Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/5/2012

Σε τριγμούς στις σχέσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου κάνει λόγο σήμερα ο κυπριακός Τύπος με αφορμή τις επαφές ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές. Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν επίσης σειρά θεμάτων όπως τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, τη δήλωση Ντάουνερ ότι παραμένει στο τραπέζι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Ομόνοια.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκιές και τριγμοί στον Ενδιάμεσο» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άνοιξε παρτίδες με το ΑΚΕΛ και εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα παράλληλων διαπραγματεύσεων. Αλλού, η «Α» γράφει ότι στα θρανία θα είναι 9.633 υποψήφιοι από αύριο Παρασκευή με πρώτο μάθημα τα Νέα Ελληνικά για τις παγκύπριες εξετάσεις. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι σε εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Τριγμοί στις σχέσεις των κομμάτων του Κέντρου» γράφει ότι τριγμούς στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου προκαλεί το αναπτυσσόμενο φλερτ του συγκεκριμένου κόμματος με το ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανάβει το πράσινο φως για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αβεβαιότητα στο ζενίθ» γράφει ότι επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων για έλλειμμα 2,6% φέτος και 0,6% τον επόμενο χρόνο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ η Κυβέρνηση. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι νομική μάχη αναμένεται να δοθεί αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για τη δίκη για την τραγωδία στο Μαρί αφού είναι βέβαιη η απουσία ενός από τους κατηγορουμένους, του τέως Αρχηγού της ΕΦ, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις. Γράφει επίσης ότι αίτημα για εξ’ αρχής διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας της «Ηλιος» εξετάζουν οι Επιτροπές Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Υπηρεσιακή Κυβέρνηση» γράφει ότι σε νέα προεκλογική περίοδο οδεύει η Ελλάδα, αφού μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων σε επίπεδο κομμάτων, ανέλαβε υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο. Αλλού, γράφει ότι κοινή διαπίστωση των κομμάτων που ενημερώθηκαν χθες από τον Υπουργό Εμπορίου για θέματα ενέργειας είναι ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τους υδρογονάνθρακες. Γράφει επίσης ότι την ανάγκη σύγκλησης ευρείας σύσκεψης για θωράκιση της οικονομίας στην ακραία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Εντείνονται οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες» γράφει ότι 800 εκατ. ευρώ απομακρύνθηκαν από ελληνικές τράπεζες σε μόνο μία ημέρα από Ελληνες λόγω του φόβου ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ παρά την αποφασιστικότητα Γερμανίας και Γαλλίας να την κρατήσουν στην νομισματική ένωση. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Ομόνοια στέφθηκε Κυπελλούχος για 14η φορά στην ιστορία της νικώντας με 1-0 την ΑΕΛ. Γράφει επίσης για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα μεταξύ της «αστυνομίας» και των εργαζομένων στον ”δήμο” Λευκωσίας οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έμειναν απλήρωτοι για δύο μήνες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου