Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/11/2011

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Προβάλλονται επίσης μεταξύ άλλων οι κομματικές διεργασίες για τις δημοτικές, η ανεργία, η διαμάχη Υπουργού Εμπορίου και Σόλωνα Κασίνη και το Κυπριακό.

«Συναγερμός στις τράπεζες» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ο Υπουργός Οικονομικών θέλει επίσπευση της έγκρισης των νομοσχεδίων για στήριξη των τραπεζών, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί στην ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της. Αλλού γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ ενέκρινε χθες βράδυ πρόταση του Μάριου Καρογιάν για συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις δημοτικές εκλογές και αναφέρεται σε έντονη αντιπαράθεση του Προέδρου του ΔΗΚΟ με το Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Μετέωρος ο Πρωθυπουργός» γράφει για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων θα κρίνει την παραμονή ή όχι του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας, προσθέτοντας ότι έχει προσλάβει τη μορφή εσωκομματικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ και ότι αναπτύχθηκαν διαδοχικά σενάρια σε ό,τι αφορά την παραίτηση ή όχι του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας στην ΕΕ, προβάλλοντας και δηλώσεις της Σωτηρούλας Χαραλάμπους ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω οικονομικής αστάθειας.

«Η Ελλάδα σε αδιέξοδο» τιτλοφορείται το κύριο θέμα του «Φιλελεύθερου» αναφερόμενο στις εξελίξεις στην Ελλάδα, γράφοντας ότι το χάσμα Πρωθυπουργού - Αντιπροέδρου μεγαλώνει και αναμένεται να είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα. Παράλληλα αναφέρεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κρίση μονοπωλεί τη σύνοδο των G20 με τον κίνδυνο διάχυσης σε Ιταλία και Ισπανία και το μέλλον της Ευρωζώνης. Αλλού γράφει ότι ενώ σήμερα η Υπουργός Εμπορίου υποβάλλει την εισήγησή της στο Υπουργικό για διορισμό ερευνώντος λειτουργού κατά του Σόλωνα Κασίνη οι διευθυντές της Noble Energy περιμένουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Γεωστρατηγική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ» γράφει ότι Χριστόφιας και Πέρες έστειλαν μήνυμα ειρήνης προς την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος μίλησε για «νέα αρχιτεκτονική» της περιοχής στην οποία εντάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε στην προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο ως γεγονός που θα δώσει έμπνευση στο Ισραήλ. Αλλού αναφέρεται σε καινοτομίες στον τομέα της καρδιολογίας, γράφοντας ότι αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες, λαμβάνονται μέτρα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών και εισάγεται νέα μέθοδος αντιμετώπισης των οξέων εμφραγμάτων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Ελληνική στροφή 180 μοιρών για ψηφοφορία» επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τους διαφωνούντες στο Υπουργικό του Συμβούλιο να παραιτηθεί για να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση συνασπισμού αν οι βουλευτές του κόμματός του τον υποστηρίξουν στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλού γράφει ότι Ευρωπαίοι υπήκοοι καλούνται από τους Οικολόγους να βάλουν υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές στην Πάφο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Πρόβα νυφικού για Προεδρικές» αναφέρεται στις διεργασίες που γίνονται για τις δημοτικές εκλογές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όλα τα κόμματα προχωρούν σε ‘πρόβα νυφικού’ για τις Προεδρικές του 2013 παρά τις περί αντιθέτου τοποθετήσεις τους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα είναι επιζήμια για την Ευρωζώνη και θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Προγραφές και απειλές κατά της ζωής!» γράφει ότι οι σύνδεσμοι αγωνιστών της ΕΟΚΑ αντιδρούν στο ενδεχόμενο αποκατάστασης της μνήμης δολοφονηθέντων κατά την περίοδο του 1955 – 59, επικαλούμενη απειλητική επιστολή προειδοποίησης προς το Δήμαρχο Λύσης ότι θα είναι ένοχος αδικήματος πρώτου βαθμού εναντίον της επανάστασης αν αγγίξει το θέμα της δολοφονίας του Μιχάλη Πέτρου. Αλλού γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης είναι καμένο χαρτί για τις προεδρικές εκλογές, αναφέροντας ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του και μέσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

«Ο Χριστόφιας τσιμέντωσε το ΝΑΙ!» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Κυπριακό Ποντίκι», που γράφει ότι ζούμε ημέρες του 2004 και εκτιμά ότι η συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Ντερβίς Ερογλου στο Greentree ήταν ένα σημείο καθοριστικό για την καταληκτική πορεία των σχεδιασμών του Πάσκο, του Ντάουνερ και του Λονδίνου. Αλλού προβάλλει την ιστορική, όπως γράφει, επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο αναφέροντας ότι ο κ. Πέρες ανέφερε ότι οι δύο χώρες αναγνώρισαν πως η γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή και ότι μπορούν αν αναπτύξουν πιο στενές πολιτικές σχέσεις.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly με τίτλο «Ελληνικός αναβρασμός» γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός αψήφησε χθες βράδυ τις φωνές για παραίτησή του μετά την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος για το πακέτο βοήθειας καλώντας αντίθετα το κόμμα του σε συσπείρωση. Σε άλλο θέμα της προβάλλει τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν από ομάδα γάλλων αρχαιολόγων στη περιοχή Αμαθούς που έφεραν στο φως άγνωστες πτυχές για τη λατρεία της Αφροδίτης και της ζωής των ανθρώπων της αρχαίας Αμαθούντας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου