Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 13/09/2010

Επισκόπηση τύπου 13/09/2010

Ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής, οι προοπτικές και το μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση και από το Μνημόνιο έως το 2013, που έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ. Ο "αποκλεισμός" του ενδεχομένου νέων περικοπών, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από το 2000 έως το 2009, καθώς και τα τέσσερα ευνοϊκά μηνύματα για χαμηλοσυνταξιούχους, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και διεθνείς αγορές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γεμάτο με...λόγια το "καλάθι". Άνθρακες ο λόγος του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ". Η εφημερίδα γράφει ότι "γεμάτο με...λόγια ήταν τελικά το "καλάθι" με το οποίο ανέβηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αυτό διεφάνη από όσα είπε το βράδυ του Σαββάτου απέναντι στις παραγωγικές τάξεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες, με χρονοδιαγράμματα, για μέτρα στον αντίποδα της ύφεσης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σσσς μη μιλάτε για τα ...μέτρα που έρχονται. Με αντιφάσεις και ανακρίβειες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα μέτρα "δημοσιονομικής εξυγίανσης" δεν πρέπει να αποκλείονται, εάν τα ήδη ληφθέντα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, χθες στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και η λήψη πρόσθετων μέτρων θα ήταν προτιμότερη από μια πιθανή "αναδιάρθρωση του χρέους", η οποία και θα ήταν "καταστροφική" για τη χώρα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σύστημα που θα τα λέει όλα έξω από τα δόντια, χωρίς δεσμεύσεις από πολιτικούς, κόμματα και διαπλεκόμενους". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μεγάλη ανατροπή στο τηλεοπτικό τοπίο προκαλεί το νέο κανάλι KONTRA που εκπέμπει από σήμερα και φιλοδοξεί να γίνει η φωνή του λαού απέναντι στο διεφθαρμένο και ετοιμόρροπο σύστημα".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Περαίωση υπό το κράτος πανικού. Προαναγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την προσφυγή στο κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων και των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια εξήγγειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των εσόδων. Αυτή η ιδιότυπη φορολογική αμνηστία επιλέχθηκε έναντι της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το φόβο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών".
ΕΘΝΟΣ: "Περαίωση με καρότο και μαστίγιο. Ποιες ρυθμίσεις προβλέπονται στο σχέδιο του υπ. Οικονομικών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με..."χειροπέδες" έδεσε ο Γ. Παπανδρέου την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης με το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ή τη μείωση των φόρων και την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. "Δεν χρειάζονται όσο πάμε καλά" ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Στοπ και στα σενάρια για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και...πεταμένο. Δεν έδωσε τίποτα στη ΔΕΘ αλλά "εισέπραξε" ένα παπούτσι ο Πρωθυπουργός γλυτώνοντας αυτό που περίμενε τις "πέτρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με άδεια χέρια πήγαν με άδεια χέρια έφυγαν. Ο Πρωθυπουργός διήλθε αβρόχοις ποσί από την έκθεση. Πέτρες περίμενε, παπούτσι του ήρθε".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Άλλοτε παρίστανε τον Πινόκιο και άλλοτε τον Μάγο Αλλαντίν ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις και στις ομιλίες του στη ΔΕΘ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη συλλογική ευθύνη επικαλείται τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως φάνηκε από την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρεσιτάλ ασάφειας και στο βάθος νέα χαράτσια. Τρεις ώρες συνέντευξης του πρωθυπουργού χωρίς ουσία. Αγνόησε τα χαμηλά εισοδήματα, υπερασπίσθηκε το Μνημόνιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ένα αίτημα που αναμένεται να γίνει εν καιρώ προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου "να κάνει ό,τι μπορεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους το χειμώνα αυτό"...εξανεμίστηκαν οι όποιες προσδοκίες είχαν τα χαμηλά εισοδήματα, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Με τα δυο πόδια σ΄ένα παπούτσι. Ο πρωθυπουργός μετέθεσε τα επώδυνα μέτρα για μετά τον Νοέμβριο". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόσκαιρη αναβολή της εφαρμογής των σκληρών μέτρων, τουλάχιστον για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, επέλεξε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΔΕΘ, και αντί της εξαγγελίας του κοινωνικού πακέτου αρκέστηκε σε τέσσερα "δεν". Οι διαβεβαιώσεις του πως δεν υπάρχουν νέα μέτρα, δεν θα γίνουν νέες περικοπές μισθών, δεν θα αυξηθούν ηλεκτρικό, πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε ο ΦΠΑ, μένει να αποδειχθούν στην πράξη".
ΕΣΤΙΑ: "Τίποτε θετικό για την οικονομία. Ανεπαρκής η μείωσις της φορολογίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "εξήγγειλε προχθές στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός την μείωση του συντελεστού φορολογίας επί των αδιανεμήτων κερδών των επιχειρήσεων από 24% σε 20%. Και θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επανεπενδύσουν τα όποια κέρδη τους, αντί να τα διανείμουν στους μετόχους τους".
ΤΑ ΝΕΑ: "Τέσσερα μηνύματα και μία υπόσχεση Παπανδρέου στη ΔΕΘ". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέσσερα μηνύματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους , τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τις διεθνείς αγορές απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ υποσχέθηκε έξοδο από το τούνελ έως το 2013".
Η ΧΩΡΑ:"Ο Γιώργος νανουρίζει η τρόικα εξοργίζει. Παραμονές εκλογών το 2013 υποσχέθηκε να βγούμε από το μνημόνιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός πέτυχε, χθες, αυτό που προφανώς επεδίωκε: Κοίμισε το ακροατήριό του. Στην διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, η οποία θα ξεχαστεί γρήγορα, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να νανουρίσει τους Έλληνες πολίτες".
City Press: "Φοβούνται τον Δημαρά και τα...παπούτσια". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στη διάρκεια μίας συνέντευξης Τύπου δυόμισι ωρών και 49 ερωταπαντήσεων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας δεν οδηγεί σε αδιέξοδο και ότι όσοι υποβλήθηκαν σε θυσίες θα δικαιωθούν".
Metro: "Η μετρολογία κάνει ζημιά...". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μήνυμα ελπίδας για έξοδο της χώρας από την κρίση και από το Μνημόνιο έως το 2013 έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στην πρέσα μέχρι το 2013. Σκληρή λιτότητα για τρία ακόμη χρόνια".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Ενέσεις ελπίδας και αισιοδοξίας. Γιώργος Παπανδρέου: Θα τα καταφέρουμε".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φορο-αμνηστία με διαδικασίες εξπρές. Στο 20% ο συντελεστής για τα μη διανεμόμενα κέρδη το 2011". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φορο-"ανάσες" σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει η κυβέρνηση με το αυτόματο κλείσιμο 1.000.000 ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από το 2011 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσπάθεια μεταστροφής του οικονομικού κλίματος. Μείωση φορολογικών συντελεστών-Οριστική περαίωση εκκρεμοτήτων". Η εφημερίδα τονίζει ότι " προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας μέσω μείωσης των φορολογικών συντελεστών έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των ενεργειών που δρομολογούνται για να μπει η χώρα γρηγορότερα σε αναπτυξιακή τροχιά".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου