Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 28/09/2010

Επισκόπηση τύπου 28/09/2010

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό και οι συστάσεις που απηύθυνε προς τους υπουργούς για αποτελεσματικότερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων. Το νομοσχέδιο της περαίωσης που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), αλλά και οι βελτιώσεις που αποφασίστηκαν, οι αλλαγές στην Παιδεία και τα Πανεπιστήμια, τα νέα "πράσινα" τέλη για ΙΧ και μοτοσικλέτες που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το συνταξιοδοτικό και το ενδεχόμενο πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, που άφησε ανοιχτό η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, καθώς και οι αποκαλύψεις σχετικά με το παραδικαστικό κύκλωμα, είναι τα πρωτοσέλιδα θέματα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όχι 12, αλλά 24 οι δόσεις! Περαίωση: Αποφασίστηκαν οριστικά τα μέτρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς και τις εισηγήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το τελικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μείωση στο 20% από 25% της προκαταβολής του ποσού και αύξηση και αύξηση του ανώτατου αριθμού των δόσεων από 12 σε 24".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα νέα όρια για τις συντάξεις. Ανεβαίνει ο ηλικιακός πήχυς για έξοδο από την εργασία στο Ταμείο Επιστημόνων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για γιατρούς, μηχανικούς και νομικούς, δηλαδή όλους τους ασφαλισμένους στους τομείς της κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, αποκωδικοποιεί εγκύκλιος που εξεδόθη από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα όρια ηλικίας αυξάνονται τόσο για τους άνδρες ασφαλισμένους όσο και για τις μητέρες με ανήλικο, ενώ μόνον όσοι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και οι γυναίκες είναι 58 και οι άνδρες 60 ετών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε θέλουν, ανεξαρτήτως από τις αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό καθεστώς τους με τον πρόσφατο νόμο".
Η ΑΥΓΗ: "Μεταλλαγμένα σε ιδιωτικά τα δημόσια ΑΕΙ. Α. Διαμαντοπούλου: Αλλάζουμε το DNA του πανεπιστημίου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με στόχο να περιλαμβάνονται στον νόμο - πλαίσιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που μετατρέπουν το δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο ουσιαστικά σε ανώνυμη εταιρεία και καταργούν το αυτοδιοίκητό του".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πήραν φωτιά οι "κοριοί" της ΕΥΠ. Κατέγραψαν μέσα σε 13 μήνες 90.000 συνομιλίες της μεγαλύτερης εγκληματικής συμμορίας που άρπαζε οικόπεδα και σπίτια". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μία από τις μακροβιότερες, άρτια δομημένες και με εξασφαλισμένη διείσδυση στη Δικαιοσύνη και σε σειρά από κρατικές υπηρεσίες εγκληματικές οργανώσεις αποκάλυψε η επιχείρηση "ΑΤΙΣ" της ΕΥΠ, κλιμάκια της οποίας συνέδραμαν σε πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας για την εξάρθρωση της "Μαφίας" των Λευκών Κολάρων".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μαφία... ακινήτων υπεράνω υποψίας. Σοκ από το νέο Παραδικαστικό". Η εφημερίδα γράφει ότι "μπροστά στην πρωτοφανή δράση ενός μεγάλου κυκλώματος με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 δικηγόρων, εφοριακών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, μπράβων της νύχτας, ενδεχομένως δικαστών, ως και... ντετέκτιβ, βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας, ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 με τη συνδρομή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κράτος Λεβιάθαν. Επιπλέον φόρους 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι σε διαρκή επαφή με τον υπερυπουργό Γιάννη Ραγκούση για αποτελεσματικότερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων".
ΕΘΝΟΣ: "Περαίωση με... ευκολίες πληρωμής. Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρεις βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου για την περαίωση αποφασίστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με την περαίωση - σκούπα το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΕΙΣπράκτορας του ΔΝΤ ο Πρωθυπουργός. Προφητικό άρθρο της "Ε.Ω." από τις 2 Μαΐου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον ρωτούσαμε γιατί αρνήθηκε βοήθεια από τους Κινέζους, Ρώσους και Άραβες. Όπως θα διαβάσατε και στο κύριο θέμα θα καταλάβετε γιατί ο Παπανδρέου έκανε τον... κινέζο επί δέκα μήνες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεφτίλα! Αντέγραψαν τα μέτρα της ΝΔ για την Παιδεία. Τα είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βάφτισε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανώτατη εκπαίδευση μεταρρύθμιση η κυβέρνηση με μια επικοινωνιακού τύπου παρουσίαση του νόμου - πλαισίου που φέρνει προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς σε ειδική εκδήλωση στους Δελφούς".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το mea culpa έγινε... mega colpo. Τέλη κυκλοφορίας: Φωτιά για 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "παρά την έντονη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να πείσει ότι οι νέοι τρόποι υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, τόσο για τα παλιά όσο και για τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πουληθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, είναι δικαιότεροι από τον ισχύοντα, στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτε, αντίθετα εξακολουθούν να τιμωρούνται οι κάτοχοι των παλιών αυτοκινήτων με μεγάλους κινητήρες καθώς δεν υφίσταται πλέον το τεκμήριο παλαιότητας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αμάξια με δύο ταχύτητες. Πιο φτηνά τέλη για τα προ του 2005, πιο ακριβά για τα νεότερα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τέλη κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων καθιερώνει το υπ. Οικονομικών. Μειώνονται από 12 έως 330 ευρώ για τα παλαιά οχήματα και αυξάνονται από 16 έως 88 ευρώ για όσα κυκλοφόρησαν από το 2005 ως σήμερα. Καθιερώνεται επίσης νέο σύστημα υπολογισμού των τελών βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για όσα αυτοκίνητα αγοραστούν από το 2011".
ΕΣΤΙΑ: "Πως απαξιώθηκε το Πανεπιστήμιο. Εξετράπη από τον βασικό ρόλο του". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα χάλια του ελληνικού πανεπιστημίου τα περιέγραψε προχθές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας από τους Δελφούς τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά και παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει απερίφραστα για το κατάντημα των πανεπιστημίων μας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παράκαμψη συλλογικών συμβάσεων. Κατά την κ. Κατσέλη, ανοιχτό ενδεχόμενο για τις επιχειρήσεις με προβλήματα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι" ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, κατά παρέκκλιση των εθνικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, άφησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψάχνουν για έσοδα. Η ώρα της περαίωσης". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ρύθμιση της περαίωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος".
ΤΑ ΝΕΑ: "Φόροι ΙΧ. Νέα, πράσινα τέλη ανάλογα με τους ρύπους. Περαίωση. Προκαταβολή 20% και έως 24 οι δόσεις". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα πράσινα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που θα κυκλοφορήσουν πρώτη φορά από 1.1.2011 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο σύστημα προβλέπει ωστόσο επιβαρύνσεις για τα αυτοκίνητα έως πέντε ετών. Μείωση της προκαταβολής στο 20% του ποσού του φόρου από το 25% που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση και αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως 24 από έως 12 ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο (δεξιά ο Γ. Παπακωνσταντίνου) για την περαίωση".
Η ΝΙΚΗ: "Κρίσιμες απαντήσεις για τους ημιυπαίθριους. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ραντεβού σας με την πολεοδομία". Η εφημερίδα γράφει ότι "με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται οι αιτήσεις των πολιτών που σπεύδουν να ρυθμίσουν το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 350 αιτήσεις για ρύθμιση που ήταν η ημερήσια επίδοση στα τέλη Αυγούστου και τις 1.600 των αρχών του Σεπτεμβρίου, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε περισσότερες από 2.200 ημερησίως".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πανεπιστήμια μαγαζιά των μονοπωλίων και ταξικοποίηση των σχολών. Κυβερνητικές εξαγγελίες για ΑΕΙ-ΤΕΙ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση ανήγγειλε το "νέο Πανεπιστήμιο" , ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στο σχολείο. Η "διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια" , οι "χορηγοί" ακαδημαϊκών εδρών, είναι η ξεδιάντροπή είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης".
Η ΧΩΡΑ: "Χαράτσι στα Τέλη του 2011 σε όλα τα ΙΧ. Επιστρέφει του κυβισμού". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγές με στόχο την ...τσέπη όσων αγόρασαν την τελευταία 5ετία αυτοκίνητο μικρό και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, έφερε το υπουργείο Οικονομικών στα Τέλη Κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας ως....προπέτασμα καπνού τις ελαφρύνσεις στα παλαιότερα αυτοκίνητα που φέτος πλήρωσαν υπέρογκα Τέλη".
City Press: "Πιο κοντά στη χρεοκοπία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας, εντός δεκαετίας, της τάξεως του 90% "δίνουν" σε σχετικό άρθρο τους οι "Financial Times", κάνοντας λόγο για "χρηματοοικονομικό σουβλάκι". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων οδηγούν στη συγκεκριμένη πρόβλεψη".
Metro: "Πόρισμα- κόλαφος "καίει" τη Marfin". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σειρά παραλείψεων της Marfin που συνέβαλαν στον θάνατο 3 υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του εμπρησμού του υποκαταστήματός της στην οδό Σταδίου, διαπιστώνει σχετικό πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας του αρμόδιου υπουργείου, που ερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφυξία στην αγορά. Κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κόβει δρομολόγια ο επιδοτούμενος ΟΑΣΘ. Τραβάει χειρόφρενο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Τρέμε Ψωμιάδη, λέει ο Τρεμόπουλος".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Περαίωση σε 24 δόσεις και με 20% προκαταβολή". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με διπλασιασμό των δόσεων από 12 σε 24 και μείωση της προκαταβολής από 25% σε 20% ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καταθέτει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περαίωση σε 24 δόσεις και προκαταβολή 20%. Με βελτιώσεις εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο για τις εκκρεμείς". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τρεις βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο της περαίωσης, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που εξαιρεί από τη ρύθμιση τα φυσικά πρόσωπα με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Τι άλλαξε στην περαίωση. Μειώθηκε η προκαταβολή, αυξήθηκαν οι δόσεις. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο- νόμος έως την Πέμπτη". Η εφημερίδα γράφει ότι "η μείωση της προκαταβολής φόρου, η αύξηση του αριθμού των δόσεων αλλά και η δυνατότητα ένταξης στην περαίωση και εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση, αποτελούν τα τελευταία δώρα της κυβέρνησης προς το σύνολο των φορολογουμένων, προκειμένου όλο και περισσότεροι να κάνουν χρήση του μέτρου".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις" . Η εφημερίδα τονίζει ότι "μικρότερη προκαταβολή φόρου στο 20%, περισσότερες δόσεις που θα φθάνουν τις 24, αλλά και ειδική ρύθμιση για όσους έχουν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, την τελευταία στιγμή, να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις με τζίρο και πάνω από 20 εκατ. ευρώ, εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου