Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 05/09/2010

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 05/09/2010

Ο επικείμενος ανασχηματισμός και τα σενάρια για το εύρος του, η επιλογή περιφερειαρχών από το ΠΑΣΟΚ και οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση του πόθεν έσχες προκειμένου να βοηθηθούν οι έλεγχοι είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η μεγάλη απάτη με «νόμιμο» τρόπο. Ασπρες μπλούζες, «μαύρες αναπηρικές»". Η εφημερίδα γράφει ότι "αναπηρικές συντάξεις - μαϊμού πληρώνουν τα ταμεία σε 65.000 ικανούς προς εργασία πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία (εκτιμήσεις) του υπουργείου Εργασίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο που ξεκινά (μετά τη ΔΕΘ) σε νομούς της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Απολύσεις προ των πυλών στις ΔΕΚΟ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, με ανατροπές που θα τεθούν επί τάπητος στο αυριανό συμβούλιο υπουργών του Eurogroup, με αφορμή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ".
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Σταυρόλεξο οικονομίας και πολιτικής". Σύμφωνα με την εφημερίδα "χαμένες οι θυσίες που επιβάλλει στους πολίτες το Μνημόνιο. Η ελληνική οικονομία είναι πλέον η μοναδική στην Ε.Ε. στην οποία συνεχίζεται η επιδείνωση. Ρεκόρ απαισιοδοξίας στους πολίτες, κραυγές απόγνωσης από εργαζομένους και μικρομεσαίους.Στο 27% εκτινάχτηκε η αδιευκρίνιστη ψήφος. Απρόθυμοι να θέσουν υποψηφιότητα για περιφερειάρχες οι υπουργοί. Ο πρωθυπουργός καταφεύγει και πάλι στην κινδυνολογία περί χρεοκοπίας για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα όπως η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης. Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο οι περιφερειακές εκλογές στην Αττική. Ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Νέο πόθεν έσχες. «Αποδείξτε πού τα βρήκατε». Δρακόντειος νόμος για την περιουσία. Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξοπλίσει τις φορολογικές αρχές στους μαζικούς ελέγχους που ξεκινούν σε έχοντες και κατέχοντες. Κατά τον έλεγχο ο ίδιος ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει κατά πόσο η περιουσία του και ο τρόπος ζωής του δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Νέες μειώσεις μισθών. Ποιοί δεν θίγονται από τη νέα λίστα. Οι ανατροπές από το ενιαίο μισθολόγιο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων, αλλά και την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση άλλων στο βασικό μισθό, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2011. Στόχο αποτελεί η διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού μισθού που θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το δίλημμα του Γιώργου για αλλαγές σε Μαξίμου - κυβέρνηση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα, με τον πρωθυπουργό να έχει δεχθεί διαμετρικά αντίθετες εισηγήσεις, οι οποίες κινούνται μεταξύ ενός σαρωτικού ανασχηματισμού ή της απλής αντικατάστασης υπουργών".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μεσσηνίας υπέρ καταργήσεως του όρκου;". Η εφημερίδα γράφει ότι "το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα σε πλήρη κατάργηση του θρησκευτικού όρκου σε δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, έστω και εάν αυτός προβλέπεται προαιρετικά, φημολογείται ότι μελετά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον, άθεο και μέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Δον Τομάζο Σκιόπα. Η όλη «ιστορία» της καταργήσεως θα έχει αποτέλεσμα το Διχασμό μεταξύ του Ελληνικού Λαού ενώ θα «κηρυχτεί ΠΟΛΕΜΟΣ» μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας".
Η ΕΠΟΧΗ: "Ενωτική λύση χωρίς αντιπαλότητες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα παράταση στην αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε με την απόφαση ή για να το πούμε καλύτερα, με την μη απόφαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάληξη της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν η ανανέωση του ραντεβού με νέα συνεδρίαση αύριο Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα. Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να απαντηθεί το αγωνιώδες ερώτημα αν είναι εφικτή η ανεύρεση ενωτικής - συνθετικής λύσης για τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα προβλήματα αναμένουν τον ανασχηματισμό...". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "ο χρόνος για τον ανασχηματισμό, δομικό ή διορθωτικού χαρακτήρα λόγω της αποχώρησης κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετράει αντίστροφα. Είναι όμως άκρως αμφίβολο κατά πόσον οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που θα επιφέρει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επαρκούν για την αντιμετώπιση σειράς μειζόνων προβλημάτων που έχουν επισωρευθεί τους τελευταίους μήνες".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ποιοι παίρνουν και ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μικρή οικονομική ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους, εν μέσω των ασφυκτικών περικοπών, έρχεται να δώσει η απόφαση με τα νέα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους για το 2010. Ομως, σε καμία περίπτωση δε φθάνει για να αναπληρώσει τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι το 2010".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Πορεία νίκης. Ο Αντώνης Σαμαράς κοντά στο λαό". Η εφημερίδα γράφει ότι "πορεία νίκης προς τον λαό ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς με στόχο να καταδείξει ότι το επαχθές μνημόνιο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες δεν είναι μονόδρομος".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζει τα σχέδια Παπανδρέου η ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ραγδαία φθορά που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα στη Real News έχει πέσει στο 27% πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος διακυβέρνησης- αναγκάζει το Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς επίσης και σε αναπροσαρμογή στρατηγικών επιλογών της οικονομικής πολιτικής".
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πωλείται ελπίς. Οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου από σήμερα μέχρι τη ΔΕΘ με στόχο να ανυψώσει το χαμηλό ηθικό". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "τη στιγμή που οι πολίτες μπαίνουν στο πιο δύσκολο φθινόπωρο των τελευταίων δεκαετιών, με την ανασφάλεια και το φόβο για τα χειρότερα να κυριαρχούν, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει ελπίδα για έξοδο από το τούνελ. Προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης με αλλαγές, κλείνει τις υποψηφιότητες για δήμους και περιφέρειες και ετοιμάζεται να παρουσιάσει αναπτυξιακά μέτρα. Ολα αυτά, όμως, με άδεια ταμεία".
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοινή οργανωμένη πάλη για ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ - κεφαλαίου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "επιτακτική αναγκαιότητα να οργανωθεί ένα κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία, που θα διεκδικεί όχι απλώς βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά μόνιμη εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Σκηνικό «θρίλερ» η επιλογή υποψηφίων περιφερειαρχών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκηνικό «θρίλερ» επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθώς η διαδικασία επιλογής των 13 υποψηφίων Περιφερειαρχών σκοντάφτει στη φιλοδοξία των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών να παραμείνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Η ώρα του Λεβιαθαν. Συνεργασία που αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στο Αιγαίο". Η εφημερίδα γράφει ότι "με αργά και σταθερά βήματα και τη ματιά στραμμένη στην Αγκυρα, Αθήνα και Ιερουσαλήμ προχωρούν σε μια νέα εποχή συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Σφαγή στην αυλή. Ραγκούσης κατά Παμπούκη για τα πρωτεία με θεατή τον πρωθυπουργό". Η εφημερίδα γράφει ότι "εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει (και) το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, αλληλομισούμενα φέουδα, αλληλοκατηγορούμενες ομάδες και μια έντονη, πολύ έντονη μάχη παρασκηνίου για τη νομή της ενδοκυβερνητικής εξουσίας εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Νίκος εναντίον «τσάρου» για τους φόρους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο αδελφός του πρωθυπουργού με δημόσια παρέμβασή του μέσω του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση» στήνει στον τοίχο τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για φοροεισπρακτικό σύνδρομο που φαίνεται ότι τον διακατέχει, παραδίδοντάς του απλά μαθήματα Οικονομίας".
Realnews: "Αλλάξτε πολιτική! Να διορθώσει πορεία καλούν την κυβέρνηση οι πολίτες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σχεδόν έναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 και δύο μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για την αυτοδιοίκηση, η μεγάλη έρευνα της MRB για τη Realnews έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα βασικά ερωτήματα της επικαιρότητας".
Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "«Μαύρο» και αποχή σοκάρουν το Μαξίμου". Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκαρισμένο είναι το Μαξίμου από την απροθυμία στελεχών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συμβάλουν ως υποψήφιο στη μάχη των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να διαπιστώνει, για πρώτη φορά ύστερα από όσα άκουσε από τα ίδια του τα στελέχη, πόσο μεγάλη ζημιά στο κυβερνών κόμμα έχει κάνει η υπογραφή του μνημονίου και πόσο βαρύ είναι το κλίμα για την κυβέρνηση".
VETO της Κυριακής: "Κυβέρνηση επιχειρηματιών με πρωθυπουργό τον... «Αλλο»". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το στατιστικό δείγμα είναι πολύ ευρύ και το μήνυμα εξαιρετικά σαφές για να περάσει απαρατήρητο. Διαμέσου της ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη από τη «zougla.gr», οι πολίτες δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα συνήθη πολιτικά σχήματα και συνδυασμούς για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής:"Ολονύκτιο θρίλερ για υποψηφίους και υπουργούς".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:"Μάχη υπέρ του καπνίσματος".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ:"«Φρένο» στη μαύρη αγορά αδειών για φωτοβολταϊκά". Η εφημερίδα γράφει ότι "«τάξη στο χάος» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά της ηλιακής ενέργειας με τη συσσώρευση παλαιών και νέων αιτημάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καλείται να βάλει η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπριρμπίλη, αποτρέποντας τόσο τη μαύρη αγορά αδειών όσο και τη δημιουργία μιας νέας «φούσκας»".
ΚΕΡΔΟΣ: "Στενός κορσές στο «πόθεν έσχες. Στο μικροσκόπιο της εφορίας με νέες μεθόδους οι αδήλωτες συναλλαγές". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "η περαιτέρω αυστηροποίηση του πόθεν έσχες θα γίνει εφικτή μέσω της απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και της μεταφοράς της ευθύνης για την αιτιολόγηση της προέλευσης των χρημάτων στον ίδιο τον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού.
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου