Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/5/2012

Οι διεργασίες μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές του 2013, οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ενδεχόμενη επένδυση κινεζικής εταιρείας στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, οι ανησυχητικές αναφορές σε έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία και η αντίδραση τ/κ κομμάτων στις θέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι τα νέα μέτρα για την οικονομία που συζήτησε χτες με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Υπουργός Οικονομικών, τα διαδικτυακά ραντεβού και το bullying μεταξύ μαθητών, το κόστος των πυροσβεστικών ελικοπτέρων τα οποία θα ενοικιάσει η Κυβέρνηση για το καλοκαίρι του 2012 και η σημερινή παρουσίαση από τον Πρόεδρο Χριστόφια των προτεραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Υπό τον τίτλο «Γιατί κόλλησε η κινεζική επένδυση», η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «στον αέρα βρίσκεται η μεγάλη κινεζική επένδυση της Far Eastern Phoenix για κατασκευή εκθεσιακού χώρου χονδρικής στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας». Σύμφωνα με την εφημερίδα «ενώ θεωρείται δεομένη η πολιτική απόφαση να προχωρήσει το έργο, τεχνοκράτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών φέρονται να έχουν υποβάλει αρνητική εισήγηση στον Υπουργό» επικαλούμενοι «γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας η οποία χαρακτηρίζει προβληματικό το ότι οι αρχικές προσφορές για την εκμετάλλευση του χώρου δεν δημοσιεύθηκαν στο διεθνή Τύπο όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, αλλά μόνο στον κυπριακό Τύπο». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στα νέα μέτρα τα οποία συζήτησε χτες ο Υπουργός Οικονομικών με τον Πρόεδρο Χριστόφια, κάνοντας λόγο για «νέα εισφορά, νέους φόρους και κλίμακες για την ΑΤΑ». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έμειναν χωρίς χρήματα οι Κυπριακές Αερογραμμές, με τη ρευστότητα της εταιρείας να σήμερα μηδέν.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Φυγόκεντρες τάσεις στο Κέντρο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «με την αυριανή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να χαρακτηρίζεται ως η πλέον καθοριστική για την προσπάθεια συνεργασίας τους στις Προεδρικές Εκλογές, έντονες είναι οι ζυμώσεις στα εσωτερικά τους» αλλά και πως «παρά το γεγονός πως θα καταβληθεί ύστατη προσπάθεια για συμπόρευση του ενδιάμεσου χώρου, το κάθε κόμμα ζυγίζει τους βηματισμούς της επόμενης μέρας, σε περίπτωση που το όλο εγχείρημα καταρρεύσει και υποχρεωθούν να πορευτούν κατά μόνας». Σε δεύτερο της θέμα «η Σημερινή» γράφει ότι μια ανάσα πριν από την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η Κύπρος «εφόσον όπως φαίνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει από τους ιδιώτες και τις αγορές». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται σε «διαδικτυακά ραντεβού, αλλά και bullying από το ίντερνετ για τους μαθητές μας».

«Πολύ σοβαρός κίνδυνος» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» με την εφημερίδα να γράφει ότι η Κομισιόν χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρές» τις ανισορροπίες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία εκφράζοντας φόβους για ‘καταστροφικές συνέπειες’ κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Για πρώτη φορά προστίθεται στο δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες κατατάσσουν την Κύπρο στην ίδια κατηγορία κινδύνου με την Ισπανία. Σε δεύτερο του θέμα «ο Φιλελεύθερος» αναφέρει πως «στον ενδιάμεσο χώρο οι συζητήσεις βαδίζουν προς πλήρες αδιέξοδο» καθώς «διαδικασίες και προθέσεις όσον αφορά στο εύρος της επιδιωκόμενης συνεργασίας και το ρόλο του υποψηφίου στις διεργασίες βρίσκονται στον αέρα». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 2 εκ. ευρώ θα μας στοιχίσουν τα δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία θα ενοικιάσει η Κυβέρνηση για το καλοκαίρι του 2012, ποσό στο οποίο θα προστεθεί και ο ΦΠΑ.

Υπό τον τίτλο «Κριτική Τ/κ εναντίον Νίκου Αναστασιάδη» γράφει η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα ότι «την έντονη αντίδραση και από τ/κ κόμματα προκάλεσαν οι θέσεις και οι μεταλλάξεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό». Οπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες, αντιδράσεις εκφράστηκαν και στη χτεσινή συνάντηση ηγετών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ιδιαίτερα από τον εκπρόσωπο του ΡΤΚ και πρώην σύμβουλο του Ταλάτ Οζντίλ Ναμί. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως αύριο θα αποφασιστεί το «ναι» ή το «όχι» στον ενδιάμεσο χώρο, με τον Γιαννάκη Ομήρου να έχει θέσει το όνομα του στον κατάλογο των υποψηφίων του ενδιάμεσου χώρου και τον Μάριο Καρογιάν να ζητά κριτήρια πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας για αξιολόγηση των πιθανών υποψηφίων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή παρουσίαση από τον Πρόεδρο Χριστόφια των προτεραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αγγλόφωνη τέλος εφημερίδα Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Επείγουσα ανάγκη για διόρθωση της οικονομίας» γράφει ότι σύμφωνα με την ΕΕ η Κύπρος παρουσιάζει σοβαρές ανισορροπίες, οι οποίες συνδυάζονται με αμυδρές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε έκθεση της η Κομισιόν σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ισπανία παρουσιάζουν «πολύ σοβαρές ανισορροπίες» στην οικονομία τους, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως με επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange και αναφέρεται στη χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου για έκδοση του Assange στη Σουηδία στην οποία εκκρεμεί εναντίον του υπόθεση για σεξουαλικά αδικήματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα πρόστιμα για την παραβίαση της νομοθεσίας για το κάπνισμα δεν είναι αρκετά απαγορευτικά.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου