Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/09/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/09/2010

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, η εξαγορά μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, αξίας 222 εκατομμυρίων ευρώ, από την Odella Resources, η εξεύρεση ποσότητας εκρηκτικών που είχαν κλαπεί από στρατόπεδο της ΕΦ, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Συρίας στη Δαμασκό και η μείωση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατομμύρια ευρώ για φοιτητικά και στεγαστικά δάνεια από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Ξεκρέμαστοι φοιτητές-πρόσφυγες», γράφει ότι τα φοιτητικά και στεγαστικά δάνεια από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είναι μετέωρα, καθώς από τον προϋπολογισμό 132 εκατομμυρίων που ψήφισε η Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει 50 εκατομμύρια λιγότερα. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στον οποίο ο Πρόεδρος κατήγγειλε τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας.
Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Αρχίστε εντατικές – βρείτε συγκλίσεις», γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης με τον Ντερβίς Ερογλου και ενθάρρυνε τους ηγέτες να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση συγκλίσεων στο περιουσιακό. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αξία των φορολογητέων εκκλησιαστικών ακινήτων υπολογίζεται, με τιμές του 1980, στα 256 εκατομμύρια ευρώ.
Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο «Ξένος μεγιστάνας αγόρασε μετοχές 222 εκατομμυρίων ευρώ της Τράπεζας Κύπρου», γράφει ότι το Κυπριακό εμπίστευμα ξένων συμφερόντων «Odella Resources» εξαγόρασε μετοχές που αντιστοιχούν στο 9,7% της κεφαλαιουχικής βάσης του Συγκροτήματος. Γράφει, επίσης, ότι σε περιοχή κοντά στο χωριό Αγία Μαρινούδα της Πάφου βρέθηκαν άλλες 69 ράβδοι των κλεμμένων εκρηκτικών της ΕΦ, ανεβάζοντας το σύνολο των ανευρεθέντων ράβδων σε 187, από τις συνολικά 200.
Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «Ζήτησε παρέμβαση του ΓΓ», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τον Μπαν Γκι-μουν να παρέμβει προς την Αγκυρα, ώστε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε προς το ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, αυξάνονται κατακόρυφα οι καταγγελίες για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση από τις γυναίκες, ενώ στους άντρες οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν παράβαση του ορίου ταχύτητας και χρήση αλκοόλ.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο «Θα παρέμβω προς Τουρκία», γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια να ζητήσει στις συναντήσεις του με την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο Κυπριακό, καθώς και ότι ο Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για σύνδεση του Περιουσιακού με το Εδαφικό. Γράφει, επίσης, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στη Δαμασκό, ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά τη συνάντησή του με τον Μάριο Καρογιάν, πως δεν θυσιάζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χάρη των καλών σχέσεων με την Τουρκία.
Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο «Η Τουρκία πρέπει να κάνει πράξη τα λόγια» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία πως δεν είναι έτοιμες για λύση και πως επιδίδονται σε έναν παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού θα ανεβάσει τις χρεώσεις του κατά 30% από την 1 Ιανουαρίου του 2011, ενώ παρόμοιες κινήσεις αναμένεται να κάνουν και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας άλλων πόλεων.
Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο «Μυστηριώδης αγοραστής παίρνει το 7,5% της Τράπεζας Κύπρου», αναφέρεται στην εξαγορά των μετοχών της Τράπεζας από ξένο μεγιστάνα, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα θα ελέγχει πλέον περίπου το 10% των μετοχών του Συγκροτήματος. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, με τον Υπουργό Εμπορίου να διαψεύδει πως θα σταματήσει η διερεύνηση λόγω εντάσεων με την Τουρκία.
Από: ΚΥΠΕ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου