Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 15/09/2010

Επισκόπηση τύπου 15/09/2010

Τι θα αφορά η περαίωση και ο τρόπος υπολογισμού του χώρου, ο δανεισμός χθες του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές, η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την οικονομία και οι πληροφορίες για μικρή αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα με χαμηλό συντελεστή, οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το πλαφόν στα καύσιμα που επέβαλε η κυβέρνηση και οι αντιδράσεις, καθώς και η κατάθεση του Θ. Τσουκάτου στην εξεταστική επιτροπή για τη SIEMENS, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώς θα γίνει η περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων 10ετίας. Όλες οι λεπτομέρειες από τα μέτρα της Εφορίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "φόρμουλα για την εφαρμογή του μέτρου της περαίωσης και την άμεση είσπραξη των οφειλών που θα προκύψουν από τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κλειδώνει" νέα αύξηση του ΦΠΑ. Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου εγκαλεί τα ΜΜΕ για "μετρολογία". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών επιφέρει η γενική αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% τουλάχιστον σε 13% που φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο, μετά και τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη οκτώ υπουργών υπό τον πρωθυπουργό".
Η ΑΥΓΗ: "Εκλογές - δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική. Στριμωγμένος ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζει τώρα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν "δημοψήφισμα" για τις κυβερνητικές πολιτικές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "να αναχαιτίσει τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει κλίμα εξαναγκαστικής ψήφου επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός δηλώνοντας στο Εθνικό Συμβούλιο ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου και ο "Καλλικράτης" θα είναι "δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές", δηλαδή τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο και υλοποιούνται".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο στρατηγός του Σημίτη, Θ. Τσουκάτος αποκάλυψε στην Βουλή: Παίρναμε και από άλλους λεφτά στο ΠΑΣΟΚ εκτός από την Siemens". Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρακαλούνται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διατάξουν έρευνα εναντίον όλων όσων χρημάτισαν ταμίες και υπεύθυνοι οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, για να διαπιστωθεί ποιοι επιχειρηματίες και ξένα μεγαθήρια λάδωναν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κανόνια" πολυτελείας αναστατώνουν την αγορά. Η κρίση έπνιξε πανάκριβα αγαθά και υπηρεσίες". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μαρασμό οδηγούνται επιχειρήσεις - σύμβολα της πολυτέλειας, όπως το ξενοδοχείο Πεντελικόν και η εταιρεία Ridenco εισάγει τα Timberland και τα Nautica) λόγω της πρωτοφανούς κρίσης. Η εταιρεία Πλατής, από τις πιο γνωστές στο χώρο της γαστρονομίας, διέκοψε τη λειτουργία της, ενώ η ιστορική φίρμα ειδών ένδυσης Τσαντίλης έκλεισε δύο καταστήματα στην οδό Σταδίου και στο Χαλάνδρι".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φωτιά στα νοικοκυριά. Αυξάνεται από το 11% στο 13% ο ΦΠΑ δεκάδων ειδών πρώτης ανάγκης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αύξηση κατά 2% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε προϊόντα όπως κρέατα, δημητριακά, άλευρα, ζυμαρικά, ψωμί, όσπρια, έλαια, φάρμακα κ.ά, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στις υπηρεσίες αναψυχής και τουρισμού, στην ανακαίνιση παλιών σπιτιών, ακόμη και στις... κηδείες προχωρεί η κυβέρνηση. Αυτό θα συμβεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την οργή της κοινής γνώμης".
ΕΘΝΟΣ: "Ανατροπές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τον Οκτώβριο ξεκινά και ο διάλογος για "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεγάλες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013, ενώ καθοριστική στον σχεδιασμό θα είναι και η συμμετοχή των πανεπιστημίων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μισεί τον Μέγα Αλέξανδρο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Ελληνόφωνος Ευρωπαίος -κατά δήλωσή του- Ιωάννης Κωνσταντίνου που τον διόρισε ο Παπανδρέου σ' ένα τόσο νευραλγικό εθνικό πόστο κατέβασε τις σημαίες του Δήμου από τις εισόδους της Έκθεσης που έχουν θυρεό τον Στρατηλάτη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τσουκάτος: Λένε ψέματα και κρύβονται στο ΠΑΣΟΚ. Εισπράττουν υψηλότατες χορηγίες από ιδιώτες πάντοτε παραμονές εκλογών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βολές κατά των "πρώην" συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ επιφύλασσε χθες ο Θεόδωρος Τσουκάτος που προσήλθε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζίμενς, με αφορμή την "ομολογία" του ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα που πήγε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Περαίωση σε τιμή ευκαιρίας από 200 ευρώ. Όλες οι διατάξεις της τελικής ρύθμισης". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι διατάξεις παρέχουν κίνητρα -όπως η καταστροφή των τηρηθέντων βιβλίων και των διαφυλαχθέντων φορολογικών στοιχείων- σε τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητές τους σχετικά με το φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τυχόν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που τους έχουν καταλογισθεί".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκλογές - δημοψήφισμα. Ανέβασε τον πήχυ για τον Καλλικράτη χθες ο πρωθυπουργός". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δημοψήφισμα" χαρακτήρισε χθες και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τις εκλογές του Νοεμβρίου για τους δήμους και τις περιφέρειες. Διευκρίνισε ωστόσο, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι δημοψήφισμα για τον "Καλλικράτη" και τις "μεγάλες αλλαγές" που προωθεί η κυβέρνηση. Δημοψηφισματικό χαρακτήρα δίνει στις εκλογές αυτές και η αντιπολίτευση, που όμως καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του Μνημονίου".
ΕΣΤΙΑ: "Ο κομματισμός διέλυσε τα πάντα. Έτσι δημιουργήθηκε η παρούσα κρίσις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "προϋπόθεσις για να ελέγξη πέρυσι η Κυβέρνησις τα δημόσια οικονομικά, ήταν να την είχε συνδράμει κάπως η αξιωματική Αντιπολίτευσις. Κάτι που προδήλως δεν έγινε. Μοναδικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν πως να ρίξη το ταχύτερον την Κυβέρνηση Καραμανλή. Και το γράφουμε αυτό τώρα, διότι κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ισχύει και σήμερα με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πανελλαδικές με τέσσερα μαθήματα και βαθμούς από τη Β΄και Γ΄Λυκείου. Πρόταση του υπουργείου Παιδείας- Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα ΑΕΙ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα, τέσσερα αντί για έξι, τα οποία θα ορίζουν τα ΑΕΙ και υπολογισμό της επίδοσης του μαθητή στη Β' και Γ'΄Λυκείου προβλέπει η πρόταση του υπ. Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ από το 2013-14, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται ενόψει της έναρξης του σχετικού δημόσιου διαλόγου, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ήδη, η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί, ενώ η κατάθεση των μηχανογραφικών θα γίνεται τον Μάρτιο και όχι τον Ιούλιο όπως έως τώρα".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Την "ανηφόρα" παίρνουν τα καύσιμα. Πιέζουν οι πρατηριούχοι". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε αναθεώρηση προς τα πάνω της ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων κατά περίπου 2-4 λεπτά το λίτρο, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της διεθνούς τιμής της βενζίνης είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί πρατηριούχοι να αγοράζουν καύσιμα ακριβότερα από το πλαφόν της λιανικής τιμής".
ΤΑ ΝΕΑ: "ΣΔΟΕ Και διαιτητές στα "βρώμικα δίχτυα". Στο μικροσκόπιο δεκάδες ύποπτα εμβάσματα σε μάνατζερ". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα βρώμικα δίχτυα" του ελληνικού ποδοσφαίρου επιχειρεί να ξηλώσει το ΣΔΟΕ. Οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στις συναλλαγές ανάμεσα στον μάνατζερ ποδοσφαίρου από τη Θεσσαλονίκη και διαιτητές. Οι συναλλαγές χαρακτηρίζονται ύποπτες και προέκυψαν μετά τη δέσμευση και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ύψους 26 εκατ ευρώ του ατζέντη. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ερευνά τις συναλλαγές και δεύτερου μάνατζερ, αυτή τη φορά στην Αθήνα".
Η ΝΙΚΗ: "Πόλεμο στις συντεχνίες κήρυξε η κυβέρνηση. "Νάνος" το πολιτικό κόστος μπροστά στο εθνικό συμφέρον, λέει ο Ρέππας". Η εφημερίδα γράφει ότι "προάγγελος κοινωνικής σύγκρουσης η εξέγερση φορτηγατζήδων, βενζινοπωλών και εργαζομένων στον ΟΣΕ. Επιχείρηση "Νόμος και τάξη" από την κυβέρνηση για να αποφύγει το μπαράζ απεργιών που θα παραλύσει τη χώρα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η Πρόνοια στον Καιάδα με ευθύνη της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Σχολή Τυφλών Βόρειας Ελλάδας "Ο Ήλιος", η μοναδική που λειτουργεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οριστικού κλεισίματος. Καλύπτει ανάγκες για ανθρώπους ηλικίας από 6 έως 70 χρόνων".
Η ΧΩΡΑ: "9 υποψήφιοι απέναντι στην αποχή. Τριχοτομείται το ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Από έρευνα συμπεραίνεται ότι το 44,3% των Ελλήνων θεωρεί τις εκλογές ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνωστισμός υποψηφίων για την περιφέρεια της Αττικής με μεγάλο εχθρό την αποχή, καθώς αποτυπώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεγάλο ποσοστό δυσαρεστημένων από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίοι δεν θα προσέλθουν καν στις κάλπες. Οι εννέα μέχρι στιγμής πάντως υποψήφιοι για τη μικρή πρωθυπουργία έχουν μπει δυναμικά στη μάχη και θα "πολεμήσουν" μέχρις εσχάτων".
City Press: "Πιο ακριβός ο δανεισμός". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται ακόμα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, καθώς μπορεί μεν η χθεσινή δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για να αντλήσει 900 εκατ. ευρώ, να υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, ωστόσο το επιτόκιο παρέμεινε "τσουχτερό".
Metro: "Παγώνουν" οι τακτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πάγωμα" των τακτικών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποστείλουν σχετική εγκύκλιο στις εφορίες".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νέο λύκειο με 4 βασικά μαθήματα. Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Όλο το σχέδιο για την περαίωση. Η "Μ" αποκαλύπτει τη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σφήνα Στεργίου σε Γκιουλέκα-Μπουτάρη. Νέα πραγματικότητα στη σκληρή μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Δανεισμός 1,17 δισ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο 4,82%". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τη συνδρομή της τρόικας θα επιδιώξει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη να βελτιώσει το κλίμα για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές, με στόχο καλύτερους όρους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο μαθηματικός τύπος για τις εκκρεμείς. Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος περαίωσης επιχειρήσεων -ιδιωτών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την καταβολή τουλάχιστον 200-1.000 ευρώ για κάθε χρήση, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την περαίωση, που παρουσιάζει σήμερα η "Η". Το συνολικό ύψος του φόρου θα υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο και θα υπάρχουν σχετικές προσαυξήσεις ανάλογα με τις φορολογικές παραβάσεις στις οποίες έχει υποπέσει η κάθε επιχείρηση. Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο".
ΚΕΡΔΟΣ: "Κλειδώνει" ο ΦΠΑ στο 13%. Έντονο το ενδιαφέρον για τη νέα περαίωση. Τι συζητήθηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% προχωρεί η κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι η εξίσωση του ΕΦΚ καυσίμων ήταν ανέφικτη λόγων της ανυπαρξίας μηχανισμού χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ακριβό χρήμα άντλησε το ελληνικό Δημόσιο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία αναδεικνύει η χθεσινή αισθητή αύξηση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, αλλά και η παραμονή του spread δεκαετών ομολόγων στην περιοχή των 930 μονάδων βάσης".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου