Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 08/09/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 08/09/2010

Η σημερινή έναρξη των εντατικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με θέμα το περιουσιακό, ο επικείμενος διορισμός του νέου Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών που θα αναλάβει το έργο της συγχώνευσης των δύο κυπριακών εταιρειών αερομεταφορών, οι αντιδράσεις από τις παραιτήσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ και τα εγκαίνια των έργων για την κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Απέσυρε το ‘δώρο’ των 50 χιλιάδων εποίκων», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέσυρε τελικά από τις προτάσεις του για το περιουσιακό την πρόνοια για παραμονή 50,000 εποίκων και επέστρεψε στη φρασεολογία Κληρίδη, Παπαδοπούλου για αριθμό που θα εξαρτηθεί από καθαρά ανθρωπιστικά κριτήρια. Γράφει, επίσης, ότι οι οργανώσεις των δασκάλων ΠΑΔΕΔ και Α.Κί.Δα, δεν αποδέχτηκαν τις παραιτήσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ, Δημήτρη Μικελλίδη και Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.
Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Στην αυλή Χριστόφια πάει ο Αναστασιάδης», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμέρισαν την οξεία αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών και συμφώνησαν χθες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας να τα πουν διά ζώσης λίαν συντόμως. Γράφει, επίσης, ότι εγκαινιάστηκαν και επίσημα χθες βράδυ τα έργα για την κατασκευή της πρώτης σύγχρονης μαρίνας, αυτής στη Λεμεσό.
''Η Σημερινή'', με τίτλο «Ηφαίστειο η παιδεία», γράφει ότι εκρηκτική ατμόσφαιρα επικράτησε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου ενημέρωσε για τα προβλήματα των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Γράφει, επίσης, ότι τρείς κλινικάρχες στη Λάρνακα οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί δεν υιοθέτησαν το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου και Επικινδυνότητας, που θεωρείται σαν άτυπο ISO των κλινικών.
''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «Τα ρέστα από πρόσφυγες», γράφει ότι κριτήρια, όρους θέτει στο έγγραφο του ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, με στόχο να εξουδετερώσει το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να επανακτήσουν τις περιουσίες τους. Γράφει, επίσης, ότι ως η ακριβότερη χρονιά των τελευταίων εννέα ετών αναδεικνύεται μέχρι σήμερα το 2010, με τον μέσο όρο του δείκτη εναρμονισμένου πληθωρισμού να αγγίζει τον Αύγουστο τις 109.56 μονάδες.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο «Σχέδιο διάσωσης», γράφει ότι εντός των επόμενων 3-4 ημερών αναμένεται να διοριστεί ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου σχήματος, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των διεργασιών για συγχώνευση των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria. Γράφει, επίσης, ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ συζήτησε χθες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συνέρχεται εκ νέου για να συζητήσει ειδικό έγγραφο για το περιουσιακό.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών σημείωσε τεράστια αύξηση» γράφει ότι ο αριθμός των επιβατών σε όλο το νησί αυξήθηκε κατά 41% από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών πριν από δύο μήνες, δήλωσε χθες η Υπουργός Συγκοινωνιών. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε χθες το θεμέλιο λίθο της νέας μαρίνας Λεμεσού.
Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο « Η συγχώνευση των αερογραμμών θα προχωρήσει, λέει ο Σταυράκης», γράφει ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τα σχέδια για συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών του νησιού, με το νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου σχήματος να αναμένεται να διοριστεί τις επόμενες λίγες μέρες. Γράφει, επίσης, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν πιο κοντά σε συμφωνία για την έγκαιρη επιβολή κυρώσεων στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα.
Από: ΚΥΠΕ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου