Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 18/09/2010

Επισκόπηση τύπου 18/09/2010

Η πορεία της οικονομίας, η κόντρα ΝΔ και ΛΑΟΣ, καθώς και η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα.  
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ψαλίδι" στις αποδοχές και των τραπεζοϋπαλλήλων. Με αίτημα των τραπεζιτών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κούρεμα αποδοχών για τους τραπεζοϋπαλλήλους πρότειναν χθες οι τραπεζίτες, δηλώνοντας επιφυλακτικοί και για τις θέσεις εργασίας που θα διατηρηθούν στον τραπεζικό κλάδο από τη στιγμή που ανοίξει ο κύκλος των συγχωνεύσεων".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Υπάρχει ελπίδα. Σήμερα ο Α. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ δείχνει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλα τα μάτια είναι στραμμένα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης το πρόγραμμα της "γαλάζιας" παράταξης, ένα πρόγραμμα ελπίδας το οποίο προσφέρει διέξοδο από την κρίση, αλλά και από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την οικονομία το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική".
Η ΑΥΓΗ: "Το ΔΝΤ σπρώχνει σε ιδιώτες ΑΤΕ και Τ.Τ.". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "να περάσουν στον έλεγχο ιδιωτών η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πιέζει την κυβέρνηση το ΔΝΤ, ζητώντας μάλιστα η κρατική συμμετοχή στο πιστωτικό σύστημα να ρευστοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε ρόλο Ραγκούση ο Γ. Καρατζαφέρης. Έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη της κυβέρνησης και της τρόικας ενώ πρωτοστατεί στον πόλεμο λάσπης με στόχο τον Αντώνη Σαμαρά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόνο σε κρίση υστερίας μπορεί να αποδώσει η "ΑΥΡΙΑΝΗ" την χθεσινή επίθεση του Γιώργου Καρατζαφέρη εναντίον της, από το βήμα της Βουλής και με την κατηγορία ότι η εφημερίδα μας λειτουργεί "ως φερέφωνο της Ρηγίλλης". Η βιτριολική και στα όρια της μανίας επίθεση του προέδρου του ΛΑΟΣ θα ήταν δυνατό να λάβει την απάντηση "δεν δικαιούται δια να ομιλεί", καθώς η ακλόνητη επιλογή του να στηρίξει το Μνημόνιο τον έχει ντε φάκτο καταστήσει από τα πρώτα φερέφωνα της τρόικας".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μείωση μισθών απαιτούν οι τραπεζίτες. Ξανά στο τραπέζι οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέες πιέσεις για τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν από χθες, αυτή τη φορά από τις τράπεζες. Για πρώτη φορά οι τραπεζίτες κατά τη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας "άνοιξαν" το θέμα της μείωσης των χορηγούμενων αποδοχών στους 63.000 τραπεζοϋπαλλήλους".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περαίωση - μαμούθ αλλά και νέα μέτρα. Κινήσεις απελπισίας της κυβέρνησης για να κλείσει το έλλειμμα στα έσοδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "τα όρια της ένταξης, ο μαθηματικός τύπος και οι δόσεις της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων απασχόλησαν χθες την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα, η τρόικα έκανε φύλλο και φτερό το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και νέων μέτρων εντός του 2010".
ΕΘΝΟΣ: "Επίδομα τέλος για τις εκλογές. Δραστικές περικοπές αλλά και κατάργηση σχεδιάζει η κυβέρνηση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στον αέρα το εκλογικό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων. Μόνο όσοι έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία θα το λάβουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ του Σαββάτου: "Πιο εύκολο να βρεις πρέζα ή κόκα, παρά τσιγάρα το βράδυ. Αφρικανοί έμποροι ναρκωτικών ελέγχουν το κέντρο της Αθήνας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "αν περάσει κάποιος αυτές τις μέρες -και πιθανώς τον επόμενο ενάμιση μήνα- από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, βλέπει σε κάθε σχεδόν γωνιά, να είναι ακροβολισμένοι δύο ειδικοί φρουροί ή άλλα μέλη της ελληνικής αστυνομίας. Πριν λίγο καιρό εκεί που βρίσκονται σήμερα οι αστυνομικοί, καραδοκούσαν αφρικανοί έμποροι ναρκωτικών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καρατζαφέρης: Φοβάμαι ότι θα μου φύγουν βουλευτές προς τη ΝΔ. Εάν υπάρξει προσκλητήριο ενότητας από τη Ρηγίλλης". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τον τελευταίο καιρό σημειώνονται ισχυρές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα -πλην ΚΚΕ- που οδηγούν πραγματικά στο τέλος της μεταπολίτευσης. Θολούρα και διάχυτος εκνευρισμός στα κομματικά επιτελεία. Η τριχοτόμηση της Κεντροδεξιάς, οι αδυναμίες του Σαμαρά και ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει η Μπακογιάννη. Τι φοβάται ο Καρατζαφέρης και γιατί παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι βουλευτές του φλερτάρουν με τη ΝΔ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διπλό χτύπημα στα νοικοκυριά. Εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας από ΦΠΑ και ΔΕΗ". Η εφημερίδα γράφει ότι "τινάζονται στον αέρα οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών με τις αυξήσεις που επιβάλλονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά ούτε και για το ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος".
ΕΣΤΙΑ: "Το ΠΑΣΟΚ εμμένει σε λάθος συνταγές. Παρά την ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι σοσιαλιστές θεωρούν ότι η κρίσις της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην δήθεν άσκηση φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής κατά τα τελευταία χρόνια. Διατείνονται ότι για να εξέλθη η οικονομία από το τέλμα πρέπει να ακολουθηθή γνήσια σοσιαλιστική πολιτική. Με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, με επάνοδο στον δημόσιο τομέα επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθή και με αύξηση των κοινωνικών παροχών".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η περαίωση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Εκτός τραπεζών και ασφαλιστικών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η μεγαλύτερη φορολογική αμνηστία που έχει δοθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους μπορεί να είναι η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται να υπαχθούν στη ρύθμιση για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2009 όλες οι επιχειρήσεις, εκτός των τραπεζών και των εισηγμένων ασφαλιστικών εταιρειών".
Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Οσοι φορούν παντελόνια... αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Έρχεται κι άλλο αστρο-Πελέκη". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι ρουκέτες που εξαπέλυσε η σύζυγος του Βουλγαράκη, συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, έδωσαν τέλος στη μέχρι τώρα εσωκομματική ασυλία που είχε εξασφαλίσει ο Κ. Καραμανλής και η παρέα του κλείνοντας τα μαύρα μεσάνυχτα τη Βουλή και κρυπτόμενοι πίσω από τη βαρύγδουπη εισαγγελική γνωμοδότηση περί "παραπλανηθέντων υπουργών".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Εισβολή" στην Αθήνα ετοιμάζουν οι φορτηγατζήδες. Ανυποχώρητη η κυβέρνηση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τουλάχιστον 400 φορτηγά είναι παρατεταγμένα κατά μήκος των εθνικών οδών, στις εισόδους της πρωτεύουσας (Χαϊδάρι, διόδια Ελευσίνας και Μεταμόρφωση), με τη φημολογία να οργιάζει ότι επίκειται προσπάθεια "εισβολής" στην Αθήνα, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, στη Βουλή την άλλη εβδομάδα".
ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: "2013 ή 2020. Ως πότε θα ζούμε με το Μνημόνιο. Οι Βρυξέλλες μελετούν παράταση επταετίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σενάρια για παράταση του χρόνου στήριξης της ελληνικής οικονομίας -ως και για επτά χρόνια μετά το 2013- μελετούν στο επιτελείο του Ολι Ρεν στις Βρυξέλλες, καθώς κυριαρχούν φόβοι για αδυναμία εκπλήρωσης των σκληρών όρων του Μνημονίου μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα".
Η ΝΙΚΗ: "Βρέθηκαν λεφτά για 7.000 εφάπαξ. Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και με ποιες διαδικασίες θα τα πάρουν". Η εφημερίδα γράφει ότι "με τη μεταφορά πόρων από το ΤΕΑΔΥ φαίνεται να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αδυνατεί να καλύψει το κύμα αιτήσεων για καταβολή εφάπαξ από τους δημόσιους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του νέου Ασφαλιστικού".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοσμοπλημμύρα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις του". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τεράστιο το ενδιαφέρον λαού και νεολαίας για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, αλλά και για την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του που κορυφώνονται σήμερα". Σαββατιάτικη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Περαιώστε και σώστε! Η τρόικα ξεμπλόκαρε τη ρύθμιση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χθες το βράδυ η κυβέρνηση προχώρησε στην τελική ρύθμιση της περαίωσης που αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως τζίρου, αφού η τρόικα συμφώνησε να μη ματαιωθεί το 1 δισ. των δημοσίων επενδύσεων και να αντληθεί το ποσόν από το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων (600 εκατ.), την ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό (500 εκατ.) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημοσίων υπηρεσιών".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κίνδυνος μπλακ άουτ στην αγορά. Συνεχίζεται η αποχή φορτηγών - βυτιοφόρων ΔΧ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ευνοούνται όλοι από την περαίωση. Διευρύνονται τα όρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καζάνι που βράζει οι φοιτητές. Αντιεξουσιαστική ψήφο θα ρίξουν στις δημοτικές εκλογές οι φοιτητές του ΑΠΘ".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:
ΕΞΠΡΕΣ: "Καθολική... περαίωση για έσοδα 10 δισ. ευρώ. Μαραθώνιες συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών για την τελική απόφαση". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε σαρωτική περαίωση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την άντληση εσόδων 10 δισ. ευρώ. Στο υπ. Οικονομικών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μαραθώνια σύσκεψη, που θα επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων προκειμένου να "κλειδώσουν" οι λεπτομέρειες. Στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βρήκαν τις λίστες μεγαλοκαταθετών. Στα χέρια του ΣΔΟΕ τραπεζικοί λογαριασμοί σε Λιχτενστάιν και Ελβετία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σας εντοπίσαμε, ξέρουμε ποιοι είσαστε και σύντομα θα σας ελέγξουμε". Το μήνυμα αυτό στέλνει το ΣΔΟΕ στους Έλληνες που έσπευσαν εν μέσω κρίσης να βγάλουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του Λιχτενστάιν και της Γενεύης, αλλά και σε όσους το είχαν πράξει νωρίτερα επιλέγοντας το ασφαλές καταφύγιο των φορολογικών παραδείσων".
ΚΕΡΔΟΣ: "Ερχεται περαίωση χωρίς όρια. Το επικρατέστερο σενάριο: Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι θα κλείσουν τα βιβλία". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε περαίωση "μαμούθ" για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διαγραφούν οριστικά οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και να ξεκινήσει μία νέα υγιής σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος".
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Περαίωση - μαμούθ για 10 δισ. ευρώ. Σχέδιο-τομή επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών για τη διάσωση των εσόδων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τολμηρές και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων και να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά διέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μπει στο μικροσκόπιο σχέδιο διεύρυνσης της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων, το οποίο μπορεί να αποδώσει στα δημόσια ταμεία το ποσό-μαμούθ των 10 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί και με πολιτικά κριτήρια".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Περαίωση και για εταιρείες με τζίρο πάνω από 9 εκατ. ευρώ. Με στόχο την είσπραξη εσόδων 3 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "άνοιγμα της διαδικασίας περαίωσης, ακόμα και για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο τίμημα τα 200 ευρώ ανά χρήση, αλλά και οριστικό κλείσιμο των υποθέσεων των μικροεπαγγελματιών που εντάσσονταν κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ που τέθηκε χθες το βράδυ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου