Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 16/09/2010

Επισκόπηση τύπου 16/09/2010

Οι επισημάνσεις και οι υποδείξεις του ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η κατάθεση της συμβολαιογράφου Κατερίνας Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Βουλγαράκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι και οι επιβαρυντικές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορές της κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ο ρόλος που θα έχει στην κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, η περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο καταβολής των αμοιβών στο Δημόσιο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.  
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου η Αθήνα! Πρώτη στην ακρίβεια η Νέα Υόρκη". Η εφημερίδα γράφει ότι "από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο είναι η Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS που δημοσιεύτηκε χθες. Μη λαμβανομένου υπόψη του ύψους των ενοικίων, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 39η θέση της σχετικής λίστας, ενώ σε επίπεδο μισθών βρίσκεται στην 32η".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Και δαρμένοι και γδαρμένοι. Την ώρα που η αγορά και τα νοικοκυριά "γονατίζουν" από τη σκληρή και αντιαναπτυξιακή πολιτική της τρόικας, το ΔΝΤ ανακοινώνει έκθεση - κόλαφο για την ελληνική οικονομία". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έκρηξη της ανεργίας στην επόμενη διετία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα των "εύπορων φοροφυγάδων".
Η ΑΥΓΗ: "Άλλα 10 χρόνια ανεργίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνεργοι το 2011 εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επισήμως η ανεργία το 2011 θα φτάσει το 14,3% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο προσλαμβάνει διαρθρωτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία, η πραγματική ανεργία θα φτάσει το 2011 το 20%, δηλαδή ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεσπάει νέο σκάνδαλο μεγαλύτερο από της Siemens". Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκρηξη νέου σκανδάλου, το μέγεθος του οποίου καθιστά την υπόθεση με τις μίζες της SIEMENS "παρωνυχίδα", προδιαγράφει σεισμικό ταρακούνημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ενόψει αποκαλύψεων για την κάθοδο του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της DEUTSCHE TELEKOM στα Βαλκάνια με χαλί από μίζες δισεκατομμυρίων".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Διπλό κόσκινο για τις αμοιβές στο Δημόσιο. Αλλάζουν όλα στη μισθοδοσία των 768.000 υπαλλήλων". Η εφημερίδα γράφει ότι "πρεμιέρα κάνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών για τους δημοσίους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να στήνεται διπλή "παγίδα" προς επίορκους ή ανέγγιχτους από τις περικοπές εργαζομένους: οι πληρωμές μισθών και πάσης φύσεως έξτρα αμοιβών και επιδομάτων θα γίνονται πλέον μόνο από την Ενιαία Αρχή και προς έναν τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και τη συνεργασία με την Εφορία, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα άμεσου ελέγχου του "πόθεν έσχες" των κρατικών λειτουργών".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις. Το ΔΝΤ απαιτεί νέα επώδυνα μέτρα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και, εάν δεν επιτευχθεί πάταξη της φοροδιαφυγής, την επιβολή νέων μέτρων. Και επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής εξαιτίας της ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι προ των πυλών".
ΕΘΝΟΣ: "Τον ρίχνει στον λάκκο του Βατοπεδίου. Βόμβες από την Πελέκη κατά Καραμανλή στην προανακριτική". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον λάκκο του Βατοπεδίου έριξε κυριολεκτικά χθες τον Κ. Καραμανλή η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφος των ανταλλαγών, Αικατερίνη Πελέκη, καθώς με μία κατάθεση - "βόμβα" στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έβαλε τον πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο του μεγάλου σκανδάλου, λέγοντας ότι υπήρξε "κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σήκωσαν... μπαϊράκι μουσουλμάνοι μαθητές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απαίτησαν να βγάλουν όλες τις Ορθόδοξες Εικόνες και τον Σταυρό από τις αίθουσες Λυκείου της Αθήνας για να μπουν για μάθημα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πρωθυπουργός εσωτερικών" ο Ραγκούσης και με τον... νόμο. Ορίζεται με νέα απόφαση του Γ. Παπανδρέου "αρχιστράτηγος" της κυβέρνησης". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμφωνα με όσα προβλέπονται θα είναι υπεράνω όλων των υπουργών και υφυπουργών και θα τους εξουσιάζει. Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει "σχέδιο Β". Αυτό προβλέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και περιφερειακών - δημοτικών εκλογών. Που σημαίνει εκλογές με λίστα "πειθήνιων" υποψηφίων προτού "αρχίσουν τα όργανα" για τα καλά για το Μνημόνιο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρωθυπουργός παρά τω... Πρωθυπουργώ! Πρωτοφανές: Ο Παπανδρέου εκχώρησε όλες τις αρμοδιότητες στον Ραγκούση". Η εφημερίδα γράφει ότι "με μια πρωτοφανή απόφαση για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε από προχθές (14/9) τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση "υπερυπουργό" και κυρίαρχο μέσα στην κυβέρνηση, εκχωρώντας του αρμοδιότητες πρωθυπουργού και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βάλτε στη φυλακή τους φοροφυγάδες αλλιώς θα επιβαρύνετε πάλι τους πολλούς. Παρέμβαση ΔΝΤ στην κυβέρνηση με βολές και για την αντιπολίτευση". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε σκληρή γλώσσα και με σαφείς υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση και εμμέσως στα κόμματα είναι η έκθεση - αποτίμηση της πορείας του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ. Σχεδόν απαιτεί την ποινική τιμωρία φοροφυγάδων, αλλιώς προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα υποχρεωθεί σε νέα αύξηση φόρων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη επιβαρημένους πολίτες. Εκφράζει δυσαρέσκεια, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναινούν στο Μνημόνιο και ανησυχεί ότι δεν θα συγκεντρωθούν τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί".
ΕΣΤΙΑ: "Τραγέλαφος με τα υπουργεία. Αλλάζουν διαρκώς ονομασίες και αρμοδιότητες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το αλλαλούμ είναι απίστευτο. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σε τέτοια χάλια η δημοσία διοίκησις της χώρας μας είναι ότι σχεδόν κάθε Κυβέρνησις αλλάζει την δομή των υπουργείων. Οπότε μοιραίως δημιουργούνται επικαλύψεις και σύγχυσις αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργή τίποτε".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παράθυρο για παράταση της στήριξης. Τόμσεν προς αγορές: Αν η Ελλάδα τηρήσει το Μνημόνιο δεν θα την εγκαταλείψουμε". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και μετά το 2013 άφησαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου. Ο κ. Πολ Τόμσεν, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μαζί με τον κ. Σερβάας Ντερόζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη, είπε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά έχει εφαρμόσει το Μνημόνιο, τότε θα εξεταστούν οι επιλογές στήριξής της".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανεξέλεγκτη η αγορά των καυσίμων. Τέλος στο πλαφόν μετά από δύο ημέρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την άρση του πλαφόν στα καύσιμα αποφάσισε η κυβέρνηση. Χωρίς ανώτατο όριο πώλησης πωλούνται τα καύσιμα, αφού το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αντελήφθει ότι δεν υπήρχε λόγος πλαφόν και ότι η τροφοδοσία της αγοράς γινόταν κανονικά".
ΤΑ ΝΕΑ: "Πώς θα γίνει η περαίωση. Το σχέδιο νόμου". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με "ταρίφα" που αρχίζει από τα 200 και φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο περαίωσης θα κληθούν 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να κλείσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι, δέκα χρόνια περαίωσης και φορολογικής αμνηστίας θα στοιχίσουν σε έναν ελεύθερο επαγγελματία χωρίς φορολογικές παραβάσεις τουλάχιστον 4.000 ευρώ, ενώ σε μια ανώνυμη εταιρεία με βιβλία που έχουν κριθεί ανακριβή 10.000 ευρώ".
Η ΝΙΚΗ: "Η λίστα του Πάγκαλου. Πώς ο αντιπρόεδρος "έκαψε" Λούκα και Μπατζελή". Η εφημερίδα γράφει ότι "το "κόκκινο βιβλιαράκι" του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, στο οποίο καταγράφονται οι επιδόσεις των υπουργών, φωτογραφίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το "κόψιμο" της κ. Μπατζελή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τη "μετάθεση" από το υπουργείο Οικονομίας της κ. Κατσέλη".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Δύο εντολές του ΔΝΤ. Ανοίξτε φυλακές (για φοροφυγάδες), "κλείστε" τράπεζες (με εξαγορές ή συγχωνεύσεις)". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ημέρα δημοσίευσης σηκώνει... προβληματισμό, καθώς αυτή σημειώνεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη των... road shows (της περιφοράς των "πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή, δίκην... γεροντοκόρης προς ανεύρεση γαμπρού) από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο. Η επιλογή αυτή έχει προφανώς τη σημασία της, καθώς το ΔΝΤ φαίνεται να χρησιμοποιεί τη λογική του μαστιγίου και του καρότου".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Συνέντευξη Τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η πολιτική της κυβέρνησης χρεοκοπεί το λαό. Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων αποδεικνύει ότι η επίθεση είναι συνολική. Το μετωπικό σχήμα που διαμορφώθηκε ανάμεσα στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΟΓΕ και το ΜΑΣ μπορεί να αποτελέσει το καθοδηγητικό επιτελείο του σύγχρονου αγώνα, με την προϋπόθεση ότι έχει πόδια και ρίζες στην αντίστοιχη οργάνωση στον τόπο δουλειάς, στο γραφείο, στις γειτονιές".
Η ΧΩΡΑ: "Δούρειους Ίππους" στήνουν στις εκλογές. Οι υποστηρικτές του Μνημονίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "το "colpo grosso" των... δυο ΠΑΣΟΚ - του ενός θεσμικού που στηρίζει την ασφυκτική για την κοινωνία κυβερνητική πολιτική και του άλλου, του "παλαιού" που είναι πιστό στην "διακήρυξη" της 3ης του Σεπτέμβρη- είναι παλιό και φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε πάλι. Οι "Δούρειοι Ίπποι' στην περιφέρεια Αττικής έχουν ήδη αποκαλυφθεί".
City Press: "Η φοροδιαφυγή σας καταστρέφει. ΔΝΤ για πορεία Μνημονίου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "για "εμπεδωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής και αντιδράσεις εντός των φορολογικών υπηρεσιών" κάνει λόγο η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ που αξιολογεί την έως τώρα εφαρμογή του μνημονίου από την Ελλάδα. Η έκθεση περιέχει και θετικά σημεία για την οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Διαλύεται η δημόσια υγεία. Συσσωρεύονται τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πανικοβάλλει την αγορά το ΣΔΟΕ. Μετά την ανακοίνωση - διαπόμπευση των 500 ονομάτων γιατρών της Θεσσαλονίκης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ταχύτερα η τελεσιδικία για διοικητικές διενέξεις. Νομοσχέδιο... αναβαθμίζει τον ρόλο του ΣτΕ και για τις φορολογικές υποθέσεις". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δίκες - εξπρές που θα μειώνουν κατά 50% τον χρόνο που χρειάζεται μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει στα διοικητικά δικαστήρια θεσμοθετεί η κυβέρνηση με ειδικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βόμβα" 30 δισ. ευρώ. Απειλή οι μεταχρονολογημένες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βόμβα" στα θεμέλια της οικονομίας αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές, υποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης αποτελούν και ένα ιδιαίτερα επισφαλές προϊόν. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, οι μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται στο ποσό των 30 δισ., ενώ σε πραγματικές συνθήκες φθάνουν τα 90 δισ., αφού ο μέσος όρος μεταχρονολόγησης της κάθε επιταγής είναι 4 μήνες".
ΚΕΡΔΟΣ: "Το ΔΝΤ καρφώνει την... εφορία. Στην πρώτη έκθεσή του για την Ελλάδα μετά την υπογραφή του Μνημονίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "αιχμηρά "καρφιά" για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στην οποία γίνεται λόγος για βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής και απροθυμία στήριξης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Το "γάντι" σήκωσαν άμεσα οι τελωνειακοί, που με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών αποδίδουν τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στην κομματική πολιτική".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φορολογικά δικαστήρια με ταχύτατες διαδικασίες. Ειδικές ρυθμίσεις με νομοσχέδιο των υπ. Δικαιοσύνης και Οικονομικών". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ταχεία ολοκλήρωση της εκδίκασης των προσφυγών των φορολογουμένων από τα φορολογικά δικαστήρια, εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή τους, προβλέπει νομοσχέδιο των συναρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η δικάσιμος δεν μπορεί να απέχει περισσότερο των δύο μηνών από την περιέλευση στο δικαστήριο του φακέλου και η απόφαση δημοσιεύεται σε δύο μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου