Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/11/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/11/2011

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές εκλογές, η οικονομία και οι κινήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα στους πρωτοσέλιδους τίτλους του κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα της ειδησεογραφίας περιλαμβάνουν τις προσπάθειες ιδιωτών κατάσχεσης της προεδρικής λιμουζίνας, την ανάγκη αντιμετώπισης ιών και την υπόθεση γυναικολόγου που αντιμετωπίζει 210 κατηγορίες.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Το κράτος δεν πληρώνει», αναφέρεται στο θέμα της κατάσχεσης της προεδρικής λιμουζίνας, γράφοντας ότι πολίτες, προς τους οποίους επιδίκασαν ποσό 283 εκ. ευρώ τα δικαστήρια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά απαλλοτριώσεις με επιτόκιο 4%, καταχωρούν αιτήσεις για κατάσχεση της προεδρικής λιμουζίνας και του αυτοκινήτου του Προέδρου της Βουλής. Αλλού γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ καλεί την Κυβέρνηση να στραφεί προς τους φοροφυγάδες, ενώ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εκφράζουν ετοιμότητα για «δυναμικές» αντιδράσεις.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τελειώνει το Οξυγόνο» και αναφέρεται σε ώρα μηδέν για την κυπριακή οικονομία. Γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες με στόχο το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα για δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι η άρνηση της ΠΑΣΥΔΥ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αλλού προβάλλει την υπόθεση του γυναικολόγου, ο οποίος αντιμετωπίζει 210 κατηγορίες για αδικήματα με ποινές που επισύρουν μέχρι και δια βίου φυλάκιση, προσθέτοντας ότι ο γυναικολόγος θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 8 Δεκεμβρίου.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του «Ασκούνται στην ένταση», γράφει ότι η Τουρκία πραγματοποίησε χθες δύο μικρής διάρκειας αεροναυτικές ασκήσεις, η πρώτη 30 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό και κοντά στο οικόπεδο 12 και η δεύτερη, υπό τη μορφή έρευνας και διάσωσης, μεταξύ Αττάλειας και Μόρφου, προσθέτοντας ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι η Αγκυρα «είναι διατεθειμένη να τεντώσει το σχοινί» και ότι γίνονται παράλληλα κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έστειλε τιμολόγιο 833 ευρώ σε θύμα του Μαρί, ο οποίος σήμερα νοσηλεύεται στο Ισραήλ.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Ένα μήνα πριν την κάλπη» την υποβολή υποψηφιοτήτων χθες για τις δημοτικές εκλογές, γράφοντας ότι ήδη ανακηρύσσονται σε δημάρχους, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι Αλέξης Γαλανός στην Αμμόχωστο, Χαράλαμπος Πίττας στη Μόρφου, Μιχάλης Πήλικος στο Λευκόνοικο, Γιάννης Παπαϊωάννου στον Καραβά και Αριστος Αριστείδου (Ππαλούζας) στον Υψωνα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών, η οποία χαρακτήρισε ύβρη και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων σε σχέση με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθούν οι υπερ-ιοί», γράφει ότι υπερ-ιοί οι οποίοι μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και από τα πιο δυνατά αντιβιοτικά αυξάνονται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μία εκ των χωρών που χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά καταχρηστικά. Αλλού αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβρααμόπουλου και επικαλείται δηλώσεις του ότι η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Θεμέλιος λίθος για τις Προεδρικές», προβάλλει την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές Εκλογές γράφοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα κόμματα επικαλούνται τον τοπικό χαρακτήρα των εκλογών, ωστόσο ο τελικός τους στόχος δεν είναι άλλος από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για τις Προεδρικές του 2013. Αλλού γράφει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο 8ος τραπεζίτης που γίνεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η «Γνώμη», υπό από τον τίτλο « ‘Βυθίστε’ και τον Συνεργατισμό!» γράφει ότι η αντιπολίτευση, με πρωτοστάτες Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο, ακολουθεί τακτική «καμένης γης» με επιθέσεις ‘χωρίς έλεος’ κατά του συνεργατισμού. Αλλού προβάλλει την εκλογή στελέχους της ΕΔΟΝ Δημήτρη Παλμύρη στην Προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και αναφέρεται σε δηλώσεις του ότι η διεθνής οργάνωση παραμένει σταθερά αλληλέγγυα στον αγώνα του κυπριακού λαού.

«Το Κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Ο Χριστόφιας κωλυσιεργεί εγκληματικά», γράφει ότι οι εταιρίες Noble και Delek επείγονται να κατασκευαστεί τερματικό για το φυσικό αέριο στο Βασιλικό αλλά ο Πρόεδρος κωλυσιεργεί με στόχο, όπως γράφει η εφημερίδα, να επανέλθουν στο ενεργειακό παιχνίδι οι Βρετανοί μέσω της Shell. Αλλού αναφέρεται στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την 21η Οκτωβρίου και επικαλείται έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δύο περιπτώσεις προσπάθησε να παραπλανήσει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθεί η εντύπωση ότι αποδέχεται προτάσεις του ΔΗΚΟ.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Χωρίς αντιστάσεις», γράφει για την κατάχρηση αντιβιοτικών στην Κύπρο επικαλούμενη δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι «το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου η χρήση των αντιβιοτικών είναι έξι φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή στο δημόσιο τομέα». Αλλού αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στην Ολλανδία σύμφωνα με την οποία εθνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν προσφέρουν καταφύγιο σε ομοφυλόφιλα άτομα που καταδιώκονται.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου