Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/11/2011

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και το φυσικό αέριο και οι προοπτικές συνεκμετάλλευσής του, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία, η έκκληση του Προέδρου για το ίδιο θέμα, η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στην Κύπρο, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τα ψηλά δίδακτρα, η εκλογή νέου Μητροπολίτη Κερύνειας και ο ηλεκτρονικός χάρτης επικίνδυνων υλικών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Ο Πρόεδρος είναι one man δεν είναι many men’» γράφει ότι με την ανωτέρω φράση απάντησε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Α» ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έλεγε ότι «Ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα – one man show». Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος είναι ‘many men’ αλλά ότι η επίσκεψη στην πλατφόρμα οργανώθηκε ως παράσταση για ένα ρόλο – one man show – με προφανείς πολιτικούς στόχους. Αλλού, γράφει για τις κινητοποιήσεις φοιτητών για τα δίδακτρα ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Στον αέρα οι συμφωνίες με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση», γράφει ότι το μάτι στην Τουρκία με την προοπτική σε βάθος χρόνου συνεργασίας με την Αγκυρα σε ό,τι αφορά τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, κλείνει η Κυβέρνηση, αφήνοντας στο «περίμενε» το Ισραήλ. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές και δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα ο οποίος κάκισε τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και είπε ότι «δεν είμαστε αισιόδοξοι για λύση».

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κλοιός ασφυκτικών πιέσεων» γράφει ότι υπό τον φόβο του Μηχανισμού Στήριξης τελούν Κυβέρνηση, συνδικαλιστές και οικονομία και ότι Προεδρικό και ΑΚΕΛ βάζουν «νερό» στα μέτρα Καζαμία ενώ αναζητείται φόρμουλα για το ‘ναι’ των συντεχνιών. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι με μια πρόταση – βόμβα για εκλογή νέου Μητροπολίτη Κερύνειας αύριο Πέμπτη προσέρχεται σήμερα στην Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον «Φ».
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ισορροπημένη κατανομή βαρών» γράφει ότι με προϋπόθεση ότι στα μέτρα που θα ληφθούν θα συνεισφέρει ο συσσωρευμένος πλούτος και τα κέρδη, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει τη συνεισφορά των υψηλόμισθων υπαλλήλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, παρουσιάζοντας τις προτάσεις που επέδωσε το κόμμα του στον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι αλληλοκατανόηση για την οικονομία ζητά ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Περαιτέρω προειδοποιήσεις από τον Ρεν» γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι η ΕΕ απέστειλε επιστολές σε Κύπρο και άλλα τέσσερα κράτη – μέλη, Μάλτα, Βέλγιο, Πολωνία και Ουγγαρία, προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο παραβίασης δημοσιονομικών κανόνων το 2012. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τον ηλεκτρονικό χάρτη επικίνδυνων/εύφλεκτων υλικών για την βιομηχανική περιοχή Στροβόλου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου