Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/5/2012

Οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας με αφορμή την απόφαση για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησής της αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και οι πληροφορίες για τα σενάρια που μελετώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Στα πρωτοσέλιδα γίνεται επίσης αναφορά στην εκ νέου αναβολή της δίκης για το Μαρί, στην έναρξη των παγκυπρίων εξετάσεων χθες, στις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα για την ΑΟΖ καθώς και η κλοπή από το σπίτι οικογένειας στο Παραλίμνι που χάθηκε στη μοιραία πτώση του Μπόινγκ της ΗΛΙΟΣ.

«Ο εφιάλτης του Μηχανισμού» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» στο οποίο αναφέρεται στην απόφαση για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας και στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι η κρατική στήριξη δίνει χρόνο στην Κύπρο να διερευνήσει κάθε πιθανότητα προκειμένου να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον Ελληνα Πρόεδρο ταυτόχρονα με τις εκλογές να γίνει δημοψήφισμα για παραμονή στο ευρώ, ακολούθησε γερμανική διάψευση και επαναβεβαίωση από Αθήνα, ενώ αναφέρεται και στη θύελλα των αντιδράσεων. Επίσης, γράφει για την κλοπή από την κατοικία της οικογένειας Πιρίλλη στο Παραλίμνι, η οποία ξεκληρίστηκε στην τραγωδία της ΗΛΙΟΣ και οι συγγενείς της οποίας διατηρούσαν το σπίτι των θυμάτων όπως ακριβώς το άφησαν πριν αναχωρήσουν για το μοιραίο ταξίδι.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «ΕΥΡΩ-ΠΑΪΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ για το μέλλον της Ελλάδας» και αναφέρεται στις δηλώσεις Βέλγου Επιτρόπου ότι η ΕΕ μελετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τη διάψευση από εκπρόσωπο της Κομισιόν, αλλά και τις αντιδράσεις στην πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στον Πρόεδρο Παπούλια για δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρα στην ευρωζώνη. Η είδηση διαψεύστηκε από την Καγκελαρία, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας επιμένει ότι έγινε η αναφορά Μέρκελ. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι η δίκη για το Μαρί αναβλήθηκε χθες εκ νέου έως ότου οι ελληνικές αρχές εντοπίσουν και εκτελέσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον τέως αρχηγό της ΕΦ Πέτρο Τσαλικίδη. Η «Σ» επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Βάσου Σιαρλή για τις προσπάθειες αποφυγής ένταξης της χώρας στο Μηχανισμό στήριξης.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βουτιά στον Μηχανισμό» αναφέρεται στην απόφαση για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας και στις ανησυχίες που υπάρχουν για ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό στήριξης εάν δεν εξευρεθεί το 1,8 δισ. που απαιτείται για την έκδοση κεφαλαίων της τράπεζας. Φιλοξενούνται δηλώσεις βουλευτών, του ΥΠΟΙΚ, του Προέδρου της Λαϊκής και του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται σε πρόβλημα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων και φιλοξενούνται δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας ότι οι πλείστοι αξιωματικοί αφυπηρετούν πρόωρα λόγω φόβων για φόρο στο εφάπαξ. Ο «Φ» γράφει, επίσης, για τις νέες απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ΑΟΖ και τις αντιδράσεις της Λευκωσίας.

«Υπερίσχυσε η ευθύνη», τιτλοφορείται το κύριο θέμα της «Χαραυγής» που αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τις επισημάνσεις από όλες τις πλευρές για προσεκτικούς χειρισμούς ώστε η Κύπρος να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης. Φιλοξενούνται δηλώσεις των κομμάτων, που «συμφωνούν ότι οι προκλήσεις για την οικονομία δεν τελειώνουν με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής και τονίζουν την ανάγκη για σύνεση, συναίνεση και υπευθυνότητα», του ΥΠΟΙΙΚ και του Προέδρου της Λαϊκής. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στις συνομιλίες χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ελβετίας και τις δηλώσεις της για στήριξη της Λευκωσίας στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας ορόσημο την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ελβετίας στην Κύπρο. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στην αντιπολεμική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με τ/κ κόμματα και οργανώσεις, στις δηλώσεις Αντρου Κυπριανού και στο κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε.

«Η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά μας», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” που αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για στήριξη της Λαϊκής, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες πολιτικούς να αντλήσουν παραδείγματα από την υπευθυνότητα που επέδειξε ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο συμβόλαιο που υπογράφηκε για ανάπλαση της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα. Επίσης, στη “Cyprus Mail” γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα σενάρια για έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου