Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/09/2010


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/09/2010

Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Κυπριακό στην ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων και οι θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ για το θέμα της Κύπρου, οι πληροφορίες περί σχεδίου του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή της Αγίας Μαρίνας στους Μαρωνίτες με καθεστώς παρόμοιο με του Κορμακίτη, οι εορτασμοί για τα 50χρονα τςη Κυπριακής Δημοκρατίας, η αφαίρεση της Κύπρου από τον κατάλογο κρατών με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτων, η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, το πακέτο μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών με έξι νέους φόρους, οι αυξήσεις των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην Κύπρο και ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος που απέκτησε το 9.7% του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιστρέφουν την Αγία Μαρίνα στους Μαρωνίτες» κάνει λόγο για σχέδιο επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου τα οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον ως αποκλειστικές στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού κατοχικού στρατού. Πρώτο μέτρο του σχεδίου θεωρείται η απομάκρυνση του στρατού από την Αγία Μαρίνα. Αλλού σημειώνει πως ούτε λέξη δεν ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εκτός μαύρης λίστας η Κύπρος» πως μετά από αρκετές προσπάθειες η Κύπρος πετυχαίνει την έξοδό της από τον κατάλογο κρατών με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, γνωστή ως «μαύρη λίστα» στην οποία την τοποθέτησε το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών από την 1/1/2008. Αλλού σημειώνει πως κατατίθενται στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 10,7 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των προσφύγων που απευθύνθηκαν στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Εξι νέοι φόροι για κάλυψη του ελλείμματος» αναφέρει πως το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στα συγκυβερνώντα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει έξι νέους φόρους τους οποίους προτείνει για συζήτηση. Αλλού σημειώνει πως αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες. Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών και ΕΤΥΚ δηλώνουν ότι εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και όχι το κόστος των πρόσθετων μέτρων.
«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πήραμε πρωτείο ακρίβειας» πως για άλλη μια φορά η Κύπρος καταγράφει ένα αρνητικό ρεκόρ αφού είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον υψηλότερο ρυθμό. Αλλού αναφέρει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παρουσιάστηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης έχοντας ως βασικό εργαλείο τον Κόφι Ανάν, το σχέδιο και την έκθεσή του που ακολούθησε.
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ολοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο» αναφέρει πως το ΑΚΕΛ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου, οικοδομώντας την ενότητα στη βάση αρχών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως με κάθε λαμπρότητα θα τιμηθούν τα 50 χρόνια ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην κεντρική εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου αναμένεται να παρευρεθούν αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι αξιωματούχοι ξένων κρατών, αξιωματούχοι της ΕΕ και άλλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρει πως κυπριακό δικαστήριο έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων των μεριδίων του Ρώσου Σουλεϊμάν Κερόμοφ στην εταιρεία Uralkali και στον όμιλο Polyus Gold. Αλλού αναφέρει πως ανακοινώθηκε χθες ο άνθρωπος που απέκτησε το 9.7% του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος Dmitriy Rybolovlev.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γονατίζουν τα νοικοκυριά» αναφέρει πως τσουνάμι τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης παρατηρείται στην κυπριακή αγορά, με αποτέλεσμα να γονατίζουν στην κυριολεξία τα νοικοκυριά και πολλές οικογένειες να αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα. Αλλού σημειώνει πως η ΑΗΚ συμμετέχει σε πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας που αφορά τα ηλιοθερμικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκτός ορίων ο Αναστασιάδης!» πως «έχασε τη ψυχραιμία του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης» και πως αμηχανία επικρατεί «στην Πινδάρου από τις διπλωματικές επιτυχίες του Προέδρου σε Νέα Υόρκη και την απόλυτη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου». Αλλού σημειώνει πως αμόκ επενδύσεων στην περιοχή του Πύργου Τυλληρίας έχει πιάσει τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης τους τελευταίους μήνες.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η διζωνική ομοσπονδία θα οδηγήσει τους Ε/κ σε πτώχευση» ότι η μετακίνηση των εποίκων θα στοιχίσει πέραν των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ και η ανοικοδόμηση- αποκατάσταση περιουσιών πέραν των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημειώνει, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε το κόστος θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι. Αλλού αναφέρει πως «η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ‘απαγορεύει’ στις γυναίκες εκπαιδευτικούς να εγκυμονούν ή να γεννήσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!»
Η αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας ελαφριά» αναφέρει πως ο Λίβανος παρότρυνε χθες την Κύπρο να αναθεωρήσει το καθεστώς που αφορά στη θεώρηση διαβατηρίων προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός στην περιοχή, κάτι που υποστηρίζει και η Ρωσία. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε πως η Εθνική Φρουρά θα αναβαθμιστεί σύντομα με νέα ρωσικά άρματα T-80 και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
Από: ΚΥΠΕ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου