Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/5/2012

Η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη Λευκωσία και το μήνυμα στήριξής του προς την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, οι προληπτικές κινήσεις στην κυπριακή οικονομία αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης, οι διεργασίες για την εξεύρεση συναίνεσης για με το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και η επίσημη άρνηση Μάκη Κεραυνού προς τον ενδιάμεσο χώρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Colpo grosso από την Αγκυρα», γράφει ότι το ψευδοκράτος αλλάζει από το Σεπτέμβριο όνομα σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος» για εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύουν την αναγνώρισή του. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Μάκης Κεραυνός έκλεισε με γραπτή του δήλωση το κεφάλαιο της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές, καταλογίζοντας έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας στον ενδιάμεσο χώρο. Γράφει, επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό του ΓΔ της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, τον οποίο είχε διορίσει πριν 4 χρόνια και 5 μήνες ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Θυσιάζεται η ‘ευλογία’ στον βωμό της οικονομικής κρίσης» και γράφει ότι η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών και με την έγκριση του Προέδρου Χριστόφια, προχωρεί σε θυσία της ΑΤΑ, στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, γράφει ότι δημόσια νοσηλευτήρια διαλύονται ενόψει των αιτήσεων για καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού και των πρόωρων αφυπηρετήσεων, ενώ παραμένει το ζήτημα της υποστελέχωσης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο «θρίλερ» των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς συντεχνίες, Διεύθυνση και Υπουργείο Εργασίας δεν πέτυχαν τη Δευτέρα συναίνεση στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μέτρα σε τροχιά μηχανισμού», γράφει στο κύριο του θέμα ότι εντείνεται η προσπάθεια να αποφευχθούν δυσμενείς όροι για την οικονομία, καθώς όλα δείχνουν ότι αν χρειαστεί στήριξη η Λαϊκή Τράπεζα, τότε η προσφυγή στο μηχανισμό είναι αναπόφευκτη. Αλλού γράφει ότι οι Αστυνομικοί θα μπορούν πιο εύκολα να πυροβολούν, προκειμένου να συλλάβουν παράνομους, ενώ τους δίνεται δικαίωμα να τραυματίζουν πολίτες όπου χρειάζεται. Επίσης, γράφει ότι λειτουργοί της ΕΠΑ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, καθώς συλλέγουν στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη καρτέλ στην πώληση γάλακτος.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ισχυρή στήριξη», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι επανέλαβε κατά την επίσημη μονοήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία την ισχυρή στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας από το Συμβούλιο, διαμέσου των Συμπερασμάτων του περασμένου Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι το μέσο κόστος ανά μαθητή που εγκαταλείπει το σχολείο μπορεί να ανέλθει σε πάνω από ένα εκ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διοχετεύονται νοθευμένα χαλούμια στην αγορά, καθώς το Κρατικό Χημείο δεν μπορεί να διενεργήσει αναλύσεις για προσδιορισμό της γαλακτόσκονης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Το διακύβευμα είναι υψηλό για όλη την Ευρώπη» γράφει ότι ο Πρόεδρος Ρομπάι ανέφερε από τη Λευκωσία ότι το διακύβευμα για την Κύπρο στην οικονομία είναι μεγάλο, λόγω των στενών σχέσεων με την Ελλάδα, συμπλήρωσε όμως ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συνδράμουν, αν χρειαστεί. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο 8χρονου αγοριού από τη Ρωσία, που βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές και έχασε τη ζωή του όταν έπεσε με φόρα στη γυάλινη πόρτα ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για την επιρροή ιδιοκτητών ΜΜΕ της Μεγάλης Βρετανίας σε πολιτικούς.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου