Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 10/09/2010

Επισκόπηση τύπου 10/09/2010

Η οικονομική ύφεση, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβερνητική πολιτική, μεταξύ αυτών το ενιαίο μισθολόγιο, ο έλεγχος των κοινωνικών δαπανών και η εξυγίανση σε ΟΣΕ και λεωφορεία, ενόψει και της έλευσης της "Τρόικας" την ερχόμενη Δευτέρα, η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών που σχεδιάζει να επιβάλει περαίωση για ανέλεγκτες υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009 στις εφορίες με στόχο να ενισχυθούν τα έσοδα, τα στοιχεία του World Economic Forum που καταδεικνύουν χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας και συγκεκριμένα την κατατάσσουν στην 83η σειρά μεταξύ 139 χωρών. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη μετάβαση των υπουργών στη συμπρωτεύουσα, καθώς και τα εύσημα που απονέμει ο Οίκος Fitch για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας και οι επενδύσεις των Νορβηγών σε ελληνικά ομόλογα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού τύπου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναυάγιο από την κυβέρνηση. Τις προτάσεις της ΝΔ για ανάπτυξη παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης". Η εφημερίδα γράφει ότι "για ανυπαρξία αναπτυξιακού πυλώνα, καθυστερήσεις και λάθη καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΝΔ. "Η κυβέρνηση στηρίζει τη στρατηγική της στον πυλώνα της δημοσιονομικής πολιτικής και στον τομέα της ανάπτυξης δεν τα έχει καταφέρει", δήλωσε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, που παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πωλητήριο στο Λονδίνο για τη δημόσια περιουσία. Στόχος η είσπραξη 1 δισ. ετησίως, όπως ορίζει το μνημόνιο". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν σε ξένους επιχειρηματίες στο Σίτι του Λονδίνου το σχέδιο της κυβέρνησης για τις εταιρείες ύδρευσης, καθώς και για τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων, Τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους".
Η ΑΥΓΗ: "Φτωχό σχολειό... Μετά τις περικοπές δασκάλων και καθηγητών, η κυβέρνηση κόβει και την πρόσθετη διδακτική στήριξη". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε πλήρη υποβάθμιση οδηγεί την Παιδεία η κυβέρνηση, καθώς σπεύδει να συμμορφωθεί απολύτως, όχι μόνο στο γράμμα, αλλά και στο πνεύμα των οδηγιών της τρόικας για περικοπές. Μετά το ψαλίδι στα κονδύλια του προϋπολογισμού και τις περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό, που οδήγησαν σε υπεράριθμα τμήματα (28 μαθητών), η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες την επιλεκτική λειτουργία σε απομακρυσμένες περιοχές του θεσμού της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ο οποίος παρείχε μια ενίσχυση στις οικογένειες που αδυνατούν να σηκώσουν τα βάρη των φροντιστηρίων".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μπουρλότο ο κόσμος από τον ομαδικό τουρισμό της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Έκλεισαν όλες τις σουίτες και τα ακριβά δωμάτια των πολυτελών ξενοδοχείων, για να δώσουν στον λαό το μήνυμα για λιτότητα και θυσίες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "είδε κι απόειδε ο κόσμος, τέτοια πρόκληση όμως δεν έχει προηγούμενο: Ολόκληρη κυβέρνηση, 47 υπουργοί, μετά συζύγων - τέκνων - σωματοφυλάκων - γραμματέων - κάθε λογής παρατρεχάμενων (χώρια τα μπαγκάζια και οι γκαρνταρόμπες), βουλευτές, διοικητές και συμβούλια Οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων, όλοι μαζί στην Θεσσαλονίκη για το μεγάλο πανηγύρι του παραμυθιάσματος ενός λαού που σφαδάζει υπό τον ζυγό της Τρόικας, χάνει δουλειές και σπίτια και μετράει και τελευταίο πενηνταράκι του ευρώ για να τα βγάλει πέρα".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οι δέκα εντολές για λιτό Δημόσιο. Η τρόικα έρχεται τη Δευτέρα με τον νέο προϋπολογισμό". Η εφημερίδα γράφει ότι "με 10 εντολές για τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν το 2011 και έτοιμο τον προϋπολογισμό φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα η τρόικα. Στόχος των νέων αλλαγών είναι το "λιτό κράτος" και η σταθεροποίηση των δαπανών με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και τον περιορισμό των ελλειμμάτων σε νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και Ταμεία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "SOS εκπέμπει η αγορά. Μια επιχείρηση ιδρύεται και δύο κλείνουν". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η οικονομική κρίση απειλεί πλέον τη βιωσιμότητά τους, και καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη, τη ρευστότητα και γενικότερα την τόνωση της αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, πλέον μία επιχείρηση ιδρύεται και δύο κλείνουν, καθώς οι ιδρύσεις εταιριών έφτασαν τις 1.088 ενώ οι διακοπές τις 2.076. Εν τω μεταξύ, στα επίπεδα του 1984 κινείται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων".
ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο για επενδύσεις - εξπρές. Συνταγή "2004" για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην εξασφάλιση σταθερού, διαφανούς και αποτελεσματικού πλαισίου για την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα στοχεύει το σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί σήμερα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη από τον Χ. Παμπούκη".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρόεδρος της "Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας" κ. Κρις Σπύρου σε αποκλειστική του δήλωση στην "Ε.Ω." είναι αποφασισμένος να τελέσει θεία λειτουργία και αποκαλύπτει: Αναρμόδιος ο Πατριάρχης για την Αγία Σοφία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Διοίκηση του Ναού της Θεού Σοφίας γίνεται από το Τουρκικό Κράτος. Έχουμε αποταθεί επίσημα στους Τούρκους για να επιστρέψουν την Αγία Σοφία στους Ορθοδόξους και να επανέλθει σε λειτουργούντα Ναό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χλιδάτες υπουργικές φιέστες του Γιώργου στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους υπουργούς το γλεντάνε και εκατοντάδες κρατικοδίαιτα στελέχη". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλος ο υπουργικός θίασος στη ΔΕΘ μαζί με κρατικά αυτοκίνητα, οδηγούς, αστυνομικούς, γραμματείς, συμβούλους και υπαλλήλους των πολιτικών τους γραφείων. Επίδειξη πολιτικού νεοπλουτισμού και "μέθη εξουσίας". Σε εποχή λιτότητας, θυσιών, πετσοκόμματος μισθών, επιδομάτων και συντάξεων ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός με τσέπες δεξιού και νοοτροπία πάμπλουτου "Ελβετόψυχου" μάζεψε τον υπουργικό θίασό του και έκανε σχολική εκδρομή στη ΔΕΘ παίρνοντας μαζί και εκατοντάδες κρατικοδίαιτα στελέχη που το γλεντάνε σε ξενοδοχεία και στα κοσμικά κέντρα της παραλίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλιπαρεί την τρόικα να του επιτρέψει να αλλάξει πολιτική. Ομολογία αποτυχίας από Παπακωνσταντίνου". Η εφημερίδα γράφει ότι "ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν και σχεδιάζει την αλλαγή του μίγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής -φοβούμενη ότι η βαθιά ύφεση στην οποία οδήγησαν την οικονομία τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα θα τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και, ταυτόχρονα, θα προκαλέσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ κατά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές- αποτυπώνονται σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πριν πεινάσουμε θα κρυώσουμε. Κυβερνητικό σχέδιο διπλασιάζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σχεδιάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί η τιμή του πρώτου. Θα χορηγηθεί όμως ειδικό επίδομα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες βάσει τεσσάρων κριτηρίων: εισόδημα, κύρια κατοικία, η επιφάνειά της και τόπος διαμονής".
ΕΣΤΙΑ: "Τερατώδη λάθη με την φορολογία. Οι υψηλοί συντελεστές γονάτισαν την οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι ο κυριώτερος ίσως λόγος της υφέσεως είναι η φορολογική πολιτική. Μάλιστα κάποιοι την αποδίδουν στο Μνημόνιο, αν και δεν πρόκειται περί αυτού. Ουδέποτε εζήτησε η "τρόικα" να επιβληθή φορολογικός συντελεστής 45% για τα διανεμόμενα κέρδη επιχειρήσεων, όταν στην Βουλγαρία και την Κύπρο ισχύει συντελεστής 10%. Το μέτρο αυτό, όπως και ο κορμός της φορολογικής πολιτικής ήταν εμπνεύσεως ΠΑΣΟΚ και είχε προηγηθή του Μνημονίου".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Ελλάδα κάτω και από τη Ρουάντα. Σε δείκτες ανταγωνιστικότητας". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεγάλη κάμψη σημειώνει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της προστίθενται πλέον το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα και η βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, η Ελλάδα κατρακύλησε από την 71η θέση πέρυσι στην 83η φέτος μεταξύ 139 χωρών και βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, όπως η Ρουάντα".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Στα "Τάρταρα" η ανταγωνιστικότητα. Η Ελληνική Οικονομία υποχώρησε στην 83η θέση του παγκόσμιου δείκτη". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε τριτοκοσμικά επίπεδα βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Η Ελλάδα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) μεταξύ 139 χωρών, από την 71η θέση το 2009. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της".
ΤΑ ΝΕΑ: "Περαίωση-σκούπα! Για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους. Θα αφορά εκκρεμότητες της δεκαετίας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "περαίωση-σκούπα για τις ανέλεγκτες υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009 ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητά τρόπους για την κάλυψη της μαύρης τρύπας. Η νέα περαίωση θα αφορά 1 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο".
Η ΝΙΚΗ: "Πίσω από το...τυρί κρύβεται η φάκα. Τα συν και τα πλην της αναχρηματοδότησης τραπεζικών δανείων". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι τράπεζες, το τελευταίο διάστημα, σε μία "επίθεση" φιλίας προς τους δοκιμαζόμενους από την κρίση δανειολήπτες και θέλοντας να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία, ανακοινώνουν προγράμματα αναχρηματοδότησης δανείων. Όμως τα προγράμματα αυτά, ως εκ...θαύματος, όπως θα δείξουμε με παραδείγματα ωφελούν πρώτα από όλους τους ίδιους τους τραπεζίτες και απειλούν να εγκλωβίσουν και πάλι τους δανειολήπτες".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Τα ραντεβού της δυστυχίας. Τι μας περιμένει έως το τέλος του 2011". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σας έκοψαν το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας; Χάσατε υπερωρίες που τις δουλεύατε ή απλά τις χρεώνατε; Σας κόπηκαν επιδόματα; Η ζωή σας άλλαξε με το συντελεστή ΦΠΑ από 18% σε 23% (σσ Και έχει ο Θεός); Πληρώνετε τη βενζίνη σαν να διυλίζεται από κόκκους χρυσού; Αυτά και άλλα πολλά φέρνουν στο μυαλό ανέκδοτο...που ο γιατρός λέει στον ασθενή: Αίματα (Έμαθα)...Δεν έμαθες τίποτα...Να δεις τις έχεις να μάθεις".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Άγριο καψώνι Γιώργου στη "Δικτατορία των 8". Είχε τα κότσια να στήσει το "σύστημα" μέχρι τη μια το πρωί και να μην του κάνει και τα χατίρια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον ανασχηματισμό έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι είχε τα κότσια να αγνοήσει τις...εντολές των "δικτατόρων των 8" και ως πρωθυπουργός. Ως τώρα είχε αποδείξει την αποφασιστικότητά του, αλλά ο αντίλογος ήταν ότι πάλευε για την εξουσία του κόμματος και ήταν μονόδρομος να παλέψει. Οι άσπονδοι υποστηρικτές του έλεγαν ότι θα πάει περίπατο, όταν ανεβεί στην εξουσία και θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί με το "σύστημα" για να μπορέσει να κυβερνήσει".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Έκοψαν 220 ιατρικές εξετάσεις από το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση ενισχύει τους επιχειρηματίες στον τομέα Υγείας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "για περισσότερες από 220 ιατρικές εξετάσεις, πανάκριβες, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν πλέον άγρια χαράτσια, αφού η κυβέρνηση της έκοψε από το Ασφαλιστικό Ταμείο τους τον ΟΠΑΔ, στα πλαίσια των δραστικών περικοπών των δαπανών Υγείας. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι προπομπός για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει ότι η Υγεία των ανθρώπων του μόχθου γίνεται βορά στην κερδοφορία των επιχειρηματιών του τομέα Υγείας, ελέω κυβέρνησης όπως και πριν της ΝΔ".
Η ΧΩΡΑ: "Αποδοκιμασία του Μνημονίου με σαρωτική αποχή και λευκά. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φουσκώνει ο θυμός των πολιτών." Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πάντες αποδοκιμάζουν το μνημόνιο, την κυβέρνηση και τους διεθνείς τοκογλύφους που το επέβαλαν στραγγαλίζοντας την χώρα την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αναλώνονται σε επικοινωνιακά τερτίπια. Το ποσοστό της αποχής του Λευκού και του άκυρου ξεπερνά σε πρόθεση το 50% κι η απόγνωση αποτυπώνεται σαν κυρίαρχη αίσθηση στους πολίτες".
City Press: "Αφιέρωμα 75η ΔΕΘ. Δοκιμασία για την οικονομία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "χωρίς παροχολογικές κορόνες και με μοναδικό "άσο" την ευλαβική προσήλωση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δεσμεύσεων του μνημονίου θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, επιχειρώντας να μεταδώσει πνεύμα αισιοδοξίας σε πολίτες και αγορές ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βόρεια Ελλάδα: Οι "πληγές" των νοσοκομείων".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τέλος οι εξαγγελίες από τη ΔΕΘ. Αλλάζει την "εθιμοτυπία" ο Παπανδρέου".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Τίμιος Σταυρός στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα επί ξύλου κρεμάμενη".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Επικίνδυνη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σημαντική επιδείνωση εμφανίζει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum. Η έκθεση για το 2010 υποβιβάζει 12 θέσεις την Ελλάδα στην κατάταξη των 139 κρατών και την τοποθετεί στην 83η θέση, κάτω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην έκθεση του 2009 η Ελλάδα είχε καταταγεί στην 71η θέση".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θετικό σήμα για τα ομόλογα. Ισχυρό fund "έσπασε" το εμπάργκο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το δεύτερο μεγαλύτερο fund του κόσμου, το κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο Global της Νορβηγίας, με ενεργητικό 450 δισ. δολ. προχώρησε στην αγορά ελληνικών ομολόγων, κίνηση που ερμηνεύεται ως στήριξη στην ελληνική οικονομία και απομάκρυνση του κινδύνου χρεοκοπίας".
ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αγορές μας ανοίγουν σιγά σιγά τις πόρτες τους. Ευοίωνα μηνύματα για την ελληνική οικονομία-Αντιφατικά στατιστικά στοιχεία. Οι Νορβηγοί επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα και ο Fitch μας απονέμει εύσημα για τις θυσίες". Η εφημερίδα γράφει ότι "καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία ήλθαν χθες μετά από πολύ καιρό, επηρεάζοντας θετικά το κλίμα στην αγορά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η πρώτη καλή είδηση ήλθε από τη Νορβηγία, η οποία χθες σε πείσμα της καταστροφολογίας ανακοίνωσε πως εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι είναι μία άκρως επικερδής επένδυση".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το Δημόσιο αναζητά από την αγορά 4,7 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα τονίζει ότι " την άντληση ποσού τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καλείται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανανεώσει βραχυπρόθεσμους τίτλους που λήγουν σε μια περίοδο που διαφαίνονται "αχτίδες φωτός" στο σκοτεινό τούνελ που έχει βρεθεί η δανειακή πολιτική"
Από: ΑΝΑ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου