Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/11/2011

Το θέμα του φυσικού αερίου και η αναμενόμενη ανακοίνωση του β’ γύρου αδειοδότησης κυριαρχεί στο σημερινό Τύπο, ο οποίος προβάλλει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο του Economist. Προβάλλονται, επίσης, τα έξτρα επιδόματα που δίδονται σε κρατικούς αξιωματούχους, η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, καθώς και τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Συντάξιμα και τα…κεραστικά!» γράφει ότι μπορεί η Κυβέρνηση να λέει ότι επί θητείας Χριστόφια δεν πρόσθεσε κανένα επίδομα, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ολη η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση Χριστόφια είναι αυτή που αύξησε κατακόρυφα το ύψος του επιδόματος παραστάσεως, το επέκτεινε και σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους και το κυριότερο, το έκανε και συντάξιμο. Αλλού γράφει ότι σε στάση αναμονής είναι οι εταιρείες για το φυσικό αέριο, αφού περιμένουν την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό πριν προχωρήσουν στα επόμενα βήματα και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον β’ γύρο αδειοδότησης.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της με τίτλο «Βόμβα στην εξυγίανση» και γράφει ότι βόμβα στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση συνιστά η προσφυγή πέντε δημοσίων υπαλλήλων αξιωματούχων της ΠΑΣΥΔΥ στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της απόφασης για αποκοπή 3% του μισθού τους και καταβολή του ως έκτακτης εισφοράς στα κρατικά ταμεία έναντι της σύνταξης τους, θεωρώντας τον νόμο αντισυνταγματικό. Αλλού γράφει ότι με γαστρεντερικές διαταραχές στην Ευαγγελίστρια νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τρύπα η ΑΟΖ με Ελλάδα» γράφει ότι εφόσον η Ελλάδα δεν δείχνει βούληση, η Κύπρος θα πρέπει να ορίσει από μόνη της τα όρια της ΑΟΖ της με την Ελλάδα. Ετσι θα προστατεύσει τα κοιτάσματά της αλλά και μελλοντικούς αγωγούς από τις βλέψεις της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι δέκα μέρες μετά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της πλατείας Σολωμού, οι πρώτες συνεχόμενες βροχές που έπεσαν στη Λευκωσία κατέδειξαν σοβαρές αδυναμίες. Το κεντρικό στέγαστρο της πλατείας δεν κατάφερε να κρατήσει τη βροχή μακριά, και σε εννέα σημεία έπεφτε η βροχή στα κεφάλια όσων περίμεναν το λεωφορείο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ανακοινώσεις σύντομα για Φ.Α.» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες στο συνέδριο του Economist ότι πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων αναφορικά με τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του β’ γύρου αδειοδότησης. Αλλού γράφει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών είναι, όπως τον χαρακτήρισε ο Νεοκλής Συλικιώτης, αναπτυξιακός με κοινωνικό χαρακτήρα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αναθεώρηση ακριβών επιδομάτων» και γράφει ότι η Κυβέρνηση δήλωσε χθες την ετοιμότητά της να αναθεωρήσει επιδόματα κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων μετά τη δημοσίευση μακράς λίστας με έξτρα επιδόματα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως υπερβολικά και ανόητα. Σε σχετικό φωτορεπορτάζ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο χειμώνας έφθασε με τα όλα του και έριξε δυνατές βροχές με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους 12 βαθμούς στη Λευκωσία. Οι δυνατοί άνεμοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας έστειλαν πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου