Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/11/2011

Τα απορρέοντα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση από τον Ελληνα Πρωθυπουργό της απόφασης του να θέσει τη συμφωνία για απομείωση του ελληνικού χρέους σε δημοψήφισμα αλλά και η συνεχιζόμενη «κόντρα» της Υπουργού Εμπορίου με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι ο χτεσινός θρίαμβος του ΑΠΟΕΛ επί της Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ, τα επεισόδια που σημειώθηκαν χτες στη Λάρνακα στο Λύκειο Βεργίνας μεταξύ Ε/κ και Αραβόφωνων μαθητών, ο φόνος 50χρονης Λετονής η οποία εντοπίστηκε μαχαιρωμένη σε δρόμο της Παλλουριώτισσας, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προώθηση των Νομοσχεδίων για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τέλος οι συνέπειες στις κεφαλαιουχικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Υπό τον τίτλο «Σοκ και δέος λόγω Ελλάδας» η εφημερίδα «Αλήθεια» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για πανικό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που πυροδότησε η απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία των Βρυξελλών για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, την ώρα που ραγδαίες είναι και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές ανά πάσα στιγμή. Αλλού η εφημερίδα γράφει για «άγριο ξύλο» στο Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα όπου, όπως αναφέρει, εξωσχολικοί Ε/κ νεαροί ενώθηκαν με άλλους Ε/κ μαθητές του σχολείου και επιτέθηκαν σύμφωνα με καταγγελία σε αραβόφωνους μαθητές.

«Στο τέλος του δρόμου» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «η Σημερινή» όπου γίνεται λόγος για «λύση-εξπρές, χρονοδιάγραμμα δυο μηνών και διεθνή διάσκεψη» με τον Μπαν Κι-μουν να προδιαγράφει τη συνέχεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπαν Κι-μουν χωρίς πολλές διατυπώσεις, απαίτησε από το Δημήτρη Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου να επιλύσουν όλες τις εσωτερικές πτυχές μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και προανήγγειλε ότι μετά την επίλυση θα προχωρήσει σε διεθνή διάσκεψη. Αλλού «η Σ» φιλοξενεί φωτογραφία από το χτεσινό παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ γράφοντας ότι «έκανε θαύματα ο ΑΠΟΕΛ», κάτι που τείνει να καταντήσει ρουτίνα, όπως προσθέτει η εφημερίδα.

Υπό τον τίτλο «Τίτλοι τέλους το 2012» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι τον Ιανουάριο ή θα ανακοινωθεί πολυμερής ή θα κηρυχθεί αδιέξοδο, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα, κομβικό σημείο θα είναι η νέα τριμερής συνάντηση που ανακοίνωσε χθες ο Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη. Οπως προσθέτει η εφημερίδα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι αισιόδοξος, ενώ ο Ντερβίς Ερογλου δηλώνει ότι «τελειώνει η διαδικασία». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «άγρια δολοφονία 50χρονης Λετονής» η οποία εντοπίστηκε μαχαιρωμένη σε δρόμο της Παλουριώτισσας. Οπως σημειώνει η εφημερίδα οι υποψίες της Αστυνομίας στρέφονται σε πρόσωπα του περιβάλλοντος της.

Υπό τον τίτλο «Δεν έγινε το μεγάλο βήμα» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη πως είναι «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές». Οπως προστίθεται στο δημοσίευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ακόμη απόλυτα με την εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση των συνομιλιών και επαναξιολόγηση της προόδου σε νέα συνάντηση μαζί του. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για συναίνεση σε ό,τι αφορά την προώθηση των Νομοσχεδίων για τις τράπεζες με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία να τονίζει ότι «σε περίπτωση παρέμβασης τους κράτους, πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του φορολογούμενου πολίτη».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Φόβοι για κατάρρευση μετά την ανακοίνωση βόμβα» αναφέρεται στις συνέπειες της χτεσινής ανακοίνωσης δημοψηφίσματος από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για έκπληξη και θυμό των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα τα οποία ζητούν εκλογές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει πλέον με πιθανή κατάρρευση καθώς οι βουλευτές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές τις σελίδες η εφημερίδα αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι η Κύπρος κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τέλος η εβδομαδιαία αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” υπό τον τίτλο «Θερμαίνεται η συζήτηση για το φυσικό αέριο» γράφει ότι η Κυβέρνηση δέχεται πυρά για το χειρισμό της συμφωνίας - συμβολαίου. Οπως η εφημερίδα γράφει στις εσωτερικές της σελίδες όπου παραπέμπει για τη συνέχεια του θέματος, το φιλόδοξο σχέδιο για εξόρυξη φυσικού αερίου και διάσωση της Κύπρου από την οικονομική κατάρρευση φαίνεται να οδηγείται στην καταστροφή πριν ακόμα η ερευνητική γεώτρηση παράξει απτά αποτελέσματα, καθώς η Υπουργός Εμπορίου και ο υφιστάμενος της Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας βρίσκονται σε πικρή έχθρα με αντικείμενο τον έλεγχο. Αλλού στις εσωτερικές τις σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι οι κεφαλαιουχικές τους ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις προϋποθέσεις που θέτει το πακέτο διάσωσης της Ευρωζώνης αγγίζουν τα 3,6 δις ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου