Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/5/2012

Το σύνολο σχεδόν του κυπριακού Τύπου προβάλλει ως κύριο θέμα τις χθεσινές διαβουλεύσεις για το διορισμό πέντε μελών στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας που θα εκπροσωπούν την Κυβέρνηση. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για κομματικό παζάρι, κομματικά συμφέροντα που λήφθηκαν υπόψη για διορισμό συγκεκριμένων μελών και στοιχεία για τεράστια δάνεια που είχαν παραχωρηθεί σε μέλος του ΔΣ της Λαϊκής. Προβάλλεται, επίσης, ως κύριο θέμα το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και η απόρριψη του από τη συντεχνία των πιλότων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πτήση στο άγνωστο» αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και όλες τις πρόνοιές του, ενώ αναφέρει ότι οι πιλότοι απορρίπτουν με σκληρά λόγια το νέο σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το κοντόφθαλμο, μονοδιάστατο και αναξιόπιστό. Αλλού, η «Α» αναφέρεται στην καταδίκη νυχτοφύλακα ο οποίος ζήτησε σεξουαλικά ανταλλάγματα για να ικανοποιήσει το αίτημα γυναίκας οικότροφου να καπνίσει. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε πορεία του μαύρου χρήματος μέσω Κύπρου γράφοντας ότι εμβάσματα διακινήθηκαν μέσω της Λαϊκής Τράπεζας και σε αποκαλύψεις από το αρχείο το Α. Τζοχατζόπουλου.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Απέδωσε καρπούς το κομματικό παζάρι» γράφει ότι σε κομματικό παζάρι για δυνατούς παίκτες εξελίχθηκε το θρίλερ για το διορισμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν την Κυβέρνηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση των ηγεσιών του ενδιαμέσου χώρο εισηγούμενος ότι ο ενδιάμεσος χώρος θα πρέπει να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία στις Προεδρικές. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα παραστεί στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ στις 14 Ιουνίου, για να ενημερώσει ευρωβουλευτές και Τούρκους βουλευτές για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέο αγκάθι για τη Λαϊκή» γράφει ότι ύστερα από οργιώδες παρασκήνιο και έντονη συζήτηση των κομμάτων στη Βουλή, η Επιτροπή Οικονομικών άναψε το πράσινο φως για τον διορισμό πέντε συμβούλων στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας από την πλευρά της Κυβέρνησης, με τον ΔΗΣΥ ωστόσο να ζητά την παραίτηση ενός από τους πέντε πριν ακόμα προλάβει να αναλάβει καθήκοντα. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη στοχεύουν να σώσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό, να κλειδώσουν τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και να ανοίξουν παράθυρο σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γράφει επίσης ότι στη Βοσνία μεταφέρεται το πρόγραμμα ταυτοποιήσεως των λειψάνων αγνοουμένων ύστερα από απόρριψη του συμβολαίου που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ινστιτούτο Γενετικής.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δάνεια – μαμούθ σε μέλος Δ.Σ. της Λαϊκής» γράφει ότι το διορισμό των μελών του Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας, με την Κυβέρνηση να διατηρεί την πλειοψηφία, αποφάσισαν χθες από κοινού ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις Κυβέρνηση, Βουλή και Κεντρική Τράπεζα, μετά και την αποκάλυψη στοιχείων – σοκ, σχετικά με τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλού, αναφέρεται σε προβλήματα στη συνάντηση των αρχηγών του ενδιάμεσου χώρου την Παρασκευή, με τους Οικολόγους να αρνούνται της συμμετοχή σε συζήτηση κι επιλογή υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Γράφει επίσης ότι η διαφωνία Μέρκελ – Ολάντ για τα ευρωομόλογα και οι φήμες για την Ελλάδα επικράτησαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η σκληρή διαπραγμάτευση για τις θέσεις στην Τράπεζα ολοκληρώθηκε» γράφει ότι η Κυβέρνηση διόρισε πέντε μέλη τα οποία την εκπροσωπούν στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας εν μέσω ισχυρισμών για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο άμεσης δράσης για την περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, όπως αναφέρεται ότι αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρουπ. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος κατάφερε να περάσει στον τελικό της Γιουροβίζιον με την Ηβη Αδάμου, ύστερα από ένα χρόνο διακοπή.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου