Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 12/09/2010

Επισκόπηση τύπου 12/09/2010

Η οικονομική ύφεση, η ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ, η νέα μείωση στους μισθούς, η ανεργία, η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, οι νέες δημοσκοπήσεις, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς και η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον κυριακάτικο τύπο.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μεγάλος Αδελφός" στο Δημόσιο. Έρχεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο "μεγάλος αδελφός" για όσους αρέσκονται να πιστεύουν σε αόρατα κέντρα που παρακολουθούν και καθοδηγούν τη ζωή μας ή αλλιώς το "χάραγμα του θηρίου", σύμφωνα με κάποιους σύγχρονους θρησκευτικούς ζηλωτές, έρχεται στο ελληνικό Δημόσιο. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για την απόδοση ενός προσωπικού αριθμού (ταυτότητας) σε κάθε υπηρετούντα με μόνιμη σχέση ή σύμβαση αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα."
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "100.000 άνεργοι κάθε μήνα. Επιστροφή στο 1960. Εφιαλτικά σενάρια από ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΤΕΕ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την αύξηση της ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους. Στους 600.000 ανέργους περίπου που έχουμε σήμερα εκτιμάται από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι θα προστίθενται περίπου 100.000 το μήνα, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2011 να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο. Έτσι θα σημειωθεί ολική επιστροφή της ανεργίας στα μεγέθη της δεκαετίας του 1960".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Φοβού τους Έλληνες". Το ΔΝΤ, τα ομόλογα, η διαφθορά και το Βατοπέδι. Ένα προκλητικό ρεπορτάζ του "VANITY FAIR" για την ελληνική κρίση". Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα σκληρό αλλά και συνάμα προκλητικό οδοιπορικό στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του γνωστού περιοδικού "Vanity Fair", το οποίο διαβάζουν κάθε μήνα εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς η Wall Street αναρωτιέται αν η Ελλάδα τελικά θα πτωχεύσει ο συντάκτης του άρθρου Michael Lewis, περιδιαβαίνει τους γεμάτους διαδηλωτές δρόμους της Αθήνας πριν μεταβεί στο μυστηριώδες μοναστήρι του Βατοπαιδίου, που έγινε η αιτία για να καταρρεύσει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση περιγράφοντας ιδίοις όμμασι την οικονομική παράνοια που επικρατεί στη χώρα".
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "ΔΕΘέλουμε το Μνημόνιο!" Σύμφωνα με την εφημερίδα "ξεκινάει ένα κρίσιμο δίμηνο λαϊκών κινητοποιήσεων. Από τη ΔΕΘ στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων της 29ης Σεπτεμβρίου κι από κει στην κρίσιμη κάλπη του Νοεμβρίου. Κινδυνολογία για "καμπανάκι κρίσης που ηχεί ακόμα" και πακέτο νέων μέτρων στις αποσκευές του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Προωθείται μαζικά η άμεση εκποίηση δημόσιας περιουσίας και οργανισμών, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μείωση φόρων αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις με στόχο νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείωση της φορολογίας για τις νέες επενδύσεις αλλά και στα κέρδη των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν , αφαιρώντας τους το αφορολόγητο εφόσον καταδικαστούν με τελεσίδικη απόφαση".
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "150.000 νέες προσλήψεις . Οι θέσεις εργασίας με επιδότηση ΟΑΕΔ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πρόγραμμα για την επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με κίνητρο την απαλλαγή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρο-ανάχωμα στην ανεργία, η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις αφού εκτιμάται ότι οι άνεργοι θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο στις αρχές του 2011".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Εκπλήξεις στην κάλπη του Νοεμβρίου δείχνει το πρώτο γκάλοπ. Δημοσκόπηση της MARC στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι μεγάλες μάχες, σύμφωνα με την έρευνα της Marc για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τις Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας . Στον β΄γύρο Ν. Κακλαμάνης προηγείται με 4,4 μονάδες, ενώ η διαφορά Μπουτάρη-Γκιουλέκα είναι μόλις 0,6%".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Οι φανεροί εχθροί του Αρχιεπισκόπου". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κλίμα μοναξιάς ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αν και παραμένει ισχυρός και δια των "σιωπηλών" της Ιεραρχίας και της Πολιτικής. Ισχυρός Άνδρας αναδεικνύεται, από τις πρώτες Συνεδριάσεις ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ Μετζελόπουλος, δηλώνοντας ανοικτά ότι είναι αντίθετος με τον Αρχιεπίσκοπο. Μιλάμε για Άλλο Δεσπότη δηλώνουν Ιεράρχες που παρακολουθούν το Έργο του κατά της Μασονίας και των Ομοφυλοφίλων. Συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά του Αρχιεπισκόπου, ο πρώην Αττικής κ. Νικόλαος Γκατζιρούλης".
Η ΕΠΟΧΗ: "Θύμα ηγεμονικών τακτικισμών ο ΣΥΡΙΖΑ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει χειρότερη εξέλιξη ως προς τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το παραθυράκι , που είχε μείνει ανοιχτό , έκλεισε απότομα, βιαστικά, βίαια και αδικαιολόγητα. Τις προηγούμενες ημέρες και μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις, αλλά και διαβουλεύσεις, είχαμε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλέκου Αλαβάνου, την οποία στηρίζουν οι δυνάμεις που συγκροτούν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που επιμένει στην υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου και πλήθος ανακοινώσεων από επιμέρους συλλογικότητες , ρεύματα, τάσεις και πρόσωπα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σύγχυση και έριδες με την οικονομία στο κόκκινο, ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι αρμοδιότητες υπουργών". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "σε αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι πολύμηνες θυσίες του ελληνικού λαού για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη συμμόρφωση προς τις επιταγές της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η δραματική υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πλέον με εισπρακτικά μέτρα".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πέταξε παπούτσι στον πρωθυπουργό ένας γιατρός στην Θεσσαλονίκη!!! Αγρίεψε ο κόσμος με τους πολιτικούς". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ποτήρι της αντοχής και της ανοχής της κοινωνίας μετά από εννέα μήνες κατοχικού χαρατσώματος, εισοδηματικών περικοπών, "λουκέτων" και σταθερής αύξησης της ανεργίας ξεχείλισε και η οργή του κόσμους για τους πολιτικούς είναι δυνατό να προκαλέσει εκρηκτικά και απρόβλεπτα φαινόμενα, που κατά βεβαιότητα θα πυροδοτήσουν πεζοδρομιακή ένταση , ακόμα και αποσταθεροποίηση".
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέο μαχαίρι στους μισθούς θέλει η τρόικα. Ζητείται δραστική μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "για νέα επίθεση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων πιέζει τώρα η τρόικα, η οποία "συνιστά" την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για τους μισθούς του Δημοσίου (φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ ετησίως). Η κυβέρνηση σχεδιάζει άλλωστε να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο, μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο που θα καταργήσει τα περισσότερα επιδόματα, εξοικονομώντας 2,7 δισ. ευρώ σε μια τριετία".
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοινό πλαίσιο πάλης για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πάνω στη βάση ότι ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του και την εξαθλίωση στην οποία τον σπρώχνουν, αλλά πρέπει να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, είναι διαμορφωμένο το κοινό Πλαίσιο Πάλης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Πλαίσιο που αποφασίστηκε στην κοινή σύσκεψη που έκαναν οι Γραμματείες των φορέων την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου προχτές στη Θεσσαλονίκη".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Κυβερνητική εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Εν αναμονή των νέων...επισκέψεων της τρόικας στην Αθήνα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία θα επιδοθεί η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την τριήμερη παρουσία σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να προβάλλει την επιτυχία -κατά τον ίδιο- μείωσης του ελλείμματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, αλλά σήμερα -κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ- θα κληθεί να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τη σκοπιμότητα των "σκληρών" διαρθρωτικών".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: " Τους κόντυνε όλους ο Γιώργος και...Έχρισε διάδοχο! Αντισυσπειρώσεις προκαλεί η αναβάθμιση του Ραγκούση. Στο ...ράφι ο Πάγκαλος". Η εφημερίδα γράφει ότι "την πλήρη ανατροπή της κομματικής επετηρίδας σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς ο Γ. Παπανδρέου προήγαγε σε "πρώτο βιολί" τον Γ. Ραγκούση, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε όλους τους κορυφαίους και μελλοντικούς "δελφίνους" του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αστοχίες, τους λανθασμένους χειρισμούς και τα επικοινωνιακά "φάλτσα " που συνόδευσαν τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ανασχηματισμός είχε τη σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Υπουργικές μάχες για χρυσές μπίζνες. Τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν ξεδιάντροπα για δουλειές". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αν και φαινομενικά όλα παραμένουν ίδια-και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις αρμοδιότητες-, εντούτοις είναι βέβαιο πως όλα (ή σχεδόν όλα) αλλάζουν στο κρίσιμο και ακανθώδες περιβάλλον των κυβερνητικών ευθυνών γύρω από την Ενέργεια, που σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πρώτης γραμμής για επενδύσεις.".
Realnews: "Τορπίλη Δημαρά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Βουλευτής που δεν ψήφισε το Μνημόνιο ανατρέπει το σκηνικό στην Περιφέρεια Αττικής". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα πάνω κάτω στην Περιφέρεια Αττικής φέρνει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά. Ο εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθηνών και τώρα ανεξάρτητος επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο, βουλευτής φαίνεται ότι κερδίζει τον Γιάννη Σγουρό στη μονομαχία του δεύτερου γύρου. Είναι εντυπωσιακό πως ο Γ. Δημαράς είναι ο περισσότερο δημοφιλής μεταξύ των οπαδών όλων των κομμάτων. Ενδεχόμενη νίκη του Γ. Δημαρά θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αλλά και αποδοκιμασία της ΝΔ που επέλεξε τον Β. Κικίλια".
ΝΙΚΗ: "Το Φθινόπωρο των τραπεζών. Αλήθειες και ψέματα για την ασφάλεια των καταθέσεων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η συνεχής...αιμορραγία των καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν "χάσει" περί τα 25 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους από τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το...σύστημα εάν συνεχισθεί και σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες ήδη έχει σημάνει συναγερμός, καθώς μία επιπλέον εκροή καταθέσεων της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ θα ήταν καταστροφική".
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Αντώνης Σαμαράς- Συνέντευξη: "Ο,τι έχει να πει το ΠΑΣΟΚ για το αύριο είναι γραμμένο στο Μνημόνιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "ξεκάθαρο μήνυμα πως στις εκλογές του Νοεμβρίου ο λαός πρέπει να αντιδράσει πολιτικά καταψηφίζοντας την κυβερνητική πολιτική στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει πως αν τώρα δεν εκφραστεί μέσα από τις κάλπες η αντίδραση της κοινωνίας, τότε υπάρχει κίνδυνος αργότερα να ξεσπάσει λαϊκή οργή. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως στόχος του είναι να μετατρέψει την οργή σε ελπίδα, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία χτίζει το μεγάλο συνασπισμό με την κοινωνία που θα αλλάξει την Ελλάδα".
VETO της Κυριακής: "Αντιπρύτανης με...ειδικότητα στη σεξουαλική παρενόχληση. Αποκάλυψη-σοκ για το Πανεπιστήμιο Αθηνών". Σύμφωνα με την εφημερίδα "επί 17 χρόνια έκρυβε την αλήθεια από όλους. Επί 17 χρόνια δίδασκε στο αρχαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας καλά ότι δεν θα του επιτρεπόταν να διδάξει σε κανέναν αμερικανικό πανεπιστήμιο. Και πριν από τρεις μήνες κατόρθωσε να εκλεγεί στη δεύτερη ψηλότερη θέση του πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή του αντιπρύτανη. Στο βιογραφικό του , ο καθηγητής Οδοντιατρικής Αστέριος Δουκουδάκης αναφέρει ότι μέχρι το 1992 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Temple της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Αυτό που δεν αναφέρει -και που αποκαλύπτει σήμερα το VETO- είναι ότι είχε εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο κατηγορούμενος για τη σεξουαλική παρενόχληση της φοιτήτριας Αναστασίας Μπατσή, σε μία υπόθεση που είχε συνταράξει τότε την πόλη της Φιλαδέλφειας".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Βαριά σκιά το ΔΝΤ στη φετινή ΔΕΘ. Απαγορευτική από την τρόικα κόμη και η σκέψη για παροχές". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο πρώτος υπό κατοχική εποπτεία πρωθυπουργός της Ελλάδος, στα χρόνια μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα εμφανισθεί σήμερα στο "Βελίδιο" με...άδεια χέρια σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά και έργων υποδομής. Ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με τα ψέματα που είπε για να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Θα είναι θλιβερός όμηρος της βαριάς σκιάς του Δ.Ν.Τ. την οικονομική "χούντα" του οποίου ο ίδιος επέβαλε και υπηρετεί".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Χωρίς παροχές και εξαγγελίες. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της 75ης ΔΕΘ".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Συν-πλην τίποτα στη δυστυχία ο λαός μετά την πολυδύναμη-αδύναμη ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΕΞΠΡΕΣ: "Περαίωση...εκκρεμοτήτων κράτους - φορολογουμένων". Η εφημερίδα γράφει ότι "περαίωση για όλες τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, που ουσιαστικά αφορούν την τελευταία δεκαετία, ακόμα και για όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, και ταυτόχρονα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δυσχεραίνει τη δυνατότητα φοροδιαφυγής με προσφυγή στη δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας χθες το βράδυ από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις παραγωγικές τάξεις".
ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Όλα για την ανάπτυξη. Νότες αισιοδοξίας εξέπεμψε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Χωρίς τις κατ΄έθιμον παροχές η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "χωρίς τις κατ΄έθιμον υποσχέσεις για κοινωνικές παροχές, αλλά με αρκετές νότες αισιοδοξίας, μίλησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προς τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Ο κεντρικός άξονας της ομιλίας του κ. Παπανδρέου ήταν η αντιστροφή της ύφεσης μέσα από αναπτυξιακά μέτρα, ενώ υπογράμμισε την εργώδη και επίμονη προσπάθεια όλων των πολιτών για τη σωτηρία της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου