Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/11/2011

Η κατάσταση της οικονομίας, το θέμα του φυσικού αερίου και η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε πολλά μέτωπα είναι τα κυριότερα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από τις συνεντεύξεις πολιτικών και αξιωματούχων που φιλοξενούνται στις κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πώς θα σωθεί η οικονομία», γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο 36 εκ. ευρώ και ότι «από τις επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2011), η Κυβέρνηση φρόντισε να υλοποιήσει όσα λιγότερα μπορούσε». Προσθέτει ότι από τις επτά συστάσεις της Κομισιόν, αγγίξαμε κάπως το θέμα του ελέγχου δημοσιονομικών δαπανών και κάπως το συνταξιοδοτικό του δημόσιου τομέα. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Κυβέρνηση με απηρχαιωμένες ιδεοληψίες, εύηχα συνθήματα και λαϊκισμό έχει φέρει την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Βγάζουν Πρόεδρου οι Δημαρχιακές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Δημοτικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου είναι η πρώτη αντικειμενική καταγραφή της δύναμης των κομμάτων μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, γεγονός που αυξάνει την πολιτική τους σημασία, ενώ είναι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση, πέραν των προεδρικών, που καθιστά δυνατές τις συνεργασίες των κομμάτων, οι οποίες ενίοτε προσλαμβάνουν χαρακτήρα προκρίματος για τις Προεδρικές. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Θέλουν να πλήξουν τον Πρόεδρο», φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος μεταξύ άλλων και με αφορμή τις συζητήσεις για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, δηλώνει ότι “κάποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα δεν θέλουν να υπάρξει όφελος του κυπριακού λαού για να μην αποκομίσει πολιτικά οφέλη ο Δημήτρης Χριστόφιας”. Αλλού, με τίτλο «Τυφλός καθηγητής δίνει μαθήματα ζωής», γράφει ότι ο Μάριος Κασιουλής είναι ένας από τους 50 ανάπηρους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σήμερα και πως το μάθημα του είναι κυρίως μάθημα ζωής για όλους.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεγάλο Κίνητρο οι Υδρογονάνθρακες», φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο φυσικός πλούτος που φαίνεται να υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επενεργήσει προς την κατεύθυνση αλλαγής στάσης της Τουρκίας, και πως μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή μπορούμε να πείσουμε την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αλλού, γράφει για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον νέο Ελληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν υπάρχει πρόβλημα στήριξης των τραπεζών», φιλοξενεί συνέντευξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος διαφωνεί με τους Moodys και με την πολιτική απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ σημειώνει ότι δεν πρέπει να αμφισβητούμε τη θεμελιώδη δύναμη των κυπριακών τραπεζών. Αλλού, γράφει για τη νεοδιορισθείσα ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία έχει ως προτεραιότητες την αποκατάσταση κλίματος πολιτικής ομαλότητας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Δυσβάστακτη και σκληρή η διακυβέρνηση», φιλοξενεί στο κύριο της θέμα, συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαχειρίζεται το Κυπριακό μόνος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε τραγικά δύσκολη θέση και πως τα αποτελέσματα της πολιτικής του Προέδρου και του ΑΚΕΛ είναι σκληρά και δυσβάστακτα. Αλλού, γράφει ότι ενώ υπάρχει στο τραπέζι ισραηλινή πρόταση για αγορά δύο υπερσύχρονων πολεμικών πλοίων με ευκολίες πληρωμής, το ΥΠΑΜ επιμένει να κάνει σκέψεις για άχρηστα σκάφη από την Ελλάδα.

Η αγγλόγλωσση Sunday Mail”, με τίτλο «Απάτες ανεβάζουν το κόστος των ασφαλειών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι απάτες στις ασφάλειες αυτοκινήτων έχουν μετατραπεί σε πρόβλημα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς τους κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, αυτές με τη σειρά τους να αυξάνουν τα ασφάλιστρα. Όπως γράφει η εφημερίδα, μέχρι και το 20% των ασφαλιστικών διεκδικήσεων βασίζονται σε ψεύτικα στοιχεία. Αλλού, γράφει για την ερείπωση και την καταστροφή ενός Μοναστηριού των Αρμενίων στα κατεχόμενα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου