Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 24/09/2010

Επισκόπηση τύπου 24/09/2010

Τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, η επιχείρηση είσπραξης του ΦΠΑ στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, οι επικείμενες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, το Μνημόνιο με το Κατάρ για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, το θέμα της περαίωσης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και η επίθεση Σαμαρά προς Παπανδρέου, Μπακογιάννη και Καρατζαφέρη στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματός του, αλλά και η πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Μνημόνιο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα ρων εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγριεύει η Εφορία. Για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία". Η εφημερίδα γράφει ότι "για ανακολουθία λόγων και έργων κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Με μία ακόμη οξύτατη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Γιώργου Παπανδρέου τον οποίο χαρακτήρισε "Χάρι Πότερ" για τα... μαγικά που κάνει στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση η παράταξή του, θα προχωρήσει στη σύσταση μιας μόνο εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία "θα αποκαλύψει πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εξεταστική για το μνημόνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έριξε το "γάντι" στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Εξεταστική Επιτροπή για να αποκαλυφθεί στο λαό πως η χώρα έφθασε στο μνημόνιο θα συγκροτήσει η Νέα Δημοκρατία μόλις γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της γαλάζιας παράταξης. Μία ομιλία που χειροκροτήθηκε πολλές φορές, ενώ θερμά έγινε δεκτός από τους βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άκουσε με προσοχή τις αναφορές του Μεσσήνιου πολιτικού στη βιομηχανία εξεταστικών του ΠΑΣΟΚ".
Η ΑΥΓΗ: "1ο πιάτο: Ελληνικό. 2ο πιάτο: Αστακός. Μνημόνιο με το Κατάρ για επενδύσεις υπέγραψε ο πρωθυπουργός στη Ν. Υόρκη". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εντυπώσεις για fast track επενδύσεις, ύψους μερικών δισ. ευρώ, προσπαθεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός με την υπογραφή χθες βράδυ μνημονίου επενδυτικής συνεργασίας με το Κατάρ".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Έφοδος για ΦΠΑ με 25.000 εισπράκτορες. Γενική επιστράτευση στο υπουργείο Οικονομικών". Η εφημερίδα γράφει ότι "στη μεγαλύτερη επιχείρηση είσπραξης ΦΠΑ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκεντρώσει διαφυγόντα έσοδα. Μετά τις υποδείξεις της τρόικας και με εντολή του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κινητοποιείται όλη η δύναμη του υπουργείου, δηλαδή περισσότεροι από 25.000 υπάλληλοι, προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Καίνε βιβλία και... αμαρτίες. Φορολογική αμνηστία για τα έτη 2000-2004". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φορολογική... αμνησία για τις χρήσεις 2000-2004 παρέχει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους περαιώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009. Σε μια προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία η προωθούμενη περαίωση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να επιστρατεύσει το ισχυρό κίνητρο της καταστροφής των βιβλίων".
ΕΘΝΟΣ: "Πήρε φωτιά το πετρέλαιο θέρμανσης. Νέα βόμβα στον οικογενειακό προϋπολογισμό". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό από την αυξημένη, έως και 57% σε σχέση με πέρυσι, τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια στιγμή οι βενζινοπώλες απειλούν ότι δεν θα πουλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης επειδή καθυστερούν οι επιστροφές φόρων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την Θράκη αλλά... την χάνει η Ελλάδα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν άφησε η Άγκυρα να μπουν πρόσωπα από την μειονότητα στα ψηφοδέλτια για την περιφέρεια, για να στρέψει τους Μουσουλμάνους στην Πράσινη Κάλπη. Ο Τούρκος Πρόξενος βγάζει "καντήλες" στο άκουσμα του ονόματος Σαμαρά γι' αυτό κινεί "Θεούς και δαίμονες" να μην φύγει καμία ψήφος προς τη ΝΔ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαμαράς προς Γιώργο: Πάψε πια να παριστάνεις τον κουφό. Άκουσε τις προτάσεις της ΝΔ και των φίλων σου οικονομολόγων και άλλαξε πολιτική". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρόεδρος της ΝΔ ξαναβρήκε τον παλιό καλό εαυτό του, "εκτέλεσε" τον Γιώργο και τη βάρβαρη αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική του και κάλεσε τον Παπανδρέου να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ που είναι στην ίδια ευθεία με τον Στίγκλιτζ, τον Τόμσεν της τρόικας, τον Στρος Καν, τον Παπαδήμο και το... ΚΕΠΕ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πράσινη τσόχα" η πράσινη ανάπτυξη. Ερωτηματικό η διαφάνεια. Αντί για μητροπολιτικό πάρκο... μητρόπολη του τζόγου το Ελληνικό". Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά το προεκλογικό "λεφτά υπάρχουν", τώρα ήλθε και το δεύτερο εξόφθαλμο ψεύδος. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κάνει Λάς Βέγκας το Ελληνικό, ενώ ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο του Λεκανοπεδίου".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλλάζει ο χάρτης των τραπεζών. Πώς θα μείνει μία δημόσια και 2 ή 3 ιδιωτικές". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός και μόνο, αλλά ισχυρού, δημόσιου πυλώνα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τη Νέα Υόρκη έκανε λόγο για μία ισχυρή τράπεζα υπό δημόσια διαχείριση και δύο ή τρεις ιδιωτικές ελληνικές που θα μείνουν στην αγορά".
ΕΣΤΙΑ: "Μαθήματα προς πολιτικούς. "Ενιαίος Συντελεστής Φορολογίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "παραθέτουμε σήμερα απόσπασμα άρθρου του οικονομολόγου Daniel Mitchell, το οποίο είχε δημοσιευθή τον Φεβρουάριο 2008 στο περιοδικό Prosperitas που εκδίδεται από το αμερικανικό ίδρυμα "Κέντρο για την Ελευθερία και την Ευημερία" (Center for Greedom and Prosperity Foundation)".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναπτυξιακός νόμος χωρίς χρήμα. Μόνον 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2011. Θέσπιση φορολογικών κινήτρων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μόλις 500 εκατ. ευρώ μπορούν να διατεθούν το 2011 για άμεσες επιδοτήσεις επενδύσεων δια του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος αναμορφώνεται από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου. Η έλλειψη κεφαλαίων οφείλεται αφενός μεν στο οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, αφετέρου δε στην αθρόα ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον προηγούμενο αναπτυξιακό".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Εξεταστική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο. Επίθεση Σαμαρά στον Πρωθυπουργό". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο".
ΤΑ ΝΕΑ: "$ 5 δισ.επενδύσεις φέρνει ο Εμίρης του Κατάρ. Συμφωνία- μαμούθ". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τις υπογραφές του Χάρη Παμπούκη και του Αχμάντ Αλ Σαγέντ- δεύτερου στην ιεραρχία μετά τον Εμίρη του Κατάρ- επισημοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη οι "αρραβώνες" της Ελλάδας με τον καταριανό όμιλο Qatar Investment Authority (QIA), για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων".
Η ΝΙΚΗ: "Διαγράψτε τώρα την Μουσταφάογλου. Η συνδιοίκηση στη Θράκη έρχεται και το ΠΑΣΟΚ κοιμάται". Η εφημερίδα γράφει ότι "θυελλώδεις αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της αντινομάρχου Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Σιμπέρ Μουσταφάογλου να διεκδικήσει το δήμο Κομοτηνής, με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζουν όμως μόνο μουσουλμάνοι υποψήφιοι".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Τώρα βγάζουν τα μάτια τους. Το Πολιτικό Σύστημα σε νευρική κρίση". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κλήτευση Καραμανλή για το Βατοπαίδι άνοιξε το δρόμο και για την κλήτευση Σημίτη για την υπόθεση της Siemens. Και ο Θ. Πάγκαλος δίνει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα "που πήγαν τα λεφτά;": Όλοι μαζί τα φάγαμε! Ίσως για να μη συνεχίσουμε να ψάχνουμε αδίκως "που είναι τα λεφτά;" τα οποία "υπάρχουν " κατά τον Γιώργο Παπανδρέου".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"Νόμος κατάσχεσης περιουσίας! Πρωτοβουλία Κακλαμάνη και άλλων βουλευτών μετά τη δημόσια κατακραυγή με τα προκλητικά "πόθεν έσχες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αμέτρητα ακίνητα αλλά και κάθε λογής ακίνητη περιουσία περιέχεται στα περιουσιακά στοιχεία των ....εκπροσώπων του λαού, όπως αυτά κατεγράφησαν στα "πόθεν έσχες" τους. Μάλιστα, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι εκλεγμένοι του έθνους μάλλον περνούν πιο εύκολα την οικονομική κρίση που βασανίζει τον τόπο λόγω...."κομποδέματος". Και σε επίπεδο καταθέσεων όμως, δεν πάνε πίσω, καθώς οι τράπεζες φιλοξενούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ εθνοπατέρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα ζωής στη χώρα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τώρα να τιμωρήσουμε πλουτοκρατία - ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που ληστεύουν το λαό. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ - ΜΑΣ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "καμιά διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αέριο για τους άνεργους και τους απλήρωτους", απαιτούν οι εργάτες! "Τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια ενισχύει η κυβέρνηση, ενιαίος αγώνας ενάντιά τους", διατράνωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι".
Η ΧΩΡΑ: "Εξεταστική ζητάει για το Μνημόνιο ο Σαμαράς". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά του Γ. Παπανδρέου αλλά και των Μπακογιάννη- Καρατζαφέρη χωρίς να τους κατονομάσει, δείχνοντας ότι γνωρίζει τα σχέδια τους και ότι είναι αποφασισμένος να εκθέσει στα μάτια των πολιτών "τη συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων".
City Press: " Εξεταστική για το μνημόνιο. Επίθεση Σαμαρά στο ΠΑΣΟΚ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έβαλε στο στόχαστρό του για άλλη μια φορά χθες κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί πως η χώρα έφθασε στο μνημόνιο."
Metro: "Προσκλητήριο για επενδύσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ, ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, επρόκειτο να υπογράψει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Να σπάσει ο κύκλος της μιζέριας. Παρέμβαση για μια άλλη Θεσσαλονίκη".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Προσβολή από το Λούβρο. Μας στέλνουν αντίγραφα των "Μαγεμένων". Η Θεσσαλονίκη τα ζητά εδώ και δέκα χρόνια".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σωσίβιο ζητούν οι δικηγόροι. Σε οικονομικό αδιέξοδο το 50% των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αύξηση ΦΠΑ". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Reuters ο πρωθυπουργός τόνισε: "Υπήρξε, βεβαίως η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης (του φόρου) σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω". "Αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε, "η κυβέρνηση λέει όχι στην αύξηση του ΦΠΑ".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ηχηρό σήμα στις τράπεζες. Γ. Παπανδρέου : 1 κρατική, 2-3 ιδιωτικές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λίγες ημέρες πριν την παράδοση από τους συμβούλους των προτάσεων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις ΗΠΑ ότι "προσδοκώ πως θα υπάρχει μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".
ΚΕΡΔΟΣ: "Στοχευμένες μειώσεις φόρων σε πέντε τομείς της οικονομίας. Αγώνας δρόμου ώστε να αποφευχθεί άμεσα μια νέα αύξηση του ΦΠΑ". Η εφημερίδα γράφει ότι "στοχευμένη μείωση φορολογίας σε κλάδους στους οποίους η ελληνική οικονομία εμφανίζει έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μετασχηματισμό του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης. Η προσπάθεια αυτή θα αποτυπωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα ρετουσαριστεί εκ νέου από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με το βάρος να μετατοπίζεται στα φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και όχι στις επιχορηγήσεις".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνταγή κατά της κρίσης από την Τράπεζα Ελλάδος". Η εφημερίδα τονίζει ότι " πακέτο προτάσεων για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την επάνοδο σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά εισηγείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι το μνημόνιο παρέχει στην ελληνική οικονομία μια μοναδική ευκαιρία, για να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα και αγκυλώσεις"
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου