Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/11/2011

Τα μέτρα για περαιτέρω οικονομική εξυγίανση και οι αντιδράσεις γύρω από αυτά απασχολούν και σήμερα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα των Δημοτικών Εκλογών, συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών ή αξιωματούχων των κομμάτων που επικεντρώνονται σε θέματα οικονομίας, το Κυπριακό και τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές. Ακόμη αναφέρονται στις χθεσινές εκλογές για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Κερύνειας και στα εγκαίνια της αναβαθμισμένης Αγοράς Αντωνίου στη Λευκωσία.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Μας οδήγησαν σε εθνικά και οικονομικά αδιέξοδα» προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρει ότι αυτοί που κυβερνούν θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είπε επίσης ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολιτικές. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις στη βαθμολόγηση της οικονομικής ευρωστίας (16) και της προόδου προσαρμογής (13) ανάμεσα στις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο» δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρει ότι είναι ''πολύ λίγο'' και ''πολύ αργά'' που ήρθε το νέο πακέτο οικονομικής εξυγίανσης και ότι αμφιβάλλει αν τα μέτρα θα προωθηθούν, αφού η Κυβέρνηση δεν έχει το εχέγγυο της αξιοπιστίας της όσον αφορά τις εξαγγελίες της. Σε άλλη στήλη γράφει ότι σε άσκηση σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς μονάδα διατάχθηκε να εκτελέσει βολές με δεσμευμένα πυρομαχικά, τα οποία κρίθηκαν ως επικίνδυνα προς χρήση.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Βάζουν λουκέτο» γονατίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γράφει ότι κάθε μιάμιση εργάσιμη ώρα μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Κύπρο κλείνει οριστικά αφού στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση του κύκλου εργασιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ αμφισβητεί τα μέτρα για την οικονομία και ζητά συνεισφορά του πλούτου και των κερδών, καλώντας την κυβέρνηση σε κοινωνικό διάλογο, ενώ ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι είναι πολύ αργά για να διασωθεί η οικονομική κατάσταση.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ο λαός εγκρίνει τα οικονομικά μέτρα» αναφέρεται σε δημοσκόπηση του «Φ» από την εταιρεία RAI Consultants η οποία δείχνει ότι το 68% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με την παγοποίηση των μισθών του δημοσίου, 60% συμφωνεί με την μείωση των μισθών του δημοσίου, 64% συμφωνεί να παγοποιηθεί η ΑΤΑ στο δημόσιο τομέα και 45% να παγοποιηθεί η ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα. Απορρίπεται η αύξηση του ΦΠΑ ενώ οι πολίτες συμφωνούν με τη φορολόγηση της πολυτελείας, της ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων. Σε άλλη στήλη γράφει ότι οι Κερυνειώτες έκαναν την επιλογή τους στις εκλογές για ανάδειξη Μητροπολίτη και τώρα το λόγο τον έχει η Ιερά Σύνοδος.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Οσοι διαφωνούν με το πλαίσιο λύσης να πουν τι θέλουν» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος αναφέρει ότι είναι επικίνδυνο για το Κυπριακό να εγκαταλείψουμε το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Η εφημερίδα αλλού αναφέρει ότι μια διαφορετική Αγορά Αντωνίου μπορούν να απολαμβάνουν πλέον οι δημότες της Λευκωσίας και όχι μόνο. Η αγορά λειτουργεί τώρα αναβαθμισμένη και αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τους δημότες της Λευκωσίας.

Η Sunday Mail τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο γιός του Καντάφι, Σαϊφ, συνελήφθη στη Λιβύη» και γράφει ότι ο Σαϊφ, με βλέμμα φοβισμένο, συνελήφθηκε στην έρημο με λίγες μόνο χιλιάδες δολάρια στην κατοχή του. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια χθες ο οποίος κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Ιατρόπουλου έστειλε μήνυμα συνεργασίας της Κυβέρνησης για μια αστυνομία που θα εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στο κοινό.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Η επιβίωση της Ευρώπης κρέμεται από ένα επιτόκιο» αναφέρει ότι η Ευρωζώνη απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το σημείο τήξης καθώς το επιτόκιο δανεισμού όλων των κρατών-μελών κυμαίνεται σε επίπεδο ρεκόρ. Τρία εναλλακτικά σενάρια θα εκτυλιχθούν σύντομα. Τα δύο πρώτα είναι η δημιουργία ενός ευρωομολόγου και η εκτύπωση ευρώ από την ΕΚΤ που θα αποτρέψουν την κατάργηση της Ευρωζώνης. Το τρίτο είναι ο αποκλεισμός της Ιταλίας από τις αγορές, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Ευρωζώνης. Σε άλλη στήλη γράφει ότι οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές οδήγησαν σε «Σιδηρά Συμμαχία» μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου