Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/5/2012

Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ενόψει Προεδρικών μετά και τη χτεσινή συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων, τα διαδραματιζόμενα στην οικονομία και τα όσα ανέφεραν ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και τέλος το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων από την Κύπρο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Κεραυνός στον ενδιάμεσο» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το κλίμα αλλάζει στον ενδιάμεσο χώρο και αν ο κ. Μάκης Κεραυνός αποδεχτεί την πρόταση, τότε θα είναι ο υποψήφιος των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Μάριος Καρογιάν συναίνεσε στο όνομα του Μάκη Κεραυνού και θα καταθέσει άλλα δυο ονόματα την Τρίτη ενώ ο Γιαννάκης Ομήρου κατέθεσε τα ονόματα του Μάριου Ηλιάδη και Γιώργου Λιλλήκα και του Μάκη Κεραυνού. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νέο πακέτο μέτρων σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «βόμβα 180 εκ. ευρώ στη Βουλή» γράφοντας ότι η Κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα των ΚΑ στη Βουλή.

«Κτύπησαν κέντρο και άφησαν εκτός διαδικασίας το ΑΚΕΛ» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «η Σημερινή», όπου αναφέρεται ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση των ηγεσιών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου επιτεύχθηκε ομοφωνία επί κρίσιμης σημασίας ζητημάτων τα οποία αποτελούσαν και τα πλέον ακανθώδη για τη θετική έκβαση της διαδικασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποτέλεσμα της συνάντησης χαρακτηρίζεται ως το καθοριστικότερο βήμα για τη συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων στις Προεδρικές. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι «μας τρίζει τα δόντια ο μηχανισμός» με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει χτες πως αν ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα θα μπορέσουμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το Μηχανισμό χωρίς σκληρούς όρους. Αλλού «η Σημερινή» κάνει λόγο για «αναταράξεις γύρω από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών».

Υπό τον τίτλο «Όλα δείχνουν Μηχανισμό» η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριο του θέμα πως σοβαρά παίζει πλέον το σενάριο η Κύπρος να αποταθεί στο Μηχανισμό Στήριξης για να μπορέσει να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα και πως αυτό που φαίνεται ότι γίνεται είναι να διασφαλιστεί ότι οι όροι που θα τεθούν στη χώρα να είναι το λιγότερο επώδυνοι. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός συνένωσε τους αρχηγούς των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και τους έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουν και την επόμενη βδομάδα τις προσπάθειες τους για συμπόρευση στις Προεδρικές. Σε άλλο του θέμα «ο Φιλελεύθερος» γράφει πως τέλειωσαν τα λεφτά για επιστροφές ΦΠΑ και ότι στον αέρα βρίσκεται και η χορηγία για πρώτη κατοικία με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι σε ηλικία, να βρίσκονται «στο περίμενε».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Υποτροπή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι αυτό που όλοι απεύχονταν, η απομάκρυνση δηλαδή του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων από την Κύπρο, είναι πλέον γεγονός, καθώς η αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία και η απόρριψη από το Ινστιτούτο Γενετικής Κύπρου του συμβολαίου που είχε προταθεί από τη ΔΕΑ και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ, απομακρύνει το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος στην Κύπρο. Σε δεύτερο της θέμα η «Χαραυγή» κάνει λόγο για «εφτά συν δυο ονόματα υποψηφίων του ενδιάμεσου» γράφοντας πως Μάκη Κεραυνό εισηγείται το ΔΗΚΟ, Γιώργο Λιλλήκα και Μάριο Ηλιάδη η ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Μάτση, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, Ελένη Θεοχάρους και Ουράνιο Ιωαννίδη το ΕΥΡΩΚΟ. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «ώρα ευθύνης για όλους στις ΚΑ» γράφοντας πως ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας έθεσε χτες το αμείλικτο δίλημμα «είτε αποδεχόμαστε μειώσεις μισθών είτε θα βρεθούμε όλοι στο δρόμο».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «ΚΑ: μειώσεις μισθών ή ανεργία» ασχολείται στο κύριο της θέμα σε ό,τι αφορά τις ΚΑ και γράφει πως ο εθνικός αερομεταφορέας χρειάζεται να μειώσει κατά 25% το εργατικό του δυναμικό έτσι ώστε να εξοικονομήσει 17 εκ. ευρώ. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις χτεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κύπρος να ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη Βρετανία ξεκίνησε και επίσημα η προσπάθεια της Σκωτίας για ανεξαρτησία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου