Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/5/2012

Οι προσπάθειες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίμπρα να σχηματίσει κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να μην ξεκαθαρίσει το σκηνικό μέχρι την Παρασκευή, οδηγώντας την Ελλάδα σε νέες εκλογές και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την αβεβαιότητα στην Ελλάδα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης το ενδιαφέρον της Triple Five να αγοράσει κεφάλαιο των Κυπριακών Αερογραμμών, οι καταγγελίες των θαλασσαιμικών για τα κριτήρια για τη χορήγηση του φαρμάκου για την αποσιδήρωση, οι συζητήσεις για τον υποψήφιο στον ενδιάμεσο χώρο καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Παιχνίδια με την εντολή» και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίμπρα απέρριψε την προσφορά ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση της Αριστεράς και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από το μνημόνιο. Αλλού αναφέρει ότι ο αμερικανο-καναδικός κολοσσός Triple Five ενδιαφέρεται για αγορά του πλειοψηφικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών αλλά και για να μας φέρνει τουρίστες. Γράφει επίσης ότι ένας από τους 18 τραυματίες του ατυχήματος στο στρατόπεδο Κόσιης το 2005, ο Χρίστος Χρίστου, επιλοχίας της ΕΦ καταγγέλλει την απροθυμία της πολιτείας να αναλάβει την ευθύνη της.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Στη ζώνη του Ευρώ η θέση της Κύπρου» και γράφει ότι έντονη είναι η αγωνία και συνάμα η ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, των επιπτώσεών της στην οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση στην κυπριακή. Γράφει επίσης ότι νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο για έναρξη των συζητήσεων για τον υποψήφιο στον ενδιάμεσο χώρο. Αλλού γράφει ότι οι θαλασσαιμικοί προβαίνουν σε καταγγελίες γιατί η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα που έθεσε κριτήρια για τη χορήγηση του φαρμάκου για την αποσιδήρωση.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Συναγερμός στις Βρυξέλλες», γράφει ότι προσπάθειες να μην ξεφύγει η κατάσταση του ελέγχου με εμφανή πλέον τον εμβολιασμό της πολιτικής της λιτότητας με στοιχεία ανάπτυξης καταγράφονται στην Ευρώπη. Ηδη συγκαλείται εκτάκτως άτυπη σύνοδος κορυφής στις 23 Μαΐου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι «καίνε οι εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ την Αστυνομία για τα μέτρα που πήρε σε αγώνες του Champions League. Οι εκθέσεις που στάλθηκαν στην ΚΟΠ αναφέρουν ότι η Αστυνομία ήταν απλά παρούσα και δεν έκαμε καθόλου σωματικό έλεγχο. Γράφει σε άλλη στήλη ότι ο Μητροπολίτης Αθανάσιος κατέθεσε στην αίτηση του ισοβίτη Ανδρέα Αριστοδήμου Γιουρούκκη για αποφυλάκιση με όρους.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Θρίλερ», γράφει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εντολή από τον Κάρολο Παπούλια για σχηματισμό κυβέρνησης και άρχισε επαφές με κόμματα και κοινωνικούς φορείς. Γράφει σε άλλη στήλη ότι στα βαθιά είναι η συζήτηση για τα επιδόματα με τα ταξίδια στο εξωτερικό, τις υπερωρίες, τα κονδύλια για εκπαίδευση στο εξωτερικό και αγορά υπηρεσιών να έχουν τεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού αναφέρει ότι η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή παρεμβαίνει για το σύστημα θεώρησης διαβατηρίων με τη Ρωσία.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Προειδοποίηση προς την Ελλάδα: καμία βοήθεια χωρίς περικοπές», γράφει ότι Γερμανοί πολιτικοί προειδοποίησαν τη χώρα ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα σεντ βοήθειας αν δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του μνημονίου. Αναφέρεται και στην κοινή παρουσία χθες του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ στις εκδηλώσεις για την 67η επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων κατά των Ναζί. Προβάλλει επίσης και τις αντιδράσεις ΜΚΟ για τις «σελίδες σεξ» που δημοσιεύει το περιοδικό “Time Out”.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» δημοσιεύει 16σελιδο ειδικό ένθετο για τον τομέα του online forex trading στην Κύπρο. Αναφέρεται επίσης και στην κρίση στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο με άρθρα από τρεις οικονομολόγους με τρεις διαφορετικές απόψεις. Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει το συνέδριο του STEP, στις 10-11 Μαϊου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου