Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 09/09/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 09/09/2010

Οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το Κυπριακό και η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια μετά τη χθεσινή συνάντηση, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, η αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ στην πρόθεση της Κυβέρνησης να περικόψει τα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων, και το νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ες αύριον τα σπουδαία...'', γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις εκτυλίσσονται στις εντατικές συνομιλίες για το περιουσιακό, αλλά τα πάντα φαίνεται ότι θα κριθούν αύριο, κατά τη δεύτερη ολοήμερη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ερογλου. Γράφει, επίσης, ότι το πλαστικό χρήμα που ξοδεύουν οι Ε/κ στα κατεχόμενα και την Αττάλεια της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 2,97% στα 4,66 εκ. ευρώ, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διεκπεραίωσης συναλλαγών JCC Payment Systems.
Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ανέλαβε δέσμευση για σύντομη λύση'', γράφει ότι βαρυσήμαντο μήνυμα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για σύντομη λύση του Κυπριακού έστειλε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την πρώτη ολοήμερη συνάντηση με τον κ. Ερογλου για το περιουσιακό, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι νέους φόρους και ψαλίδι σε μια σειρά από δαπάνες προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2011, που χαρακτηρίζεται ''προϋπολογισμός περικοπών'' και κατατίθεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πάνε για σύγκρουση Κυβέρνηση-ΠΑΣΥΔΥ για τα επιδόματα'', γράφει ότι στα άκρα απειλεί να φθάσει η ΠΑΣΥΔΥ μετά την πληροφορία ότι ο Υπουργός Οικονομικών προτίθεται να περικόψει με το νέο προϋπολογισμό τα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων. Γράφει, επίσης, ότι δύσκολη φαίνεται να είναι η εφαρμογή στην πράξη της πρότασης του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με τις αποζημιώσεις και, όπως προκύπτει, οι πηγές άντλησης χρημάτων που προνοεί η πρόταση δεν θα μπορούσαν παρά να αποφέρουν πολύ μικρό ποσό.
Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Νέο κύμα ανατιμήσεων'', γράφει ότι νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής ξεκίνησε και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με τις επιχειρήσεις να έχουν γνωστοποιήσει στο λιανεμπόριο ανατιμήσεις μεταξύ 5% και 10%. Γράφει, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΔΥ πνέει τα μένεα κατά του Υπουργού Οικονομικών, καταγγέλλοντας τον για μονομερείς αποφάσεις και παραβίαση των θεσμών και των διαδικασιών που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Θέλω να εξεύρουμε λύση'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε το ισχυρό μήνυμα ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση, όσο δύσκολη και ψυχοφθόρα και αν είναι, και ότι θέλει να εξεύρουν λύση, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι ο τελευταίος Πρόεδρος πριν τη διχοτόμηση. Γράφει, επίσης, ότι ο κ. Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να υποστηρίζει σθεναρά τις σημαντικές και ουσιαστικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού.
Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Απαιτείται ενότητα τώρα προτού να είναι πολύ αργά'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προειδοποίησε χθες ότι οι Ε/κ χρειάζονται ενότητα και κοινή γλώσσα στο εσωτερικό μέτωπο τώρα περισσότερο από ποτέ. Γράφει, επίσης, ότι έντονη αντιπαράθεση επικρατεί στην Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία (ΚΥΣΟ) όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, και ότι μέλη του Συμβουλίου της ΚΥΣΟ προβαίνουν σε δηλώσεις που εμπλέκουν και τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Από: KYΠE
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου