Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/5/2012

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και η δυστοκία που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά τον διορισμό από την Κυβέρνηση πέντε ατόμων στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας λόγω της άρνησης κάποιων να παραιτηθούν, τα ονόματα που προκρίνει το ΔΗΚΟ στο τραπέζι ως επιλογές για τις προεδρικές εκλογές και οι αναφορές Αντρου Κυπριανού καθώς και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη υπό το φως της κατάστασης στην Ελλάδα είναι από τα βασικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός Τύπος. Αναφορά επίσης γίνεται στην τραγωδία στη Λεμεσό με την πτώση ενός 14μηνου αγοριού από το παράθυρο πολυκατοικίας, οι επαφές Χριστόφια στην Αυστρία, οι νέες περιπέτειες στις Κυπριακές Αερογραμμές, η κατάσταση στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών των νοσοκομείων και οι υπερωρίες των γιατρών.

«Κεραυνός-Μαυρέλλης οι υποψήφιοι του ΔΗΚΟ» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Αλήθειας» που γράφει ότι το ΔΗΚΟ θα προσέλθει στην σύσκεψη της Παρασκευής των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με τα ονόματα των Μάκη Κεραυνού και Χρήστου Μαυρέλλη. Αναφέρει ακόμη ότι η ΕΔΕΚ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τα ονόματα που θα καταθέσει πριν την Παρασκευή ενώ το ΕΥΡΩΚΟ προτείνει τους Χριστόδουλο Χριστοδούλου, Γιώργο Λιλλήκα και Ελένη Θεοχάρους. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην ανείπωτη τραγωδία στη Λεμεσό με την πτώση ενός δεκατετράμηνου βρέφους από παράθυρο πολυκατοικίας. Επίσης στην «Α» αναφορά γίνεται στις υπερωρίες των γιατρών με αφορμή την συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής και σημειώνεται ότι ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων, το Υπουργείο παρέδωσε ένα όγκο από πληροφορίες χωρίς να δίνονται εξηγήσεις.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Παύση όλων των μελών θα ζητήσει η Επ. Οικονομικών» και γράφει ότι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η Βουλή θα αποδεχθεί το διορισμό καταρχήν πέντε νέων μελών δεσμεύοντας όμως την Κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο στη παύση όλου του Συμβουλίου και στο διορισμό νέου . Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στην κατάσταση στα τμήματα πρώτων βοηθειών των κρατικών νοσηλευτηρίων όπου καταγράφεται ανεπαρκής στελέχωση και φόρτος εργασίας με αποτέλεσμα να γίνονται και λανθασμένες διαγνώσεις. Επίσης πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα προβάλλεται η συνάντηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου την Παρασκευή, τα σενάρια που υπάρχουν αλλά και οι δηλώσεις Αντρου Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ δεν θα γίνει ουραγός κανενός.

Υπό τον τίτλο «Παρ’ ολίγον εμπλοκή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι η άρνηση συμβούλων από την Ελλάδα να παραιτηθούν για να ανοίξει ο δρόμος για διορισμό πέντε νέων μελών στο ΔΣ την Λαϊκής από την Κυβέρνηση οδήγησε σε ένα οργιώδες παρασκήνιο την προσπάθεια για στήριξης της τράπεζας μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στην απάντηση του Προέδρου της Ενωσης Κοινοτήτων σε δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ για το θέμα της αύξησης της κρατικής χορηγίας με τον Αλέξη Γαλανό να σημειώνει, όπως γράφει ο «Φ», ότι προειδοποίησε τους συναγερμικούς συμβούλους ότι οι απειλές τους δεν γίνονται αποδεκτές. Αλλού ο «Φ» αναφέρεται σε σύσκεψη το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Πρόταση προοπτικής» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα του θα δώσει στον λαό πρόταση προοπτικής για τις επερχόμενες εκλογές και ότι δεν θα γίνει ουραγός κανενός.
Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Χριστόφια στην Αυστρία και στις δηλώσεις του για την ΑΟΖ και τις προοπτικές συνεργασίας με την Βιέννη καθώς και στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε εκεί. Επίσης στην εφημερίδα αναφορά γίνεται πρωτοσέλιδα και στη συνάντηση του Προέδρου της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου Κύπρου Χρυσοστομίδη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και στη συζήτηση των αρχών στη βάση των οποίων θα αναζητηθεί και ο υποψήφιος για τις προεδρικές.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Κολλημένα στις θέσεις του τα μέλη της Λαϊκής» και αναφέρεται στην άρνηση των μελών του ΔΣ της τράπεζας να παραιτηθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διορισμό των νέων μελών από το κράτος και τις αντιδράσεις των Βουλευτών.
Επίσης στην εφημερίδα αναφορά γίνεται στο κόμικ «Χ-Men» που κυκλοφορεί σήμερα στο οποίο ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες πρόκειται να κάνει πρόταση γάμου στον φίλο του. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και φιλοξενεί σχετική φωτογραφία από γκραφίτι στο οποίο απεικονίζεται μεταξύ άλλων ο έκπτωτος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Επικεφαλής του Στρατού με λεζάντα που γράφει «Δεν πρόκειται να με κυβερνήσετε ούτε και για μία μέρα παραπάνω».

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Αναμένοντας το τρένο του ευρώ: Η Κύπρος σε επιφυλακή για εφεδρική χρηματοδότηση», και αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις συνέπειες στην οικονομία της Κύπρου, την απόφαση για στήριξη της Λαϊκής και το ενδεχόμενο η χώρα μας να πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση. Αλλού πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στην εισδοχή της μετοχής του Facebook στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα και στις χαμηλές προσδοκίες που ακολούθησαν. Επίσης στην «Financial Mirror» στις εσωτερικές σελίδες γίνεται αναφορά στην απόφαση για στήριξη της Λαϊκής και τον διορισμό νέων μελών από την Κυβέρνηση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου