Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/1/2011

Οι εργασίες της Noble στο οικόπεδο 12, οι αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η κατάσταση της οικονομίας και οι δηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων για επιδόματα και συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''150.000 τον χρόνο οι πρεσβευτές μας'', γράφει ότι ο μισθός, ο τιμάριθμος και το επίδομα εξωτερικού που λαμβάνουν οι πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συμποσούνται σε ένα συνολικό ποσό 150.000 ευρώ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ΕΕ παρουσίασε η κυπριακή οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Μίλησε η…Noble για τα κοιτάσματα στο 'οικόπεδο 12' '', γράφει ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Χιούστον της Αμερικής πως στο κυπριακό οικόπεδο η εταιρεία έχει εντοπίσει συνολικά δώδεκα σημεία, ισοδύναμα με το 'Ταμάρ'. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι οι νέοι ήταν διχασμένοι στις εκδηλώσεις, που συνοδεύτηκαν με παρατράγουδα ενώ «πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στις οργανώσεις νεολαίων για τα συνθήματα και τις φραστικές αντιπαραθέσεις.

''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Άλλες λύσεις μελετά η Noble'', γράφει ότι η Noble εξετάζει πλέον πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς-σύνδεση με υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, κατασκευή τερματικού στο Ισραήλ ή και κατασκευή πλωτού τερματικού υγροποίησης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έδιωξαν εξεταστές και την πληρώνουν οι οδηγοί, προσθέτοντας ότι κάτω του 15% οι επιτυχίες υποψηφίων για άδεια στην Πάφο.

Η ''Χαραυγή'', με κύριο τίτλο ''Αποτροπή της διχοτόμησης'', προβάλλει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού σε χθεσινοβραδινή αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους, ο οποίος είπε ότι πρέπει ''να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας καθημερινά την θέληση μας για λύση που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος, συγκριτικά με την αναλογία του πληθυσμού της, κατέχει την πρωτιά στην απορρόφηση κοινοτικών εργαζομένων, με 4.2% με δεύτερη την Ισπανία με 2%.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' προβάλλει το κυρίως θέμα της με τίτλο ''Πρώτη εκτίμηση του πλούτου από το φυσικό μας αέριο'' γράφει ότι σύμφωνα με τη Noble, κοιτάσματα που κυμαίνονται μεταξύ 3-9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών εντοπίζονται στο οικόπεδο 12, ενώ υπάρχει πιθανότητα εξόρυξης 60%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Αστυνομική Δύναμη, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες εναντίον αστυνομικών έχουν αυξηθεί κατά 25% σε ένα χρόνο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, με πηχυαίο τίτλο «Υπάρχει ή δεν υπάρχει» αναφέρεται σε «απογοητευτικούς υπολογισμούς για το οικόπεδο 12» από τη Noble. Αλλού αναφέρει ότι Ελλάδα και ΕΕ οδηγούνται προς αντιπαράθεση με αφορμή την απαίτηση των Βρυξελλών για έγγραφη υπόσχεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου