Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 26/09/2010

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 26/09/2010

Οι αλλαγές που πρωθεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, οι εξελίξεις στην οικονομία, η συμφωνία για επενδύσεις απο το Κατάρ, καθώς και τα φημολογούμενα νέα μέτρα υπό την πίεση του μνημονίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έκαναν φτερά 100 εκατομμύρια ευρώ! Από το Ταμείο του Ειδικού Φορέα Δασών" Η εφημερίδα γράφει ότι "τη δόξα του μεγάλου μάγου Χουντίνι εζήλωσαν, όπως φαίνεται, συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί και όχι μόνο παράγοντες που... εξαφάνισαν μυστηριωδώς τα 100 και πλέον εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στο ταμείο του υπό κατάργηση Ειδικού Φορέα Δασών".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Μάνατζερ και σπόνσορες στα πανεπιστήμια- Ανατροπές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε "επιχειρήσεις" μετατρέπονται τα Πανεπιστήμια, με την τοποθέτηση μάνατζερ στις διοικήσεις τους. Τα ίδια τα Ιδρύματα καλούνται να βρίσκουν πόρους χρηματοδότησης -ήτοι σπόνσορες-, ενώ η χρηματοδότηση της πολιτείας θα είναι συνάρτηση του έργου των Πανεπιστημίων".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Ήμασταν όλοι φαύλοι- Βρείτε μου έναν υπουργό που δεν διόριζε- Εκρηκτική συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στο "Βήμα" ". Η εφημερίδα γράφει ότι "η ΝΔ έχει τη φαυλότητα στο DNA της, το ΠΑΣΟΚ την πολέμησε, αλλά υπάρχουν παραδείγματα φαύλων υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διόρισαν με το παραπάνω, αναφέρει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δίνει τη δική του απάντηση στο ερώτημα ποιοι έφαγαν τα λεφτά".
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Συντάξεις: Όλες οι απαντήσεις- Οι μεγάλες ανατροπές από την 1η Ιανουαρίου" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ποιους χρόνους μπορείτε να αναγνωρίσετε για να πάρετε τη σύνταξή σας, πώς να την αυξήσετε, πώς θα συνταξιοδοτηθείτε με τη διαδοχική ασφάλιση, είναι μερικές από τις ερωτήσεις σας που απαντάει σήμερα η "ΒτΚ".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Νέο πανεπιστήμιο με μισές σχολές και αποβολή "αιωνίων"- Έρχονται σαρωτικές αλλαγές με νόμο-πλαίσιο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ" Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλάζουν όλα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ προβλέπει ότι από τα 40 ιδρύματα θα μείνουν τα μισά, πρυτάνεις θα βγαίνουν από διεθνείς διαγωνισμούς, φοιτητές θα αξιολογούνται συνεχώς. Το "σύνθημα" των αλλαγών δίνει σήμερα, στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων στους Δελφούς, ο πρωθυπουργός".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Κυθήρων κάνει... σκόνη τον Μεσσηνίας" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον ξεγυμνώνει Θεολογικά και τον κονιορτοποιεί. Αντί να απαντήσει στην πρώτη επιστολή των Κυθήρων ο Μεσσηνίας, εξετράπη εις απαξιωτικάς και μειωτικάς εκφράσεις για το πρόσωπό του και την θεολογική του κατάρτιση".
Η ΕΠΟΧΗ: "29 Σεπτεμβρίου- Οι Ευρωπαίοι στους δρόμους" Η εφημερίδα γράφει ότι "το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση της πρόσκαιρης εργασίας και στα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, που οδηγούν στην ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, τονίζουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες, την "πρωτεύουσα" της Ευρώπης".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έπαινοι έξω, ανησυχία μέσα- Προβληματισμός υπουργών για το αν θα μεταστραφεί η αρνητική στάση των αγορών" Η εφημερίδα γράφει ότι "σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς, παρά τους διεθνείς επαίνους για τα πεπραγμένα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι διάχυτη η αγωνία ενόψει του "δύσκολου" 2011. Η διάθεση στήριξης της Αθήνας από τους διεθνείς "παίκτες" είναι περισσότερο από ορατή".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "ΚΑΤΑΡ- γούν το πράσινο" Η εφημερίδα γράφει ότι "και... φτώχειας ακόμη θεοί πείθονται! Πολύ δε περισσότερο που η ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλάζουν όχι μόνο τις δηλώσεις, αλλά και το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό".
Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Πολιτική "πάρτα όλα" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απεγνωσμένη κυβερνητική επιχείρηση διάσωσης προ του ναυαγίου του Μνημονίου. Φορολογική επιδρομή με την περαίωση σε μικρούς και μεσαίους, αμνηστία σε φοροφυγάδες, ομολογία διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Γενική εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Καζίνο, "φρουτάκια"¨και ηλεκτρονικό στοίχημα οι προτεραιότητες των "fast track” επενδύσεων. Παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Συμμορία δικηγόρων και δικαστών άρπαζε "ορφανά" ακίνητα και σπίτια από πλειστηριασμούς" Η εφημερίδα γράφει ότι "στα ίχνη νέας παραδικαστικής μαφίας και συμμορίας αδίστακτων αρπακτικών -δικαστές, παιδιά δικαστών, δικηγόροι, επιχειρηματίες, τοκογλύφοι, λογιστές μεσίτες, "κοράκια" πλειστηριασμών- η ΕΛ.ΑΣ."
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα 3 σχέδια για ψαλίδι στο Δημόσιο- Μισθοί και επιδόματα των υπαλλήλων ξανά στη μέγκενη των περικοπών" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες μειώσεις στους μισθούς, μικρές με το πιο ήπιο σενάριο, σημαντικές με τα δύο εναλλακτικά, ιδίως για τους νέους υπαλλήλους, φέρνει το νέο μισθολόγιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Αλλάζουν τα κλιμάκια, συγχωνεύονται επιδόματα, γίνεται σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας". Κυριακάτικος
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η μόνη λαϊκή απάντηση αγώνας και ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" Η εφημερίδα γράφει ότι "με τον πιο κυνικό τρόπο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Υγεία και Παιδεία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση στο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας σαν "κράχτη" για να προσελκύσει επενδύσεις. Η πολιτική της ΝΔ για την "ανάπτυξη" υπηρετεί την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή στρατηγική με αυτήν της κυβέρνησης".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Το "κουτί της πανδώρας" ανοίγει στις 15 Νοεμβρίου" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ημερομηνία-ορόσημο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αναδεικνύεται η 15η Νοεμβρίου μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση (στις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος, επαναληπτικός γύρος, στους δήμους και στις περιφέρειες), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο, σκληρότατο "πακέτο" οικονομικών μέτρων, υπό την πίεση της τρόικας και του μνημονίου".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Τα πετροδόλαρα των εμίρηδων- 5 δισ. ευρώ για υποδομές, ενέργεια, μεταφορές και τουρισμό" Η εφημερίδα γράφει ότι "η πρώτη σημαντική οικονομική συμφωνία μετά το ξέσπασμα της "ελληνικής κρίσης" αποτελεί ήδη γεγονός. Ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου και του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός από τους πέντε μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους του κόσμου, του Qatar Investment Authority, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ηχηρές ανατροπές- Νικητής με σκορ 42,4-28,2 ο Σαμαράς στο ΜΑΤΣ της ΔΕΘ" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το 67,4% λέει ότι ο Γιώργος μας γέλασε με το "λεφτά υπάρχουν". Δεν έχει την κύρια ευθύνη για την κρίση ο Καραμανλής δηλώνει το 64,3%, ενώ το 64,9% εκφράζει φόβο για το αύριο. Έπεσε στο 5,8% η διαφορά ΠΑΣΟΚ- ΝΔ".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Μας φέρνουν μόνιμο επίτροπο - Βρυξέλλες και ΔΝΤ θέλουν τον απόλυτο έλεγχο και εγκαθιστούν έως το Φεβρουάριο νέο Εδουάρδο Λω στην Αθήνα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χρονικά η τοποθέτηση του ξένου επιτηρητή αναμένεται στις αρχές του 2011 (τον Φεβρουάριο), όταν η χώρα με τη σύμφωνη γνώμη της διεθνούς κοινότητας και τις μυστικές συνεννοήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία ζητώντας τη χρονική αναδιάρθρωση του χρέους της έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή των δανείων της".
ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "21 ρουσφέτια πρόκληση 15 υπουργών- Μετατάξεις για να βολευτούν τα "δικά μας παιδιά". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εφαρμόζοντας ...πιστά την προεκλογική εξαγγελία Παπανδρέου περί επάνδρωσης κάθε δημόσιου πόστου "με τους άριστους και όχι τους αρεστούς" και τις αρχές της διαφάνειας και της "ανοιχτής διακυβέρνησης", τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε σωρεία μετατάξεων, αποσπάσεων και προσλήψεων ημετέρων σε ρόλο ειδικών συμβούλων και συνεργατών, χωρίς να τηρούν καν τα προσχήματα". ΝΙΚΗ: "Αδειάζουν από τις καταθέσεις οι τράπεζες" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ασπίδα προστασίας στις ελληνικές τράπεζες προτάσσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων, αυτή τη φορά όχι τόσο από το λεγόμενο "έξυπνο χρήμα", αλλά από μικρούς και μεσαίους καταθέτες".
FREE SUNDAY: " Ανατροπή στην Αττική- Δημοσκόπηση" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η μάχη του Νοέμβρη για την Περιφέρεια Αττικής θα είναι ντέρμπι, και μάλιστα από εκείνα που καθηλώνουν τους θεατές μέχρι το τελευταίο λεπτό. Δημοσκόπηση του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται σοβαρή πίεση από την υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά και ότι ο φαινομενικά κερδισμένος Βασίλης Κικίλιας θα δυσκολευτεί, αν περάσει στον δεύτερο γύρο, να συγκεντρώσει δυνάμεις από πολιτικούς χώρους εκτός ΝΔ".
REAL NEWS: Ανεργοι ... υπουργοί! Ψάχνουν γραφεία και καθήκοντα" Η εφημερίδα γράφει ότι "εικόνα τραγέλαφου παρουσιάζει η κυβέρνηση είκοσι μέρες μετά τον ανασχηματισμό, αφού όχι απλώς δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες, αλλά και υπουργοί δεν έχουν ορκιστεί, ενώ υφυπουργός δεν πηγαίνει στο υπουργείο που ορίστηκε γιατί δεν έχει ακόμη γραφείο!".
VETO της Κυριακής: "Το τελικό σχέδιο για την περαίωση- Πως κλείνουν οι εκκρεμότητες με την εφορία για τα έτη 2000-2009" Η εφημερίδα γράφει ότι "με αλλαγές της τελευταίας στιγμής οριστικοποιείται η ρύθμιση για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας 2000-2009. Οι διατάξεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του VETO, είναι δεδομένη η μείωση έως 15% του ποσοστού της προκαταβολής, ενώ ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται σε 18 το ανώτερο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Εμπόριο ελπίδων για γρήγορα κέρδη- Ερωτηματικά από την παρουσία εταιρείας στη Θεσσαλονίκη"
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καταληψίες... αναπαλαιωτές! Δίνουν νέα πνοή σε νεοκλασικό στην οδό Βασιλέως Γεωργίου"
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Συμμαχία μεταξύ ΔΕΗ- EdF για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ" Η εφημερίδα γράφει ότι "στρατηγική συμμαχία με τη γαλλική EdF Energies Nouvelles στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να συνάψει η ΔΕΗ, με στόχο την από κοινού πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αλλά και υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος έως και 3.000 M.W."
ΚΕΡΔΟΣ: "Αξιοποίηση κρατικών ακινήτων στα πρότυπα του Μαρόκου" Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα ιδιότυπο κρατικό real estate με δυνητικό χαρτοφυλάκιο 300 (!) δισ. ευρώ αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δώσει πολύτιμη αρωγή στην προσπάθεια τιθάσευσης του χρέους".
Από: ΑΝΑ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου