Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/11/2011

Η έκθεση για την κυπριακή οικονομία που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι ζημίες σε εμπορικές τράπεζες της Κύπρου, η αναθεωρημένη πρόταση του νόμου περί Υδρογονανθράκων, το Κυπριακό, η ανάγκη να τερματιστούν τα ταμπού για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκθεση εφιάλτης», γράφει ότι αποθαρρυντικές είναι οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τονίζει το ΔΝΤ και καλεί τις Αρχές να δράσουν αποφασιστικά. Σε άλλη στήλη γράφει ότι το «κούρεμα» έφερε ζημιές πέρα από κάθε φαντασία στις κυπριακές τράπεζες. Συνολικά 801,0 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, 63,1 εκ. ευρώ η Ελληνική ενώ η Μαρφίν – Λαϊκή, χωρίς να υπολογίσει το κούρεμα, έχει 282,2 εκ. ευρώ ζημιές.

«Η Σημερινή» προβάλλει το πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Καμπανάκι κινδύνου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Όπως γράφει, έκκληση προς τις κυπριακές Αρχές να ενεργήσουν αποφασιστικά για την αποκατάσταση υγειών δημόσιων οικονομικών και διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος απευθύνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Γράφει επίσης ότι η απόφαση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να καταθέσει νέα αναθεωρημένη πρόταση του νόμου περί Υδρογονανθράκων, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αγγελου Βότση, σύμφωνα με την οποία παραμένει η εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου αλλά δίδονται και συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις στο Γενικό Διευθυντή και στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, προκάλεσε σύγκρουση εκ νέου ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και γράφει ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα θετικό σοκ μέσα από μέτρα ικανά να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες ολοκληρωτικά, διότι βρίσκεται ενώπιον κλοιού εξαιτίας συγκυρίας τεσσάρων αρνητικών παραγόντων: δημοσιονομικά ελλείμματα, μεγάλη έκθεση τραπεζών στην Ελλάδα, οικονομική αναταραχή στην ευρωζώνη και αδυναμία εξασφάλισης δανεισμού από τη διεθνή αγορά. Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε έρευνα για απάτη με το κρέας της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Αμυνας πλήρωνε για να αγοράζει βοδινό αλλά ο προμηθευτής παρέδιδε χοιρινό.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αμεσα οφέλη 18 δις δολαρίων από ΦΠΑ» και γράφει ότι στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να φτάσουν τα άμεσα οφέλη από την πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρο ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης φυσικού αερίου και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον καθηγητή και Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνου Παπαναστασίου. Σε άλλη στήλη γράφει ότι και το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «ΔΝΤ: Η έκθεση στην Ελλάδα είναι αδύναμος κρίκος» γράφει ότι η Κύπρος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αρχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμά της, ενώ υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μισθών στο δημόσιο τομέα και καλεί την Κυβέρνηση να το μείωση από το 15,4% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι η νοοτροπία στα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror”, κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Φυσικό αέριο – ποιες είναι οι επιλογές και τα εμπόδια», γράφει ότι σύμφωνα με τον σύμβουλο σε θέματα ενέργειας, Πήτερ Ουόλας, για εξαγωγή φυσικού αερίου, η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές, ανάμεσα στις οποίες η φθηνότερη είναι η εξαγωγή του αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία, η δεύτερη και πιο ακριβή επιλογή είναι η εξαγωγή μέσω Ελλάδας ενώ άλλη επιλογή είναι και η δημιουργία χερσαίου τερματικού. Γράφει αλλού ότι είκοσι μήνες μετά που ο Ομιλος Χριστοφή αγόρασε από τον Ομιλο Σιακόλα το 25% της γης που γειτνιάζει μεταξύ του Mall of Cyprus και του κέντρου Madison, ζητείται η φόρμουλα επιστροφής της γης στα χέρια του Νίκου Σιακόλα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου