Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Βγήκαν στους δρόμους και οι Πορτογάλοι


Βγήκαν στους δρόμους και οι Πορτογάλοι

Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των Πορτογάλων εργαζομένων που συμμετείχαν στη γενική απεργία της Πέμπτης, η οποία είχε κηρυχθεί εναντίον των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας που συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012 που πρόκειται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας μεθαύριο. "Εργατικοί ηγέτες στην Πορτογαλία περιέγραψαν τη γενική απεργία της Πέμπτης ως τη μεγαλύτερη για πάνω από τριάντα χρόνια, καθώς δυσαρεστημένοι νέοι ενώθηκαν με τα παραδοσιακά συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν κατά της σκληρής λιτότητας", έγραψε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Η ισπανική "Ελ Παΐς", με σαφώς βαθύτερη γνώση της γειτονικής προς την Ισπανία χώρας, εστίασε την προσοχή της όχι τόσο στο πλήθος όσο στο πρωτοφανές πάθος για μια χώρα σαν την Πορτογαλία. "Για πρώτη φορά και εναντίον της παράδοσης μιας χώρας πολύ ήρεμης, εκτοξεύθηκαν μπουκάλια, έπεσαν σπρωξίματα και χτυπήματα με κλομπ ανάμεσα στους Αγανακτισμένους και τα ΜΑΤ. Υπήρξε και ένας τραυματίας. Και δύο συλληφθέντες. Δύο υποκαταστήματα τραπεζών δέχτηκαν επιθέσεις με μολότοφ. Ισως ένα σύμπτωμα ότι η πίεση ανεβαίνει στην ειρηνική Πορτογαλία", επισημαίνει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Τα μέτρα κατά των Πορτογάλων εργαζομένων είναι της ίδιας νοοτροπίας με αυτά που εφαρμόζονται εναντίον των Ελλήνων. Κόβεται εντελώς το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας σε όσους υπαλλήλους και συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ μηνιαίως. Μισή ώρα παραπάνω δουλειά καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμιά αμοιβή. Μείωση των ημερών που μπορούν οι Πορτογάλοι να μπουν δωρεάν στα μουσεία της χώρας τους και πάμπολλα τέτοια μέτρα που θα κάνουν τους πολίτες πολύ φτωχότερους - σε ορισμένους δε τομείς θα τους εξαθλιώσουν.

"Το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία κοστίζει τώρα 10 ευρώ. Από του χρόνου θα κοστίζει 90 (!) ευρώ. Πρέπει να είναι πια κανένας ετοιμοθάνατος για να πάει στο νοσοκομείο!", δηλώνει η νοσοκόμα Μαργαρίδα Κόστα. Περικοπές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το 2012, το οποίο αναμένεται εφιαλτικό και για την Πορτογαλία, η κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κουέλιου, μια κυβέρνηση συνασπισμού Δεξιάς και φασίζουσας Ακροδεξιάς, η οποία σάρωσε στις εκλογές του Ιουνίου τους σοσιαλιστές που πρωτοστάτησαν στην επιβολή μέτρων εξουθενωτικής λιτότητας.

Πώς κατανέμεται το ποσό αυτό; Τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα πάρει το κράτος από τις πορτογαλικές οικογένειες. Το ίδιο το κράτος θα κάνει περικοπές ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων, ενώ η συμβολή των πορτογαλικών επιχειρήσεων θα είναι σχεδόν συμβολική - θα δώσουν μόνο 0,65 δισεκατομμύριο, ούτε καν ένα δισ. έτσι για το θεαθήναι! Ενας άνθρωπος του τραπεζικού συστήματος, ο Βιτόρ Γκασπάρ, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Πορτογαλίας και στη συνέχεια πρώην γενικός διευθυντής Ερευνας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών της ιβηρικής χώρας. "Ανήκει σε αυτή τη ράτσα των ''τεχνοκρατών'' που έχουν διεισδύσει στις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης", σημειώνει δηκτικά η γαλλική "Λε Μοντ". Εχουν - δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που η Κομισιόν επαινούσε δημοσίως την Πορτογαλία για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που της υπαγόρευσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά την ημέρα της γενικής απεργίας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Φιτς, ανταμείβοντας το υποτελές πολιτικό προσωπικό της χώρας που έσπευσε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις και να εφαρμόζει ό,τι του λένε, υποβάθμισε τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα στην κατηγορία των "σκουπιδιών"!

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε το γεγονός που ανέδειξαν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" με ένα μεγάλο ρεπορτάζ τους ότι στις διαδηλώσεις της Πέμπτης πήραν μέρος, γέροντες πλέον, αρκετοί από τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην "επανάσταση των γαριφάλων" της 25ης Απριλίου 1974, η οποία ανέτρεψε τη χούντα της Ακροδεξιάς που διοικούσε τη χώρα επί μισόν αιώνα.

"Πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι για να αποτρέψουμε την κατάλυση της δημοκρατίας εξαιτίας της κρίσης μέσω κυβερνήσεων τεχνοκρατών ή αδιόρθωτων πολιτικών", δήλωσε ο Βάσκου Λορένσου, στρατηγός εν αποστρατεία και στρατιωτικός διοικητής της Λισαβόνας την εποχή της επανάστασης. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε το 1% του πληθυσμού που ελέγχει τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταστρέψει την υπόλοιπη κοινωνία", δηλώνει ο πρώην συνταγματάρχης Μάριου Τομέ, διαδηλώνοντας στη Λεωφόρο Ελευθερίας.

Μανιφέστο - Στην αντίσταση και ο 86χρονος Σοάρες!

Κεραυνός το μανιφέστο που υπογράφει πρώτος πρώτος ο Μάριο Σοάρες, το σύμβολο της πορτογαλικής σοσιαλδημοκρατίας. "Βήμα προς τα πίσω στον ανθρώπινο πολιτισμό" χαρακτηρίζεται στο μανιφέστο η πολιτική της ακραίας λιτότητας, η οποία "στραγγαλίζει την οικονομική ανάκαμψη" όπως συνυπογράφει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας. "Τα σκοτεινά παιχνίδια του κεφαλαίου μπορούν να κάνουν να εξαφανιστεί η ίδια η δημοκρατία", προειδοποιεί. "Η καταστροφή και το χάος που έχουν προκαλέσει οι αγορές αυτούς τους καιρούς προκαλούν ανησυχία", τονίζεται στο μανιφέστο. "Τα κράτη δεν μπορούν να αφεθούν στην κυριαρχία των αγορών", υπογραμμίζεται και απευθύνεται έκκληση "να προωθηθεί η συμφιλίωση των πολιτών με την πολιτική".

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου