Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπανδρέου τους «τρώει» όλους!


Ο Παπανδρέου τους «τρώει» όλους!

Φαινομενικά, επιφανειακά, η κατάσταση σχετικά με την αναζήτηση κάποιου πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μοιάζει με φαρσοκωμωδία κατωτάτης υποστάθμης, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας που υπόσχεται τη μια στιγμή κάτι σε κάποιον και το αναιρεί χωρίς δεύτερη σκέψη λίγες ώρες αργότερα. Αφήνοντας όμως κατά μέρος τις εντυπώσεις, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μια βαθύτερη ανάλυση των κωμικοτραγικών γεγονότων που διαδραματίζονται αποκαλύπτει την ανελέητη ωμότητα της πάλης ζωής και θανάτου για την προσωπική εξουσία.

Η προσπάθεια παραμονής στην εξουσία και απόλαυσης των καρπών της αποτελεί το μοναδικό κίνητρο του Γιώργου Παπανδρέου.

Παρά τα περί του αντιθέτου φληναφήματή του, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στη διάρκεια του μακρού δημοσιογραφικού μας βίου δεν έχουμε δει ποτέ κανέναν πρωθυπουργό να δίνει τόσο λυσσαλέα την προσωπική μάχη του για την εξουσία μέσα σε τόσο δυσμενείς γι' αυτόν συνθήκες και μάλιστα με τόσο εντυπωσιακά επιτυχή αποτελέσματα για το προσωπικό του συμφέρον.

Ο Γ. Παπανδρέου υπονομεύει οποιονδήποτε εσωκομματικό ή εξωκομματικό παράγοντα θεωρεί αντίπαλο, του υποσκάπτει το κύρος, τον μειώνει και τον "κονταίνει" πολιτικά για να τον φέρει στο δικό του πολιτικό ανάστημα, αν δεν τον εξουδετερώνει εντελώς.

Κατάφερε αρχικά εξουθενωτικό πλήγμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο κάνοντάς τον υπουργό Οικονομικών και αναγκάζοντάς τον να χρεωθεί τα πιο αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Στη συνέχεια παγίδευσε θανάσιμα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κινητοποιώντας τους παράγοντες που έκαμψαν την αντίστασή του κατά του Μνημονίου και οδηγώντας τον στα όρια της πολιτικής αυτοκτονίας μέσω του πειθαναγκασμού του Α. Σαμαρά να υποστηρίξει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε μνημονιακή βάση.

Με την υποχώρηση αυτή ξέσπασε πολιτική θύελλα στο εσωτερικό της ΝΔ, ανακόπηκε θεαματικά η προέλασή της προς την εξουσία και τέθηκε υπό αμφισβήτηση ακόμη και η θέση του Α. Σαμαρά ως ηγέτη της ΝΔ.

Είναι τόσο αδίστακτος ο Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, που αρχικά υπονόμευσε μέχρι και την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του... Λουκά Παπαδήμου!

Εβαλε το πρωθυπουργικό γραφείο να τον καλέσει να επιστρέψει κατεπειγόντως από τις ΗΠΑ για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας και στη συνέχεια τον ταπείνωσε... μην κάνοντας καν πρόταση στη ΝΔ για την πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου!

Μόλις χθες το βράδυ έφερε το όνομά του στο τραπέζι, αφού είχε γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τις προτάσεις πρωθυπουργοποίησης του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Συζητώντας όλη η χώρα για τον νέο πρωθυπουργό, έχει υποτιμήσει τις επιπτώσεις παραμονής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κανένα θέμα δεν έχει τεθεί για απομάκρυνσή του από εκεί. Μεγάλο λάθος των εσωκομματικών αντιπάλων του. Δεν έχουν καταλάβει το σχέδιό του.

Αναθέτοντας στη συγκυβέρνηση Βενιζέλου - Σαμαρά να επικυρώσει τη συμφωνία αέναης λιτότητας και εθνικής υποτέλειας, ο Γ. Παπανδρέου είναι βέβαιος ότι θα "καούν" πολιτικά και οι δύο.

Βγαίνοντας προσωρινά ο ίδιος από το κάδρο των πρωθυπουργικών ευθυνών αυτής της βρώμικης δουλειάς, αλλά παραμένοντας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δικαιωματικά το κυβερνών κόμμα θα οδηγηθεί μετά από τρεις - τέσσερις μήνες στις κάλπες υπό την ηγεσία του... Γιώργου Παπανδρέου!!! Αυτός και κανένας άλλος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές και μάλιστα χωρίς να έχει χρεωθεί τα νέα μέτρα!

Στόχος - Το μετεκλογικό παιχνίδι εξουσίας

Ελέγχει απολύτως για την ώρα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Επικαλούμενους προσχηματικά "εθνικούς" λόγους εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αποκλείεται να συγκαλέσει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές. Αρα αυτός θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ! Φυσικά θα ηττηθεί με συντριπτικό ποσοστό. Μετά την απόφαση όμως του Α. Σαμαρά για συγκυβέρνηση, η ΝΔ δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα για αυτοδυναμία - τώρα πια ούτε με δεύτερες εκλογές! Θα απαιτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας εκ νέου. Ο Γ. Παπανδρέου θα είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ως ελάσσων εταίρος σε κυβέρνηση υπό τον Α. Σαμαρά προκειμένου να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι της εξουσίας, καραδοκώντας για νέες ευκαιρίες!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου