Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/11/2011

Η εξαγγελία από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία νέων μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, περιορισμό μισθών και κερδών στον ιδιωτικό τομέα και μέτρα για προώθηση της ανάπτυξης και οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτά είναι το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο καθώς και η συνάντηση του ΑΚΕΛ με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κρυφτούλι ΑΚΕΛ με το πάγωμα» γράφει ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία και η εξαγγελία μέτρων, δεν εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο ούτε από το ΑΚΕΛ. Από τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Υπουργού με συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν έντονα, με πρωτεργάτες τους καθηγητές. Η «Α» αναφέρεται επίσης στη διάγνωση κακοήθη όγκου στο παχύ έντερο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τη Δευτέρα.

«Η Σημερινή» κάτω από τον κύριο τίτλο «’Μνημόνιο’ Καζαμία για διάσωση της οικονομίας» γράφει ότι σε τρεις άξονες θα επικεντρωθεί η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, περιορισμό μισθών και κερδών στον ιδιωτικό τομέα και μέτρα για προώθηση της ανάπτυξης. Σε άλλη στήλη γράφει ότι τεράστιο ενδιαφέρον προκαλεί ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων για το φυσικό άεριο.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πάγωμα μισθών μέχρι το ‘13» και γράφει πως με ορατή πλέον την απειλή η Κύπρος να βρεθεί εντός του επόμενου σύντομου διαστήματος στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε χθες μέτρα ευρύτερων δημοσιονομικών προσαρμογών. Αλλού γράφει ότι άνεργοι ξένοι κατακλύζουν τα βουνά των χωριών Μαζωτός, Αγιος Θεόδωρος, Κόρνος, Κιβισίλι και Τερσεφάνου και μαζεύουν σαλιγκάρια και μανιτάρια τα οποία πωλούν σε ταβέρνες στην περιοχή για να βγάλουν το μεροκάματό τους.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Πάγωμα μισθών στο δημόσιο (για δύο χρόνια)» γράφει ότι την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Στήριξης και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Αλλού γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΡΤΚ αποφάσισαν τη σύσταση ομάδων που θα συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail κάτω από τον κύριο τίτλο «Πάρτε μέτρα ή θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον μηχανισμό» γράφει ότι η κυβέρνηση προωθεί το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα , την έκτακτη εισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιπρόσθετες φορολογίες για τα ψηλά εισοδήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι γυναίκες αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου