Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/11/2011

Οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών στην απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα το οικονομικό πακέτο διάσωσης και η νέα συνταγή των Ηνωμένων Εθνών για τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Η Ελλάδα στο κενό, Η Ευρώπη στον τοίχο, η Λευκωσία αγωνιά'', γράφει για οργισμένες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία των Βρυξελλών, και ότι ο νομπελίστας Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης προειδοποιεί για την κρίση στην Ευρωζώνη και τον αντίκτυπο που θα έχει για την Κύπρο ένα ''όχι'' στο ελληνικό δημοψήφισμα. Γράφει, επίσης, ότι στην ατζέντα της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Σίμον Πέρες είναι οι υδρογονάνθρακες.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Νευρικό κλονισμό προκάλεσε στην Ευρώπη ο Παπανδρέου'', γράφει ότι την οργή των Ευρωπαίων προκαλεί η απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση για τη χώρα, ενώ σήμερα πραγματοποιείται στις Κάννες νέα μίνι σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα. Γράφει, επίσης, ότι στο Κυπριακό ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι όπως τον Ιανουάριο το Κυπριακό είτε θα κλείσει στις εσωτερικές του πτυχές είτε θα απειληθεί ναυάγιο, με μόνη εναλλακτική επιλογή τη διεθνή διάσκεψη.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Νέα συνταγή από Ντάουνερ'', γράφει ότι νέα διαδικαστική συνταγή θα προβάρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε μιαν προσπάθεια να αξιοποιήσει ''παραγωγικά'' το δίμηνο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους δύο διαπραγματευτές. Γράφει, επίσης, ότι σε έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφονται περιγραφές για τα κρατητήρια της παλαιάς αστυνομικής διεύθυνσης Αμμοχώστου στη Λάρνακα, που μόνο ντροπή προκαλούν.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Βόμβα μεγατόνων'', γράφει ότι στη ''γωνιά'' βρέθηκε χθες στις Κάννες ο Ελληνας Πρωθυπουργός, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η εξαγγελία του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, και ότι ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνος Κασίνη να καταθέσει δημόσια απόρρητα στοιχεία.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Λέχθηκε στην Ελλάδα: Αποφάσισε γρήγορα'', γράφει ότι η Γερμανία και η Γαλλία είπαν χθες στην Ελλάδα να αποφασίσει γρήγορα εάν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη μετά που η απόφαση σοκ να προκηρύξει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές. Επίσης, αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου