Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/5/2012

Η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίησή της, ο απόηχος της συνάντησης Αντρου Κυπριανού – Μάριου Καρογιάν ενόψει προεδρικών εκλογών, τα δυναμικά μέτρα με τα οποία απειλούν οι εκπαιδευτικοί, η έναρξη σήμερα των παγκύπριων εξετάσεων, ο εντοπισμός μολυσμένων ζωοτροφών σε φάρμες και η ψήφιση του νόμου για την Ιατρική Σχολή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο « Το κράτος μπαίνει στη Λαϊκή Τράπεζα», αναφέρει πως ανάδοχος της έκδοσης της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1,8 δις ευρώ θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Το κράτος παίρνει ρόλο στη Διοίκηση της τράπεζας με δικαίωμα βέτο στη λήψη αποφάσεων. Επίσης γράφει πως την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουν στο τραπέζι τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων για τον ενδιάμεσο χώρο. Αλλού αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε πως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τους Ημικρατικούς είναι συνταγματική.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρατική στήριξη προσφέρεται στη Λαϊκή Τράπεζα» αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή στήριξης στη Λαϊκή Τράπεζα, για την ανακεφαλαιοποίησή της, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η οποία απαιτεί όπως τα κεφάλαια της τράπεζας αυξηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου στο 9%. Αλλού αναφέρει πως με δυναμικά μέτρα απειλούν οι εκπαιδευτικοί λόγω των αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Επίσης γράφει πως στη μάχη των παγκύπριων εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα οι μαθητές.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Στήριξη με σκληρούς όρους», αναφέρει πως σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η διαδικασία στη Βουλή που αφορά στο νομοσχέδιο με βάση το οποίο η Κυβέρνηση θα μπορέσει να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα, που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί κρατικά κεφάλαια για να συμπληρώσει το στόχο της ανακεφαλαιοποίησης. Αλλού αναφέρει πως ορίστηκε ερευνών λειτουργός από την ηγεσία της Αστυνομίας για να διερευνήσει υπόθεση μετά από καταγγελία πως αστυνομικός έβαλε στο ίδιο κελί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Κινέζα κρατούμενη με έναν Ιρανό κρατούμενο. Σε άλλο θέμα γράφει πως περίπου 9000 τόνοι σογιάλευρο με το μικρόβιο της σαλμονέλας διατέθηκαν σε φάρμες αγελάδων και σε αποθηκευτικούς χώρους από δυο εμπόρους και πως δεσμεύτηκαν προϊόντα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διάταγμα σωτηρίας» αναφέρει πως διάταγμα για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, μέσα από την παροχή εγγυήσεων για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,8 δις ευρώ, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί μετά τα μεσάνυκτα από τη Βουλή. Γράφει επίσης πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν Αλλού αναφέρει πως ψηφίστηκε ο νόμος για την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να προχωρήσει σε πρόσκληση ακαδημαϊκών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Η Λαϊκή Τράπεζα λαμβάνει στήριξη από το κράτος» αναφέρει πως η Βουλή ενέκρινε αργά χθες βράδυ νομοθεσία με την οποία παρέχεται κρατική υποστήριξη στο δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή στο νησί, τη Λαϊκή Τράπεζα. Αλλού γράφει πως ο Ελληνο-Ιταλός Εκτορας Μποτρίνι έχει αναλάβει την επίβλεψη της επιθεώρησης της δημιουργίας του μενού καθώς και των ομάδων των αρχιμαγείρων και μαγείρων στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και στο Φιλοξενία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Προβάλλει την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λονδίνο, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Νέο άλμα στο κενό…» αναφέρει πως ο ελληνικός λαός πορεύεται για άλλη μια φορά στις κάλπες με τα γκάλοπ να δείχνουν από τώρα πως θα προκύψει και πάλι ρευστό τοπίο που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη χώρα, εκτός εάν συμβούν εξελίξεις που να διαφοροποιούν τα όσα προβλέπονται. Αλλού αναφέρει πως οι μισοί θάνατοι στην Κύπρο οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια. Επίσης γράφει πως ανοίγει σήμερα στις πύλες της η 37η Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Ο Φασισμός είναι ήδη εδώ!» αναφέρει πως η είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν αφορμή για να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα των υποστηρικτών της στην Κύπρο και πως ο αρχηγός του ΕΛΑΜ αρνήθηκε να έρθει σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με συντάκτη της εφημερίδας. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «επιβάλλει εσωκομματική πειθαρχία δια πυρός και σιδήρου». Εξάλλου γράφει πως «Ομήρου-Συλλούρης-Νικόλας Παπαδόπουλος στήνουν παγίδια στο ΔΗΚΟ για τοις προεδρικές».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» με κύριο τίτλο «Τα τρία σενάρια για τον υποψήφιο του κέντρου» αναφέρει πως ανοικτή την πόρτα του ΔΗΚΟ βρήκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Καρογιάν. Αλλού αναφέρει πως «κάηκαν» άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τον κεντρώο χώρο προκειμένου να προταχθεί το όνομα του πρώην Υπουργού Χρήστου Μαυρέλη ως υποψήφιου. Επίσης αναφέρει πως επανεξέταση των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους της HELIOS τον Αύγουστο του 2005 με αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων ζητά η εταιρεία Ajet Aviation (πρώην HELIOS).

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Τραπεζική διάσωση» αναφέρει πως ένα κρατικό σχέδιο ορόσημο για διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας που χρειάζεται 1,8 δις ευρώ για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας της ΕΕ εγκρίθηκε χθες βράδυ από τη Βουλή. Αλλού αναφέρει πως το ΑΚΕΛ επιδιώκει να διασφαλίσει συνεργασία ενόψει των προεδρικών μετά την ανακοίνωση Χριστόφια πως δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή. Αλλού αναφέρει πως οι ανάγκες για προσφορά αίματος αυξάνονται συνεχώς και πως χρειάζονται το μίνιμουμ160 μονάδες αίματος καθημερινά για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ασφαλούς αίματος.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου