Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 09/09/2010

Επισκόπηση τύπου 09/09/2010

Ο νέος ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας ως το "διευθυντήριο", που θα έχει την ευθύνη χάραξης του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και η απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός τον Θεόδωρο Πάγκαλο από τη νέα ομάδα, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά και θα λαμβάνει αποφάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αύριο στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για επιπλέον μείωση του ΑΕΠ κατά το β΄τρίμηνο του 2010, το θέμα της αύξησης του κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και οι επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει στον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση όλων των απορρήτων προκειμένου να εντοπίζονται και να διώκονται όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν, οι αλλαγές και οι μετατάξεις που πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως τον Νοέμβριο στους δήμους, σύμφωνα με το σχέδιο "Καλλικράτης". Το ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και το μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο περιθώριο ο Θόδ. Πάγκαλος. Επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή μη κλήση του στο Συντονιστικό Όργανο". Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλαγή φρουράς σήμανε χθες στο "στρατηγείο" του ο πρωθυπουργός, αφήνοντας έξω από το νέο κέντρο λήψης όλων των κρίσιμων αποφάσεων για την κυβέρνηση τον αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο. Παρά το ότι με τον ανασχηματισμό ο κ. Πάγκαλος τυπικά διατήρησε τη θέση του, από τι μία η ανάδειξη του κ. Γιάννη Ραγκούση σε συντονιστή της κυβέρνησης, και κυρίως ο αποκλεισμός του από τη νεοσύστατη "ομάδα σχεδιασμού", ερμηνεύτηκαν ως τοποθέτησή του στο περιθώριο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βουτιά στην ανάπτυξη. Στα ύψη τα χρέη των νοσοκομείων. Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, ενώ τα "τρωκτικά" του δημοσίου χρήματος κάνουν "πάρτι". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η μείωση κατανάλωσης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων βούλιαξαν την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση στο β' τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 κατά 3,7%, έναντι 3,5% που έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2009, αλλά και κατά 1,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους".
Η ΑΥΓΗ: "Μητρόπουλο για Αττική προτείνει ο ΣΥΝ. Με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση στην ΚΠΕ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ολονυχτία στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητούνταν η πρόταση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την Περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΝ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου και εναλλακτικά συζητεί με την υποψηφιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θ. Δρίτσα, που έχει προταθεί και από άλλα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα την υποστήριζαν όλες οι συνιστώσες".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ολοταχώς στη χρεωκοπία μας οδηγούν τα κρυφά δάνεια του Σημίτη. Κλιμάκιο της Eurostat έρχεται στην Αθήνα για να ελέγξει το μέγεθος των swaps που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με αμερικανικές τράπεζες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "κλωτσιά προς τον γκρεμό της χρεωκοπίας είναι οι υποκινούμενες από τις διεθνείς αγορές αποκαλύψεις για το μεγάλο φιάσκο των αποκαλούμενων swaps, ενός ακόμα από τα κόλπα της "δημιουργικής λογιστικής" που εγκαινίασε ο Σημίτης και κατά σύστημα εφαρμόστηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Και η φοροδιαφυγή στο οργανωμένο έγκλημα. Θα διώκεται με έκτακτες διαδικασίες". Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληραίνει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φοροφυγάδων, οι οποίοι στο εξής θα διώκονται με τις διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κυβέρνηση υπό την πίεση της υποχώρησης των εσόδων επεκτείνει σε όλες τις συναλλαγές (με μετρητά) άνω των 15.000 ευρώ τις διαδικασίες ελέγχου προέλευσης των χρημάτων. Υποχρεώνει δε εμπόρους, συμβολαιογράφους, κτηματομεσίτες, χρηματιστές και άλλους κρίκους να ενημερώνουν την Αρχή για το "ξέπλυμα" για τις ύποπτες συναλλαγές, όπως κάνουν οι τράπεζες".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναζητείται η... Ανάπτυξη. Ύστερα από ένα χρόνο η κυβέρνηση συζητά για επενδύσεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επιβίωση της ελληνικής οικονομίας κρέμεται από μια κλωστή, και αυτό γιατί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, καλύπτουν μόνο τη μείωση του ελλείμματος. Κανένας λόγος δεν έχει γίνει για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την παρατεταμένη ύφεση. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν συνεχώς την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Ζητούν από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, δίνοντας "ελπίδα" και ανάσα στην οικονομία με επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα".
ΕΘΝΟΣ: "Αντίστροφη μέτρηση για 3.000 μετατάξεις. Έως τον Νοέμβριο το πρώτο κύμα μετακινήσεων από τις νομαρχίες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φύλλα πορείας για τους "καλλικρατικούς" δήμους παίρνουν 3.000 υπάλληλοι νομαρχιών αμέσως μετά τις εκλογές. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες 14.000 μετατάξεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέοι θεσμοί".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν είμαι αρμόδια για ό,τι γίνεται μέσα στα σχολεία. Κυνική απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο για την ανεξέλεγκτη Τουρκική προπαγάνδα στα Ελληνικά Σχολεία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "και όμως παρέμεινε Υπουργός Παιδείας στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Χωρίς αιδώ παραδέχτηκε ότι δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο Παιδείας για ό,τι συμβαίνει εντός των Ελληνικών Σχολείων. Έτσι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής μοιράζει μπλουζάκια στους μαθητές που αναγράφουν "ανεξάρτητη τουρκική Θράκη" μάλιστα δε στην Τουρκική γλώσσα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Παπανδρέου μας κρύβει την αλήθεια για χρέος και ελλείμματα. Καταγγελία - σοκ από τον επικεφαλής της Γιούροστατ Βάλτερ Ραντερμάχερ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η καταγγελία του επικεφαλής της Γιούροστατ Βάλτερ Ραντερμάχερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mπλούμπεργκ, το οποίο έχει τριακόσιους χιλιάδες και πλέον συνδρομητές σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ως επί το πλείστον επενδυτές, βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοτραπεζίτες. Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει όλα τα στοιχεία για την πραγματική εικόνα των ελλειμμάτων της, για τις πραγματικές "χρηματικές συναλλαγές" της και το πραγματικό της χρέος τόνισε ο Βάλτερ Ραντερμάχερ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Πέταξε έξω Πάγκαλο - Παμπούκη. Ο Παπανδρέου τους έθεσε εκτός της νέας ηγετικής ομάδας". Η εφημερίδα γράφει ότι "στη γωνία μπήκαν από χθες, πρώτη κιόλας ημέρα της νέας κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, καθώς με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα μετέχουν στη νέα ηγετική ομάδα που θα συνεδριάζει τακτικά και θα αποφασίζει για τον πολιτικό σχεδιασμό και το συντονισμό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φυλακισμένα 15 δισ. της μεσαίας τάξης. Στα συρτάρια του υπ. Οικονομικών, κολλάνε σε υπογραφές και γραφειοκρατία". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κεφάλαια άνω των 15 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πάσχουν από ρευστότητα και την απασχόληση, κινδυνεύουν να μείνουν για καιρό παγωμένα στα συρτάρια τού μέχρι χθες υπ. Οικονομίας της κ. Κατσέλη ή ακόμη και να χαθούν, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων υπουργών. Εκκρεμεί από το καλοκαίρι η τυπική έγκριση του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να εκταμιευθεί δάνειο 2 δισ. ευρώ της ΕΕ που θα πλήρωνε οφειλές προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργολάβους".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διευθυντήριο από τον Παπανδρέου. Για τη χάραξη του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε λειτουργία έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, το νέο "διευθυντήριο" που θα έχει την ευθύνη χάραξης του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Στην πρώτη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μετείχαν οι κκ Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Δρούτσας, Παύλος Γερουλάνος και Ρεγγίνα Βάρτζελη, ενώ αναλόγως του θέματος που θα συζητείται θα καλούνται κατά περίπτωση και άλλοι υπουργοί".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Βυθισμένη στην ύφεση η ελληνική οικονομία. Στο 3,7 η μείωση του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο του έτους". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "βυθισμένη στην ύφεση παρέμεινε το δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία, με τη μείωση του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ ( σε σταθερές τιμές 2000) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το α΄φετινό τρίμηνο. Τα αρχικά στοιχεία έκαναν λόγο για μείωση 3,5%".
ΤΑ ΝΕΑ: "Προς νέα απόσυρση. Φιλί ζωής στην παραπαίουσα αγορά αυτοκινήτου". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κίνητρα για την απόσυρση παλαιών ΙΧ και την αγορά καινούργιων με σημαντική μείωση των τελών ταξινόμησης μελετά το υπουργείο Οικονομικών, που προωθεί δραστικές αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας. Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδια μείωσης των τελών ταξινόμησης ενώ έρχονται και "πράσινα" τέλη".
Η ΝΙΚΗ: "Στο "σφυρί" τα αυθαίρετα. Μοντέλο ημιυπαίθριων με στόχο έσοδα έως και 10 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα γράφει ότι "τρόπους για να εισρεύσει "ζεστό χρήμα" στα κρατικά ταμεία αναζητάει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βάζει στο ...στόχαστρο τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα. Από κοντά και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση "τακτοποίησης" των περισσότερων από 1 εκατ. αυθαίρετων κατασκευών".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Η σιωπή του 33%. Δημοσκόπηση της PULSE για το "Π". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένας στους τρεις ψηφοφόρους τοποθετείται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse RC για το "Π". Το ΠΑΣΟΚ συγκριτικά με την έρευαν της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο (προ "Μηχανισμού Στήριξης " και ΔΝΤ), υποχωρεί στο 26,5% (από 31%) και η διαφορά στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου μεταξύ των δυο "μεγάλων" κομμάτων πέφτει στο 7,5%. Όμως η μείωση οφείλεται μόνο στην πτώση του ΠΑΣΟΚ αφού η ΝΔ καταγράφει το ίδιο ποσοστό με αυτό του Μαρτίου (19%)".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μονόδρομος η κοινή δράση για ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Σύσκεψη ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ένα μεγάλο βήμα στην κοινή δράση και το συντονισμό εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων μικρών βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των γυναικών και της σπουδάζουσας νεολαίας, ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα,στο κοινό μέτωπο κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, έγινε χτες στην Αθήνα, με την κοινή σύσκεψη των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ".
Η ΧΩΡΑ: "Άδειασε Πάγκαλο, βάφτισε Ραγκούση. Ο Πρωθυπουργός έδειξε τον συντονιστή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η απουσία του Θόδωρου Πάγκαλου από την πρώτη σύσκεψη...συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου έδειξε ξεκάθαρα πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρείται πλέον...δεύτερο χέρι αφού ο Γιάννης Ραγκούσης και επίσημα πήρε χθες το βάπτισμα του πυρός σε ό,τι αφορά τον συντονισμό της κυβέρνησης".
City Press: "Το χρηματιστήριο της εξουσίας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εν αναμονή της πρώτης συνεδρίασης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου το σύνολο της κυβέρνησης θα μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει στην 75η ΔΕΘ, χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώτος "πρωινός καφές" του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου, που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης".
Metro:"Σκληρή μάχη με τις τιμές..." Η εφημερίδα τονίζει ότι "βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε μία περίοδο που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αναπτυξιακές "ενέσεις". Και από τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνονται οι συνθήκες σκληρής ύφεσης που έχουν διαμορφωθεί, καθώς το β΄τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,7%, ενώ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για το γ΄τρίμηνο του έτους, που από πολλούς αναλυτές θεωρείται πως θα είναι το χειρότερο του χρόνου".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μια πόλη...υπό πολιορκία. Η Θεσσαλονίκη για ένα τετραήμερο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέα αφετηρία για την καινοτομία. Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας δέκα φορέων".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φτάνει πια η κοροϊδία. Φωνάζουν οι κάτοικοι του Χορτιάτη, Φίλυρου και Ασβεστοχωρίου για σχολεία".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ύφεση 3,7% στο β΄τρίμηνο με πτώση της κατανάλωσης". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ύφεση που προσεγγίζει το όριο του 4% που αποτυπώνει στο μνημόνιο η τρόικα, προμηνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β' τρίμηνο του έτους. Η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχη διάστημα του 2009 είναι δυσμενέστερη από την αρχική πρόβλεψη της ΕΛΛΣΤΑΤ, που ήταν 3,5%".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ντόμινο ανατροπών στον τραπεζικό χάρτη. "Καταλύτης" η απόφαση της Εθνικής για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η άντληση κεφαλαίων ύψους 2,8 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα αναγκάσει και τις άλλες τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, ώστε να τοποθετηθούν στην υπό σύσταση τραπεζική σκακιέρα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και αξιωματούχος του ΔΝΤ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Η Εθνική αλλάζει το κλίμα. Έντονο το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την αύξηση του κεφαλαίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "με απρόσμενα θετικά σχόλια έγινε δεκτή η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προσχωρήσει σε ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου, έκδοση ομολογιών και εκχώρηση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank. Στο σύνολό τους Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές και αναλυτές θεώρησαν θετική την κίνηση, η οποία συμβάλλει και στην αλλαγή στάσης τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καμπανάκι" για το μνημόνιο στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου σε νέους και παλαιούς υπουργούς". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πιστή τήρηση του μνημονίου αποτελεί κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζει ο ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τους νέους και παλαιούς υπουργούς. Επιχειρεί να προλάβει και να "παγώσει" τυχόν αιτήματα για αύξηση δαπανών και να υπενθυμίσει ότι προτεραιότητα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού".
Από: ΑΝΑ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου