Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/11/2011

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι αξιώσεις του Ισραήλ, η ισχυροποίηση του τομέα ασφάλειας από την εξόρυξη, η κατάσταση της οικονομίας, οι δημοτικές εκλογές, και η οργή Βρετανών που πληρώνουν ψηλότερους φόρους από τους Κύπριους σε χωριό της Πάφου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Οι προτάσεις του Ισραήλ”, γράφει ότι ο Πρέσβης του Ισραήλ Μιχαέλ Χαράρι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα για τη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αναφέρει ότι, εκτός από τα κοινά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας, το Ισραήλ επιθυμεί οι δύο χώρες να μοιραστούν και κοινές αξίες. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και αύριο συναντώνται στο Προεδρικό για συζήτηση των προβλημάτων της οικονομίας.

Η ”Μάχη”, υπό τον τίτλο ”Χάλι Μαύρου η Λευκωσία”, γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, καταθέτει το όραμά του, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία ήταν πρωτεύουσα μόνο στα χαρτιά, αφού η νυν Δήμαρχος Ελένη Μαύρου αρκέστηκε στα αυτονόητα. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Αμυνας παίζει επικίνδυνα παιγνίδια και ότι διάσταση σκανδάλου προσλαμβάνει η επικείμενη κατακύρωση προσφοράς για προμήθεια κρανών για την Εθνική Φρουρά σε εταιρεία από την Ινδία.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Βουλιάζει η οικονομία μας”, γράφει ότι αυτή τη φορά δεν σηκώνει καμία απολύτως αναβολή, τα δημόσια οικονομικά ανάβουν κόκκινο και θέτουν την Κύπρο σε άμεσο κίνδυνο, η Κύπρος βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης και η Τρόικα ετοιμάζει βαλίτσες για το νησί. Γράφει, επίσης, ότι η προώθηση της απασχόλησης των νέων ανθρώπων αποτελεί οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα, όπως δήλωσε χθες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Λάβρος Καρογιάν εναντίον ΔΗΣΥ”, γράφει ότι δριμύ κατηγορώ εξαπολύει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν εναντίον του ΔΗΣΥ για τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της διαμόρφωσης του τελικού σκηνικού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Γράφει, επίσης, ότι το εμπόριο πάγωσε, όχι από το κρύο αλλά από την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλέον αγγίξει για τα καλά την τσέπη των Κυπρίων, και ο Νοέμβριος έχει γονατίσει τους καταστηματάρχες, οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Υψιστη ασφάλεια στην εξόρυξη”, γράφει ότι ισχυροποιείται ο τομέας της ασφάλειας του τόπου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περίπτωση που εμπλακούν εταιρείες που προέρχονται από χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπος Κυρίτσης, σε συνέντευξή του, αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η δαιμονοποίηση των μισθών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο ”Φυσικό αέριο μεγάλων πιέσεων”, γράφει ότι μεγάλο μερίδιο από την κοινοπραξία διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο διεκδικεί το Ισραήλ για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Γράφει, επίσης, ότι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης και δεν τίθεται ενώπιον των συντεχνιών για διαβούλευση, αλλά για σκοπούς ενημέρωσής τους, ενώ μοναδική άλλη επιλογή είναι η μείωση μισθών μέσα στο 2012.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Sunday Mail”, υπό τον τίτλο ”Εκπατρισμένοι ορισμένοι για τη φορολογική ανισότητα”, γράφει ότι οργισμένοι Βρετανοί σε χωριό της Πάφου, που πληρώνουν μέχρι και πέντε φορές ψηλότερο κοινοτικό φόρο από τους Κύπριους γείτονές τους, παίρνουν την υπόθεσή τους στην Ευρώπη. Γράφει, επίσης, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος χρειάζεται αποτελεσματικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου