Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 08/09/2010

Επισκόπηση τύπου 08/09/2010

Η ορκωμοσία χθες της νέας κυβέρνησης και ο "αγώνας δρόμου" για την ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας. Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένα πρόσθετα μέτρα που έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της αποφυγής της αύξησης του ΦΠΑ και της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η κεφαλαιακή θωράκιση των 2,8 δισ. ευρώ, που αποκτά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανασχηματισμός... "τουρλουμπούκι". Όλα τα ευτράπελα των επιλογών του Γ. Παπανδρέου". Η εφημερίδα γράφει ότι "όχι, μην εκλαμβάνετε τη λέξη "τουρλουμπούκι" για τον ανασχηματισμό ως υπερβολική ή χυδαία. Όσα συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας μόνο με τις λέξεις "αλαλούμ", "μπάχαλο", "τραγέλαφος", "τουρλουμπούκι" και άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς θα μπορούσαν να περιγραφούν".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νυχτωμένοι για τις αρμοδιότητες. Αφού ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί, προσπαθούν τώρα να αντιληφθούν... τι δουλειά κάνουν". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του "μεσονυχτίου" η συζήτηση πλέον στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στην ανάλυση των επίμαχων αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και τους λόγους που τον οδήγησαν να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός δυσκίνητου και εν μέσω οικονομικής κρίσης κοστοβόρου Υπουργικού Συμβουλίου που θα λειτουργεί παράλληλα με το επίσης πολυδάπανο πρωθυπουργικό γραφείο".
Η ΑΥΓΗ: "Φωτιά" θέρμανση, ΦΠΑ, πληθωρισμός. Τρία σενάρια εξόντωσης των εισοδημάτων με φόρους προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τη μαύρη τρύπα των δημοσίων εσόδων να φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ το οκτάμηνο και τις αγορές να ξαναρχίζουν κερδοσκοπική επίθεση εκτοξεύοντας τα spreads στις 945 μονάδες βάσης, η κυβέρνηση επιμένει στον αδιέξοδο μονόδρομο του Μνημονίου".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βόμβα ετοιμάζει ο Δημαράς. Σκέφτεται να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής μαζί με τον Αλέξη Μητρόπουλο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "βόμβα Δημαρά ισοπεδώνει τις υποψηφιότητες - φούσκες του ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση του πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος καρπώθηκε τα εύσημα του πανελλήνιου για την γενναία ψήφο του κατά του Μνημονίου (που του κόστισε και την ακαριαία διαγραφή του), να κατέβει με ανεξάρτητο συνδυασμό στην μάχη για την Περιφέρεια Αττικής ανατρέπει όλα τα ως χθες δεδομένα της προεκλογικής μάχης και προεξοφλεί την μετατροπή της αυτοδιοικητικής εκλογής τεσσάρων εκατομμυρίων ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα κατά της Τρόικας".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τεστ 100 ημερών με προίκα 10 δισ. ευρώ. Αγώνας δρόμου της νέας κυβέρνησης για την 3η δόση του δανείου". Η εφημερίδα γράφει ότι "η ταχύτατη διόρθωση των αδυναμιών του κράτους, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η αναθέρμανση της αγοράς, είναι ο κεντρικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Οι νέοι υπουργοί ξεκινούν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως το τέλος του χρόνου και να εκταμιευθεί η τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας. Ταυτόχρονα επιδιώκονται νέες επενδύσεις, αλλά και αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανακύκλωση παλιών υλικών. Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" εν όψει νέων μέτρων και εκλογών". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποτυπώνει την προσπάθεια επίτευξης εσωκομματικών ισορροπιών και κινητοποίησης όλων των ομάδων και τάσεων του κυβερνώντος κόμματος μπροστά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τα νέα επώδυνα μέτρα που θα κληθούν να επωμισθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Συνεπώς, πρόκειται για μια "επικαιροποιημένη κυβέρνηση" που επιβάλλει το "επικαιροποιημένο Μνημόνιο".
ΕΘΝΟΣ: "Καραμπόλες υπουργών με τις αρμοδιότητες. Αναμορφώνεται ο χάρτης των ισορροπιών στην κυβέρνηση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τριβές μεταξύ υπουργών για τις αρμοδιότητες η επόμενη μέρα του ανασχηματισμού. Οι μετακινήσεις φέρνουν νέες ισορροπίες και καραμπόλες σε κρίσιμους τομείς".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νύχτα ήρθαν... νύχτα θα φύγουν. Δεν τους σηκώνει ο τόπος για πολύ καιρό ακόμα, τους ορκισμένους εκτελεστές των εντολών του ΔΝΤ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αυτός δεν ήταν ανασχηματισμός παραγωγής πολιτικής, αλλά ανακάτεμα μιας φθαρμένης τράπουλας από παλαιά και νέα τραπουλόχαρτα. Η μόνη... τυχερή που εξήλθε της Κυβέρνησης είναι η Κατερίνα Μπατζελή".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υποσχεθήκαμε την αγορά όπλων και πήραμε τη δόση του δανείου. Συγκλονιστική αποκάλυψη του Γάλλου ευρωβουλευτή Μπεντίτ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Γάλλοι και Γερμανοί εκβίασαν την κυβέρνηση και την υποχρέωσαν να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις τον Αύγουστο για την αγορά οπλικών συστημάτων, διαφορετικά δεν θα έπαιρνε τη δεύτερη δόση του δανείου. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής κ. Μπεντίτ μιλώντας στο Στρασβούργο παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο κατήγγειλε το άγριο παζάρι της τρόικας σε βάρος της χώρας μας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κλειδώνει το χαράτσι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι υπουργοί άλλαξαν αλλά η ληστρική πολιτική του Μνημονίου παραμένει". Σύμφωνα με την εφημερίδα "από την πρώτη κιόλας ημέρα φάνηκε ότι προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχουν. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά τις ενδοκυβερνητικές, εσωκομματικές και κοινωνικές αντιδράσεις το οικονομικό επιτελείο επιμένει να προκρίνει ως βασικό σενάριο στο κυνήγι των εσόδων την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που πλήττει άμεσα και καίρια τη μεσαία τάξη αλλά κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεν φτάνει πληρώστε κι άλλα. Προαναγγέλλουν σκλήρυνση ΕΕ και Παπακωνσταντίνου". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μήνυμα για πρόσθετα μέτρα έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι παραμένει ακόμη "αριθμός αναγκαίων προσαρμογών" σε Ασφαλιστικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Προϋπολογισμό (έσοδα και δαπάνες). Την ίδια ώρα ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θα γίνει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% κατά 1 με 2 μονάδες ή καθορισμός ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, με ενίσχυση όσων θίγονται. Το θετικό στοιχείο ήρθε χθες από την Αθήνα, όπου η Εθνική Τράπεζα αυξάνει κατά 2,8 δισ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο".
ΕΣΤΙΑ: "Μουσικές καρέκλες με τα υπουργεία. Όπως οι "αναδομήσεις" επί Ανδρέα Παπανδρέου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τον Ιούλιο 1982, εννέα μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Για να διαφοροποιηθή από τον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Καραμανλή και αρεσκόμενος σε νεολογισμούς, εδήλωσε ότι δεν κάνει συνήθη ανασχηματισμό, αλλά "αναδόμηση".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανασχηματισμός, πρώτο βήμα νέων αλλαγών από Παπανδρέου. Μετεγκατάσταση στη Β. Σοφίας, επιτελική θέση στον Λ. Παπαδήμο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ριζική αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει πλέον ως έδρα το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, είναι η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει καταλήξει στη στελέχωση του γραφείου του με πρόσωπα "πρώτης γραμμής" ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, στον οποίο θα ανατεθεί σημαντικός ρόλος σε θέματα οικονομίας".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρία σενάρια "στο τραπέζι" για το ΦΠΑ. "Κερδίζει έδαφος" η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τρία τουλάχιστον εναλλακτικά σενάρια μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο συντελεστή 23%- κάτι που προβλέπεται από το Μνημόνιο. Αυτό ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου".
ΤΑ ΝΕΑ: "Τι ζητάει ο Γιώργος από τους υπουργούς μετά τον ανασχηματισμό". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η νέα κυβέρνηση καθρεφτίζεται πίσω από τον Πρωθυπουργό καθώς παρακολουθεί τη χθεσινή ορκωμοσία των υπουργών του. Ο κ. Παπανδρέου έφερε τα πάνω κάτω στο υπουργικό σχήμα, αλλάζοντας πρόσωπα και δομές με στόχο να πετύχει μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό (Ραγκούσης) περισσότερη ανάπτυξη (Χρυσοχοΐδης) , λιγότερα ελλείμματα (Λοβέρδος, κυρίως) και μεγαλύτερα έσοδα (Παπακωνσταντίνου). Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπάρχουν κάμερες στις τελετές παράδοσης - παραλαβής".
Η ΝΙΚΗ: "Στροφή Γιώργου στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Επιστράτευση τεσσάρων στελεχών που παραπέμπουν στον Ανδρέα". Η εφημερίδα γράφει ότι "αναδιάταξη δυνάμεων και αναδιοργάνωση του κυβερνητικού άξονα με την "επιστράτευση" των εφεδρειών από τις τάξεις του "λαϊκού ΠΑΣΟΚ" αποτελούν το "φόντο" του ανασχηματισμού με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και την εφαρμογή πολιτικών για ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης ενόψει και του "καυτού" πολιτικά χειμώνα που αναμένεται να ακολουθήσει".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στο λαό τα ολυμπιακά ακίνητα. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με άρθρο που περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συζητείται στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση της εταιρείας "Ολυμπιακά Ακίνητα" με την "Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης" (ΕΤΑ), ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή χρήσης γης των ολυμπιακών ακινήτων για να παραδοθούν στο κεφάλαιο".
Η ΧΩΡΑ: "Νοσοκομεία χωρίς γάζες ελλείψεις και σε φάρμακα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "να διακόψουν την προμήθεια υλικών σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, το Αττικό και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αποφάσισαν οι προμηθευτές , ζητώντας την άμεση εξόφλησή τους. Οι προμηθευτές προειδοποιούν,δε, ότι θα αφήσουν χωρίς υλικά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας".
City Press: "Ανασχηματισμός: Μεγάλο σχήμα, μικρές προσδοκίες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η ορκωμοσία της κυβέρνησης που προέκυψε από τον "ανασχηματισμό του μεσονυχτίου", και οι νέοι υπουργοί έσπευσαν να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια στα οποία τους τοποθέτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με το κλίμα να απέχει πολύ από αυτό της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου 11 μήνες". ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κυβέρνηση ειδικών αποστολών. Το νέο στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ολόκληρο τον ΟΤΕ θέλουν οι Γερμανοί. Αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη ο Π. Βουρλούμης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Συγκέντρωση κεφαλαίων 2,8 δισ. ευρώ από Εθνική". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κεφαλαιακή "θωράκιση" 2,8 δισ. ευρώ αποκτά η Εθνική Τράπεζα. Από τα κεφάλαια αυτά ποσό 1,8 δισ. ευρώ θα έχει αντληθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα. Στόχος η δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για τη στήριξης της πραγματικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ώστε να αποκτήσει η τράπεζα ευελιξία και η εδραίωση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών προς την τράπεζα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ευκαιριών εντός και εκτός Ελλάδας".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνηση ισχύος από Εθνική. Αντλεί κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ με την πρωτοβουλία της ανοίγει τις διεθνείς αγορές για ελληνικούς τίτλους". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού έως 20% της Finansbank. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75%. Έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών 1,18 δισ. Αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά με τις ανακοινώσεις της Εθνικής ότι πρόκειται για μία "εξαιρετικά θετική εξέλιξη που δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα".
ΚΕΡΔΟΣ: "Έκπληξη από την Εθνική. Η Τράπεζα σκοπεύει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα γράφει ότι "την έκπληξη έκανε χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνοντας την κεφαλαιακή ενίσχυσή της με τρεις αποφασιστικές κινήσεις:Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 631 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ και με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε πέντε υφιστάμενες".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δρόμος μετ΄εμποδίων για τη νέα κυβέρνηση. Αναπτυξιακό έλλειμμα , υστέρηση εσόδων, σενάρια χρεοκοπίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι " η προώθηση αναπτυξιακής πολιτικής, μέσω των επενδύσεων είναι το ζητούμενο από το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που καλείται να λειτουργήσει σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, με αβεβαιότητες επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού, λόγω υστέρησης των εσόδων, βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό με σενάρια "χρεοκοπίας" και καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ".
Από: ΑΝΑ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου