Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/5/2012

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η προσπάθεια για αποφυγή του μηχανισμού στήριξης, οι εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο ενόψει Προεδρικών και η αντίδραση του ΑΚΕΛ στην επιλογή υποψηφίου, η διασύνδεση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου με την Κύπρο, η αυριανή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία και η κατάσταση στη αγορά ακινήτων είναι μερικά από τα θέματα, τα οποία προβάλλει ο κυριακάτικος Τύπος.

Υπό τον τίτλο «Παρέμβαση ΑΚΕΛ στον Ενδιάμεσο», η «Αλήθεια» γράφει ότι μετά τη δήλωση Καρογιάν ότι ο Μάκης Κεραυνός αποτελεί την πρώτη επιλογή για τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, ο Αντρος Κυπριανού προειδοποίησε να μην καταλήξουν τα κόμματα σε υποψήφιο, εάν επιθυμούν συνεργασία με το ΑΚΕΛ.
Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι η Κύπρος είναι στα πρόθυρα του μηχανισμού στήριξης, ενώ παραθέτει και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που μιλάει για την προσπάθεια στήριξης των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Επίσης αναφέρεται σε μια αγοραπωλησία από Κύπριο επιχειρηματία ενός αυτοκινήτου-αντίκα που εκποιήθηκε από το καθεστώς Τσαουσέσκου.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Σε τέλμα η αγορά ακινήτων» γράφει ότι οι τράπεζες, το λιανεμπόριο και η μείωση μισθών συντείνουν στην παρατεταμένη ύφεση και προσθέτει ότι επενδυτές, αγοραστές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης «πάγωσαν» τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά. Αλλού η «Σ» γράφει για μια αποστολή στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας το θέμα της σωματεμπορίας. Επίσης προβάλει ένα οδοιπορικό στα χωρία της Μαραθάσας, υπό τον τίτλο «νεκρώνει από ζωή».

Με τίτλο «Τι φοβάται ο νέος διοικητής» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σχεδιάζουν κινήσεις σε τρεις άξονες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα, ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου των φορολογουμένων και την αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Αλλού, ο «Φ» αναφέρεται στη συνάντηση Νταβούτογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε ημερομηνία για πολυμερή στο Κυπριακό. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο δράσης σε σχέση με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Ψεύτικο δίλημμα», ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε συνεργασία που δεν θα έχει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και αρχές, οι οποίες θα υπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην μονοήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι, αύριο στην Κύπρο. Επίσης προβάλλεται η τέλεση εγκαινίων του Κέντρου Διημερεύουσας Φροντίδας για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Λάρνακα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει για «Μίζες για τον Ακη μέσω Κύπρου», σημειώνοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα έχουν στην κατοχή τους αποδείξεις για τη μίζα των ΤOR M1 και την κίνηση των χρημάτων μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, η «Κ» αναφέρεται στο θέμα της μεταφοράς του προγράμματος ταυτοποίησης αγνοουμένων στο εξωτερικό, μετά την απόρριψη του συμβολαίου από το Ινστιτούτο νευρολογίας. Προστίθεται ότι η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο περιείχε εξωφρενικούς όρους και «τυφλά» σημεία για το ΙΝΓΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά κλείδωμα συγκλίσεων στο Κυπριακό.

«Κατάστρεψαν την Κύπρο» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Μάχης» που φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος λέει ότι Κυπριακό, οικονομία και Μαρί κατέστησαν μια σχετιζόμενη με την διακυβέρνηση Χριστόφια υποψηφιότητα, επιλογή ήττας.
Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή, ο οποίος κάνει λόγο για «βιαστική και πρόχειρη απόφαση» για την Λαϊκή. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της αερομαχίας ισραηλινών και τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου, στις 14 Μαϊου, γράφοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν τελικά δύο και όχι ένα, όπως είχαν ανακοινώσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail» γράφει ότι οι κάτοικοι στις Καμάρες της Λάρνακας διατρέχουν πιθανώς σοβαρό κίνδυνο, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος αποχέτευσης, ενώ συμπληρώνει ότι κάποιοι κατευθύνουν παράνομα τα απόβλητά τους στην Αλυκή. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η συμφωνία Κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες ταξί βρίσκεται στα τελικά στάδια, για κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία για 100 λεωφορεία και 40 αυτοκίνητα πολυτελείας. Επίσης αναφέρεται στις πολύνεκρες σφαγές στη Συρία, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 90.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου