Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/11/2011

Η προσπάθεια που γίνεται για να εξευρεθεί συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τα μέτρα που θα παρθούν για δημοσιονομική εξυγίανση κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Προβάλλονται, μεταξύ άλλων, και η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά το Greentree, οι παραστάσεις της Κύπρου προς το ΕΔΑΔ για την επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων του από την Τουρκία και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κούρσα με το χρόνο», γράφει για τη συνάντηση Χριστόφια – Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν δει θετικά την πρωτοβουλία Αναστασιάδη για δημοσιονομική εξυγίανση, προβάλλοντας δήλωση εκπροσώπου του Ολι Ρεν για «ενθαρρυντικά μηνύματα από την Κύπρο», ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κυβέρνηση έχει αφήσει στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τον πρώτο ρόλο για επαφές και διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής. Αλλού προβάλλει το θέμα των σχεδιασμών για τις προεδρικές εκλογές του 2013 σε σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γράφοντας ότι μόνο το ΕΥΡΩΚΟ αποδέχθηκε να πάει σε σύσκεψη για αναζήτηση προεδρικού υποψηφίου.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο φόβος φέρνει κόλαση», αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, γράφοντας ότι υπό το φόβο της ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμπηγνύουν κοινό μέτωπο, προσθέτει ότι ΠΕΟ και ΣΕΚ εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν τα νέα μέτρα, ενώ ανένδοτος παρουσιάζεται ο Γλαύκος Χατζηπέτρου της ΠΑΣΥΔΥ. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει ζητήσει νομικές διευκρινίσεις από το ΕΔΑΔ όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης του «Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας» σε σχέση με τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να συμμορφωθεί.

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη», είναι κύριος τίτλος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Χριστόφια – Αναστασιάδη στο Προεδρικό, γράφοντας ότι σηματοδότησε αλλαγή σκηνικού και φάνηκε να υπάρχει συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν παγοποίηση μισθολογίου – ΑΤΑ για δύο χρόνια, διατήρηση έκτακτης εισφοράς για υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα με εισοδήματα άνω των 2500 ευρώ και ανάλογη εισφορά από εργοδότες . Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά στο ποιοι θα διωχθούν ποινικά για την έκρηξη στο Μαρί, ενώ προστίθεται ότι οι ευθύνες θα επικεντρωθούν στο διάστημα 4-11 Ιουλίου.

Η «Χαραυγή», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Θετικό κλίμα», αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες σύγκλισης στα θέματα οικονομίας, γράφοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καλέσει σύσκεψη την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων με κύριο αντικείμενο τη λήψη μέτρων πριν τις 15 Δεκεμβρίου και επικαλούμενη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλού προβάλλει τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες, αναφέροντας ότι η κοινή πρόσκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου για δείπνο στις 5 Ιανουαρίου φαίνεται να είναι η μόνη θετική εξέλιξη από το χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ θα μπορούσε να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς», γράφει ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αυξήσει την ώθηση που δίνουν στις προτάσεις τους για δημοσιονομική ένωση των κρατών μελών της ευρωζώνης τις οποίες θα παρουσιάσουν στις 9 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο της ΕΕ. Αλλού προβάλλει τις σκέψεις που κάνει η Κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της χρήσης δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, μία εκ των οποίων είναι και η επιβολή τέλους σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τις κεντρικές οδούς των πόλεων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου