Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/12/2011

Οι εξελίξεις στην οικονομία με αφορμή και την αυριανή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και τις επαφές του Υπουργού Οικονομικών με τους συντεχνιακούς το πρωί, οι δηλώσεις Ντάουνερ για το Κυπριακό σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό κανάλι, τα στοιχεία της Eurostat για την αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο αλλά και τα επεισόδια χθες στο συσκευαστήριο πατατών στις Βρυσούλλες, είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πρόσληψη μετά από οκτώ χρόνια» αναφέρεται στην υπόθεση πρόσληψης Λειτουργών Διεθνών Σχέσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θέση η οποία προκηρύχθηκε το 2003, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν για εξετάσεις το 2008 και η πρόσληψη έγινε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2011. Φιλοξενούνται και δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΥ ο οποίος κάνει λόγο για απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ευρωζώνη και κάνει λόγο για ρεκόρ ανεργίας και άλμα στο 8,2% τον Οκτώβριο στην Κύπρο.

«Συντεχνιακό τείχος» είναι ο τίτλος της «Σημερινής». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις τοποθετήσεις των συντεχνιακών στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, ενόψει και της σύσκεψης αύριο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συντεχνίες δεν αποδέχονται τα μέτρα, ζητούν συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου ενώ ο ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί ότι επείγει η λήψη μέτρων και δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος χρόνος. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις των κατοίκων της οδού Θησέως στη Λευκωσία για την επαναλειτουργία οίκου ανοχής στην περιοχή τους.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο θέμα «Μάχη για το τελικό πακέτο» αναφέρεται στις ζυμώσεις για το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης υπό το φως και της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο στο Προεδρικό αλλά και των επαφών του ΥΠΟΙΚ με τις συντεχνίες. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι 110 οχήματα εκ των οποίων τα 14 είναι μεγάλου κυβισμού και πολυτελείας χρησιμοποιούνται καθημερινά για την διακίνηση ανώτατων στελεχών της ΕΦ με το κόστος συντήρησης να ξεπερνά στις 500,000 ετησίως. Γίνεται αναφορά και στα στοιχεία που κατέθεσε για το θέμα στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ.

«Κτύπησαν απεργούς» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ‘άνανδρη επίθεση’ που δέκτηκαν χθες από την Αστυνομία των Βάσεων απεργοί έξω από το συσκευαστήριο πατατών στις Βρυσούλλες. Αναφέρεται ότι ξυλοκοπήθηκαν γυναίκες και συνδικαλιστές και φιλοξενείται και σχετική φωτογραφία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην διαδικασία για την τραγωδία της Ηλιος και γράφει ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου στο αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για απόρριψή του εις βάρους των κατηγορητηρίου.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mailέχει τίτλο «Έντονη αντίδραση των συντεχνιών στο πάγωμα μισθών» αναφέρεται στις αντιδράσεις των συντεχνιακών στα νέα οικονομικά μέτρα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ να απορρίπτει τις επικρίσεις για την Δημόσια Υπηρεσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη στην Νορβηγία το πόρισμα για τον Αντερς Μπρέϊβικ ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο σκότωσε συνολικά 77 άτομα στην πλειοψηφία τους νεαρούς μαθητές που κατασκήνωναν στο Οσλο. Το πόρισμα αναφέρει ότι ο δράσης είναι ψυχικά ασθενής και μάλλον δεν θα φυλακιστεί αλλά θα μεταφερθεί σε ψυχιατρικό άσυλο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου