Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 17/09/2010

Επισκόπηση τύπου 17/09/2010

Ο απόηχος της κατάθεσης Πελέκη στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι και οι αναφορές της στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η κατάσταση της οικονομίας και η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου είχε συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, αλλά και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, οι περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων με εγκύκλιο του νέου υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και η εκτίμηση για το ύψος που θα φτάσει η ανεργία στη χώρα μας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η γραφειοκρατία διώχνει τις επενδύσεις. Ζητούν μέχρι και... 75 δικαιολογητικά για την ίδρυση μιας επιχείρησης". Η εφημερίδα γράφει ότι "αναλόγως του είδους της εταιρείας που πρέπει να ιδρυθεί χρειάζονται από επτά έως 75 πιστοποιητικά. Για παράδειγμα για τη σύσταση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) απαιτούνται 26 δικαιολογητικά, αναμονή τριάντα έξι έως 50 ημερών προκειμένου να εγκριθεί η λειτουργία της και καταβολή 1.610 ευρώ. Κι όλα αυτά όταν σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος αναμονής δεν ξεπερνά τις τρεις εργάσιμες ημέρες ενώ το κόστος δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αντίγραφα φάρμακα σε "αντίγραφο" ΕΣΥ. Διαλύουν ό,τι έμεινε όρθιο στον πολύπαθο χώρο της Υγείας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παλιά του τέχνη..." του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, που το πρώτο πράγμα που έκανε αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ήταν να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία ζητάει να "κοπούν" τα ακριβά φάρμακα από τα νοσοκομεία και να αντικατασταθούν από αντίγραφα φάρμακα (γενόσημα), ενώ μπαίνει ψαλίδι και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Οι προοπτικές για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια διαγράφονται λαμπρές".
Η ΑΥΓΗ: "Ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Μήνυμα ανατροπής να βγει από τις κάλπες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στις εκλογές του Νοεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ένα χαστούκι για να μην προχωρήσει από την επομένη σε νέα αντικοινωνικά μέτρα. Προϋπόθεση για ανατροπές στην κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις που διαφωνούν με το Μνημόνιο. Δεν κάνουμε μεταγραφές προσώπων. Κρίσιμη για τις εξελίξεις η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής. Ευκαιριακή και υποκριτική η εναντίωση της ΝΔ στο Μνημόνιο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μνημόνιο άθλιας προβοκάτσιας από ΠΑΣΟΚ και Καρατζαφέρη. Έστησαν και πάλι θέμα ευθυνών Καραμανλή στο Βατοπέδι για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Σαμαρά εν όψει της παρουσίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μνημόνιο προβοκάτσιας εν όψει της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ στήνει το ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή του Καρατζαφέρη και λαβή τη στοχοποίηση του ίδιου Καραμανλή σε ενιαία γραμμή προπαγάνδας μετά την κατάθεση της συμβολαιογράφου των ανταλλαγών στην υπόθεση του Βατοπεδίου και συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη, η οποία στην Εξεταστική έκανε λόγο για "κεντρική πολιτική απόφαση" αποδίδοντας ευθέως ευθύνες στον τέως Πρωθυπουργό".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πικρός λογαριασμός για 26 δισ. ευρώ σε 4 μήνες. Έξω πάμε καλά, αλλά...". Η εφημερίδα γράφει ότι "βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα καταγράφεται στο εξωτερικό με χειροπιαστή ένδειξη την προτροπή της τράπεζας HSBC προς τους επενδυτές να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιστρέφοντας από την ευρωπαϊκή περιοδεία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χαμηλών εσόδων. Μαζί με την τρόικα θα αναζητήσουν λύσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν 26 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή 6,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σοκ ανεργίας για τους νέους. "Μαύρο το 2011" σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκτίναξη της ανεργίας, μαζικές απολύσεις και ακόμη περισσότερα λουκέτα θα φέρει το 2011, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Ήδη, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καταδεικνύουν άνοδο της ανεργίας, η οποία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασε το 11,8% από 8,9% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 151.469 μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 33%".
ΕΘΝΟΣ: "Ψαλίδι 20% στις δαπάνες των νοσοκομείων. Εντολή Λοβέρδου στις διοικήσεις για άμεσες περικοπές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το εξωφρενικό ποσόν του 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει η ετήσια δαπάνη για φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο στον "Ευαγγελισμό" το κόστος, το 2009, ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ. Ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις των θεραπευτηρίων, ζητάει περικοπές 20%".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νύχτες Αγίου... Παντελεήμονα. Αφγανοί λαθρομετανάστες μαχαίρωσαν Έλληνες, κατοίκους της περιοχής, και έσπειραν τον τρόμο". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη και την Κόλαση του Δάντη ζουν κάθε βράδυ όσοι Έλληνες κατοικούν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Η αστυνομία αντί να προστατεύσει τους κατοίκους, τους επιτίθεται με προκλητικό τρόπο επειδή διαμαρτύρονται".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σύγκρουση πρωθυπουργού - υπουργών για την οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "είμαστε σε καλό δρόμο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Λούκα Κατσέλη μιλάει για μεγάλο σοκ και ότι η οικονομία υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία. Προβλέπει ακόμη η υπουργός Εργασίας αύξηση της ανεργίας σε "ισπανικά επίπεδα" (20%). Χαλάρωση και έλλειψη εμπειρίας διακρίνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην κυβέρνηση".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ωρα ευθύνης για Καραμανλή. Παρέμβαση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ". Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν γίνεται να παραμένει σιωπηλός και όμηρος στα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων του, που δηλώνουν τιμητές της διαφάνειας. Δεν γίνεται να μη μιλήσει για μια υπόθεση για την οποία δύο Εξεταστικές δεν μπόρεσαν να βρουν ροή "μαύρου" πολιτικού χρήματος και ζημία του Δημοσίου με βάση 4 εκτιμήσεις ορκωτών εμπειρογνωμόνων".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εδωσαν λάθος συνταγή για Ελλάδα. Ομολογία ΔΝΤ από τον επικεφαλής των επιτηρητών". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος και το έλλειμμά της, αλλά κυρίως οι διαρθρωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η οικονομία". Με την παραδοχή αυτή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η θεραπεία - σοκ που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου δεν είναι η ενδεικνυόμενη".
ΕΣΤΙΑ: "Ναι στο μνημόνιο όχι στους φόρους. Ποιός ευθύνεται για την παρούσα ύφεση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σύνθημα που έπρεπε να εκπέμπεται από όποιον θέλει να ασκήση γόνιμη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, είναι "ναι στο μνημόνιο, όχι στους φόρους". Η παρούσα ύφεσις δεν οφείλεται τόσο στο μνημόνιο, όσο στην αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλματώδης η άνοδος της ανεργίας. Κυρίως στις κατασκευές, το εμπόριο και τη μεταποίηση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η απασχόληση σε τρεις βασικούς κλάδους εξαιτίας της κρίσης. Στις κατασκευές, τη μεταποίηση και το εμπόριο χάθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας από τις 148.000 περίπου που απωλέσθησαν στο σύνολο της οικονομίας".
Ο ΛΟΓΟΣ: "600.000 οι άνεργοι και συνεχίζεται η άνοδος... Στο 11,8% "εκτοξεύτηκε" η ανεργία στο Β' τρίμηνο του 2010". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στο 11,8% ανήλθε η ανεργία στο β' τρίμηνο του 2010, έναντι 8,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 11,75%. Μεγαλύτερο το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των γυναικών".
ΤΑ ΝΕΑ: "ΟΣΕ: Η μεγάλη ληστεία του τρένου. Ξέφραγο αμπέλι η τεράστια περιουσία του. Ποιοι και με ποιους τρόπους τη λεηλατούν". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "καταπατήσεις σε οικόπεδα - φιλέτα που ανήκουν στον ΟΣΕ έχει καταγράψει η διοίκηση του Οργανισμού. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, που θεωρείται ότι ξεπερνά τα 90.000 στρέμματα, εκτιμάται ότι έχει αξία 4,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών του, ύψους 10 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΣΕ αναζητεί τώρα τρόπους απομάκρυνσης των καταπατητών".
Η ΝΙΚΗ: "Τυφλά σενάρια χρεοκοπίας. Επανέρχονται και τα ερωτήματα για την ασφάλεια των καταθέσεων". Η εφημερίδα γράφει ότι "επανέρχονται τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Αφορμή οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη Wall Street Journal, σύμφωνα με τις οποίες το "πακέτο" των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν μπορεί να καλύψει μακροπρόθεσμα τις δανειακές ανάγκες".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: "Ξεπουλάμε και τα ασημικά. Με τη σφραγίδα της τρόικας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "είναι αλήθεια ότι ακόμη κι αν λάβεις ένα τίμημα, μάλλον μικρότερο των προσδοκιών, δεν λύνεις το πρόβλημά σου. Απλά ξεφορτώνεσαι τους εργαζόμενους (ή πολλούς από αυτούς) που ο ίδιος ή άλλοι της συνομοταξίας σου σώρευσαν χύδην... στις ΔΕΚΟ".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Κώστα, φόρα παντελόνια και απολογήσου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κεραυνός από τη σύζυγο Βουλγαράκη, καίει τέως πρωθυπουργό, κουμπάρο και... Μαξιμάρχη. Λέξη προς λέξη η λεβέντικη κατάθεση μιας γυναίκας και κόρης που την οδηγούν στην πυρά οι δειλοί που υπηρέτησε".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ελπιδοφόρο μήνυμα ανάτασης η συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας την πρώτη μέρα. Άνοιξε χτες τις πύλες του το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι νέες γενιές έσμιξαν με τις προηγούμενες κάτω από το σύνθημα "Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής", όπου οι πολιτικές συζητήσεις, το δέσιμο της Τέχνης με το κίνημα, ταξιδεύουν χιλιάδες μαζί με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ σε ένα ταξίδι ελπίδας, αισιοδοξίας, αγωνιστικής ανάτασης. Ξεχωριστό γεγονός η συζήτηση για το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό".
Η ΧΩΡΑ: "Εφιαλτικές οι διαστάσεις της ανεργίας. Σε μεγάλη κρίση η απασχόληση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκτόξευση πραγματικής ανεργίας στο 20% το 2011, δηλαδή 1 εκατ. άνεργοι, προβλέπει η σχετική έκθεση της ΓΣΕΕ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 14,3% (ΟΟΣΑ) και στο 13,2% (ΕΕ) ενώ επιπλέον σε 6% υπολογίζεται η λανθάνουσα ανεργία (προσωρινά απασχολούμενοι, μακροχρόνια άνεργοι που έχουν διαγραφεί από τις λίστες του ΟΑΕΔ κλπ)".
City Press: "Έκθετος ο Καραμανλής". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο τέως πρωθυπουργός αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στον Προκαταρκτική Επιτροπή. Πολιτικές αναταράξεις από τις καταγγελίες Πελέκη. Κυριάκος Μητσοτάκης: Λάθος η αποχώρηση της ΝΔ από την Επιτροπή".
Metro: "Ρύθμιση ανάσα για χρέη - ΦΠΑ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "διαδικασίες - εξπρές, με ισχυρά κίνητρα, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν διαγραφή, κατά πληροφορίες, ως και το 90% των προσαυξήσεων σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Μαθήματα στα υπόγεια".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ο Αντώνης Σαμαράς στη "Μακεδονία": Έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μηχανισμοί αναβολής δικών. Σάλος στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Δημοπρασία - βαρόμετρο για τον δημόσιο δανεισμό. Βελτίωση του κλίματος διαπιστώνει ο υπ. Οικονομικών μετά τις επαφές με ξένους θεσμικούς". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό για την Ελλάδα διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ενημέρωση θεσμικών επενδυτών στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο διπλό τεστ τρόικας σε οικονομία - τράπεζες. Εντείνεται η ανησυχία για την επίτευξη του στόχου στο σκέλος των εσόδων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να παρουσιάσει πειστικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για την αύξηση των εσόδων, που παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Την ίδια ώρα στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις τράπεζες, συζητώντας τις επόμενες στρατηγικές τους κινήσεις".
ΚΕΡΔΟΣ: "Το συντομότερο στις αγορές. Οι εταίροι μας πιστοποιούν την αξιοπιστία μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θέλει να βγει γρήγορα στις διεθνείς αγορές, αλλά το πότε είναι ακόμη ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο συμπύκνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινότητα για την Ελλάδα και που εισέπραξε ο ίδιος από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κυρώσεις για κράτη-μέλη με δημοσιονομική εκτροπή. Ελληνική υποστήριξη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών - μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου