Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/11/2011

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα αναφορικά και με την προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όπως και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον τρίτο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τελευταίο χαρτί παίζουν τα Ην. Εθνη», γράφει ότι από συμπληγάδες πέτρες θα κληθούν να περάσουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου στο νέο ραντεβού με τον Μπάκ Γκι-μουν τον Ιανουάριο στο πολυτελές αγρόκτημα Greentree, της Νέας Υόρκης. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη της Κύπριας Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου, η οποία θεωρεί ως «σοβαρό πρόβλημα το ότι δεν έχουμε απευθείας πτήσεις με τις Βρυξέλλες, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ».

«Η Σημερινή» υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Προκάλεσε Ευρω…ζάλη» αναφέρεται στις εξελίξεις που ακολούθησαν στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του Ελληνα Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα, στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα αναφέρεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στον τρίτο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στο καρδιολογικό Τμήμα, ενσπείροντας τον πανικό στους ασθενείς και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μόνη λύση η λαϊκή εντολή», φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη , ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, εμφανίζεται καταπελτικός για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων, ενώ αναφέρει ότι οι προεδρικοί χειρισμοί όχι μόνο στο Κυπριακό είναι μη αποδοτικοί. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των υδρογονανθράκων, πέραν από τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη, άνοιξε και δρόμους για νέες συνεργασίες με γειτονικά κράτη.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Βασάνιζαν για ώρες εθνοφρουρό» αναφέρεται σε περιστατικό που σημειώθηκε στην ΕΦ κατά το οποίο ένας 18χρονος εθνοφρουρός βασανίστηκε άγρια από έναν αρχιλοχία και δύο μόνιμους(ΕΠΥ) επειδή την ώρα της ξεκούρασης του ζωγράφισε πάνω σε χαρτί ένα τριφύλλι. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προς όλα τα πολιτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την ομαλή ενάσκηση της προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ από την Κυβέρνηση.

Υπό τον τίτλο «Απεφεύχθη το σοκ όχι όμως και το δέος », η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» γράφει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία και προσθέτει ότι τα μεγάλα ερωτήματα που προκαλεί η παραίτηση Βγενόπουλου από τη Μarfin Popular Bank στρέφονται προς την πορεία που διαγράφει η ίδια η τράπεζα για διάσωση της πριν από την κρατική παρέμβαση. Γράφει, επίσης, ότι διευρυμένη συμφωνία με το ΑΚΕΛ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές αποφάσισε πλειοψηφικά το ΔΗΚΟ, εισακούοντας την εισήγηση του Μάριου Καρογιάν.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αντιπολίτευση παραμένει ουραγός» φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη, ο οποίος σχολιάζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη αλλά και τα γεγονότα σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί και εκφράζει την άποψη ότι η αντιπολίτευση παραμένει ουραγός των εξελίξεων και της πορείας που παίρνουν τα πράγματα. Γράφει, επίσης, ότι ηγετική και πολυδιάστατη ήταν η παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου στα όσα τεκταίνονται στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Πιο κοντά από ποτέ για την επίτευξη μιας κυπριακής συμφωνίας», γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε μια συμφωνημένη λύση και πως οι επόμενοι μερικοί μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν για μια συμφωνία πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο τον ερχόμενο Ιούλιο. Γράφει, επίσης, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου