Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/5/2012

Ο διάλογος για το δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων, οι ζυμώσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στα κόμματα, η αντίδραση των δυτικών χωρών μετά τη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Γράφει επίσης για τις εξελίξεις στη δίκη για το Μαρί, την επαναλειτουργία του Βασιλικού, τα κέρδη που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα κ.ά.

«Τα…έσπασαν πριν αρχίσουν!» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Αλήθειας» που γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται ο διάλογος για την ΑΤΑ και το πακέτο μέτρων, αφού χθες δεν άρχισε λόγω διαδικαστικών προβλημάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο γύψο μπαίνουν για πέντε χρόνια μισθοί και επιδόματα στις Κυπριακές Αερογραμμές. Αλλού γράφει ότι η ΕΔΥ αποφάσισε να υποβιβάσει τον νυν Γενικό Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτη Σωκράτους στην προηγούμενή του θέση, συμμορφούμενη με την απόφαση του Ανωτάτου.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Δεν τον ψηφίζουν ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι» και γράφει ότι τον Χρίστο Μαυρέλλη ”σερβίρει” στο τραπέζι του ενδιάμεσου χώρου το ΔΗΚΟ, αλλά δεν γίνεται αποδεκτός από τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλού γράφει για νέα φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Ιταλία. Γράφει επίσης ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 54,8 εκ ευρώ.

Υπό τον τίτλο «Σήμα κινδύνου από Κομισιόν» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι στη διπλή αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρές ανισορροπίες για την κυπριακή οικονομία και καταστροφικές συνέπειες από οποιοδήποτε σοκ στις τράπεζες. Σε άλλο θέμα γράφει για απόσυρση κατηγοριών ή ρήξη για Τσαλικίδη, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί στη δίκη για το Μαρί ο τέως Αρχηγός της ΕΦ. Γράφει επίσης ότι δεκάδες ενήλικες με ψυχικές παθήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαχείριση των περιουσιών τους και φέρει ως παράδειγμα 62χρονη που έχει περιουσία 1.5 εκ ευρώ και ζει με κρατικό επίδομα 329 ευρώ.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Το ΑΚΕΛ προχωρεί» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για όλους και πως η συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών συνεχίζεται. Σε άλλο θέμα γράφει για οδικά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων και αναφέρεται στα εγκαίνια χθες του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου παρά το ΓΣΠ. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο θα έρθουν, στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Σύριοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Δύση» και αναφέρει ότι αυτό συνέβη λόγω της σφαγής στην πόλη Χούλα της Συρίας, ενώ η Λευκωσία προέβη σε ισχυρό διάβημα στον Επιτετραμμένο της χώρας στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι άνδρες που δείχνουν κακοί μπορεί να είναι ήρωες και αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας ψυχολόγων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μάριος Παγδατής πέρασε στο δεύτερο γύρο του Γαλλικού Τουρνουά τένις.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ΕΕ θέλει να νικήσουν τα κόμματα του μνημονίου», και αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι ο Ισπανός αναπληρωτής Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μέλλον του ευρώ διακυβεύεται. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η πλήρης επαναλειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό θα γίνει τον Μάρτιο του 2013.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου