Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/11/2011

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, καθώς και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και οι προβλέψεις για το 2012, όπως διατυπώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Επίσης, στον Τύπο προβάλλεται ένα θέμα για τη μετακίνηση της πλατφόρμας της Noble από το οικόπεδο 12 την ερχόμενη εβδομάδα για το Ισραήλ, και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Βαθειά στο τούνελ και το 2012», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας κατά το 2012 δυστυχώς δεν διαγράφονται ευνοϊκές, ενώ πρόσθεσε ότι η σημερινή εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ότι θα διαμορφωθεί ελαφρά κάτω από το 6% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2011. Αλλού, γράφει ότι ορκίστηκε στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά η νέα Κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος προανήγγειλε εβδομάδα πυκνών δράσεων.

Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κόβονται άλλες παροχές για να βρεθούν τα 200 εκατομμύρια», γράφει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο περιορίστηκε χθες να αποφασίσει μόνο στόχευση των κοινωνικών παροχών, και αυτή κουτσουρεμένη, αντί να προχωρήσει, στη λήψη πρόσθετων μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση». Γράφει επίσης ότι αποφάσισε να μειώσει ελαφρώς μόνο τη στόχευση για τη φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για να μάθουν οι οδηγοί να χρησιμοποιούν σωστά τον αυτοκινητόδρομο και τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αποχωρεί η πλατφόρμα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η πλατφόρμα της Noble σε μια εβδομάδα μετακινείται για δουλειές του Ισραήλ και θα επιστρέψει το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, γράφει ότι ελάχιστα μέτρα θα μπει για την ώρα μέσα στο κοίτασμα στο οικόπεδο 12, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για λάσπες, και θα επιστρέψει πιθανώς εντός Φεβρουαρίου για να ολοκληρώσει. Αλλού, γράφει για το έργο ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και πως η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου έχει υποβάλει την πιο χαμηλή προσφορά με 23 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για την πλατεία είναι μόνο 20 εκ.

Η «Χαραυγή», στο κύριο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Κριτήριο τα εισοδήματα», γράφει ότι τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Με τη στόχευση των δύο επιδομάτων, προσθέτει η εφημερίδα, αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ, και πως τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή από βδομάδας. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αν ψηφιστεί η αύξηση του ΦΠΑ από 15 σε 17% και ο Προϋπολογισμός, τότε θα εκλείψει ο κίνδυνος που επεσήμανε ο Ολι Ρεν. Αλλού, γράφει ότι τιμήθηκαν με κάθε λαμπρότητα τα 70χρονα της ΠΣΕ-ΠΕΟ, με τον Πάμπη Κυρίτση να δηλώνει ότι τα 70χρονα είναι μόνο η αρχή.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο γράφει ότι «Ο Μηχανισμός Στήριξης θα είναι η τελευταία επιλογή», γράφει στο κύριο της θέμα για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, καθώς και για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι η τελευταία επιλογή και πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου