Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/7/2011

Οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον της συγκυβέρνησης και οι πληροφορίες για νέα συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μάριο Καρογιάν, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.
Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις και έρευνες για την τραγωδία στο Μαρί καθώς και την νέα υποβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s.

Με τίτλο «Η ελευθεροτυπία στην …ανάκριση», η εφημερίδα «Αλήθεια», χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κίνηση, αναφέρεται σε χθεσινή απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφερόταν σε ευθύνες, όπως γράφει, της Αστυνομίας αναφορικά με την τραγωδία στο Μαρί. Σε άλλο δημοσίευμα με την ένδειξη “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ”, η εφημερίδα αναφέρεται σε πολιτική απόφαση να μην καταστραφεί το φονικό φορτίο που είχε κατασχεθεί από το ιρανικό πλοίο που έπλεε προς Συρία.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Η πιο μεγάλη ώρα» αναφέρεται στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της συγκυβέρνησης και τις πληροφορίες για νέα συνάντηση σήμερα του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν. Γίνεται επίσης αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις Αντρου Κυπριανού για τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην συνέχιση της διαδικασίας για την δίκη του Αντη Χατζηκωστή και στην αντεξέταση χθες της μάρτυρος Παναγιώτης Πεντότζιη, συντρόφου του μάρτυρα Φάνου Χατζηγεωργίου.

«Πρέσινγκ γι’ αποχώρηση» είναι ο τίτλος του «Φιλελευθέρου». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πιέσεις που δέχεται ο Μάριος Καρογιάν από ανώτατα στελέχη και από την κομματική βάση για τερματισμό της συνεργασίας με τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και στην πίεση υπό την οποία βρίσκεται προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη στην πρότασή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα κάνει αναφορά σε συμφωνία της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων των δύο κοινοτήτων για κοινή διαχείριση πυρκαγιών ένθεν και ένθεν της κατοχικής γραμμής.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ενωμένοι να προχωρήσουμε» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας και την αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν και τονίζεται η τοποθέτηση Αντρου Κυπριανού ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν ώστε η Κυβέρνηση να συνεχίσει όσο το δυνατό πιο ενωμένη. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση χθες από τον ΥΠΕΣ των τοπικών σχεδίων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Βραδυκίνητη η Κυβέρνηση στο θέμα των περικοπών». Αναφέρεται στις επισημάνσεις χθες του Οίκου Standard and Poor’s ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη να προχωρήσει σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Αλλού προβάλλει τον κατάπλου χθες στο Λιμάνι Λεμεσού του πλοίου του Ιταλικού Ναυτικού «Amerigo Vespucci».

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 30/7/2011


Επισκόπηση τύπου 30/7/2011

Η κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος πόλο από την εθνική γυναικών, οι απολύσεις στο δημόσιο και οι περικοπές επιδομάτων και το ναυάγιο του διαλόγου της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες ταξί είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον Τύπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λουκέτο δύο στις τρεις Δημοτικές επιχειρήσεις".

Η ΑΥΓΗ: "Εκτελούν δια νόμου επιδόματα και υπαλλήλους".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τορπίλη Ραγκούση στο διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναδρομικό μαχαίρι στα επιδόματα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σφαγή σε τράπεζες και Δημόσιο".

ΕΘΝΟΣ: "Το κούρεμα σε 20 επιδόματα του Δημοσίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Ο Γέροντας Πορφύριος είχε προφητεύσει την τελική έφοδο της νέας τάξης ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κούρεψαν πραξικοπηματικώς έως 50% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΣ:"Τσεκούρι 10% έως 50% στα επιδόματα του Δημόσιου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βόμβα υπεξαίρεσης στην PROTON BANK".

ΕΣΤΙΑ: "Απεργίες α λά ελληνικά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι γυναίκες του πόλο κατέκτησαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Οι 10 στόχοι του Γιώργου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Καυτός Αύγουστος για δημ.υπαλλήλους ".

ΤΑ ΝΕΑ: " Καύσωνας στο δημόσιο. Επιδόματα: νέες περικοπές με αναδρομική ισχύ".

Η ΝΙΚΗ: "Νέες μειώσεις στις συντάξεις ".

PRESS time: "Ξέρεις κύριε Παπουτσή; Δύο επιστολές φωτιά της Σεμίνας Διγενή".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απολύσεις στο Δημόσιο και σφαγιασμός μισθών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καψόνι καλοκαιρινό. Έμφραγμα από ταξί στο δρόμο για Χαλκιδική".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πόσο μειώνονται οι αποδοχές στο δημόσιο ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΑΞΙΑ:"Ξανάρχισαν συζητήσεις ALPHA-EUROBANK".

ΕΞΠΡΕΣ: " Εξοικονόμηση 293 εκ.ευρώ από περικοπή επιδομάτων".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τραπεζίτες σε νευρική κρίση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Λουκέτα στον δημόσιο τομέα".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Καυτός Αύγουστος με πέντε μέτωπα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σαρωτική η αναδιάρθρωση στο φορολογικό μηχανισμό".

Iznogood

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Όχι, δεν μας ζουν οι Γερμανοί!


Όχι, δεν μας ζουν οι Γερμανοί!

Ένας ακόμη μύθος κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες, όταν γνωστοποίησε στοιχεία το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο συμπεριλαμβάνει τις 400 μεγαλύτερες τράπεζες (και ασφαλιστικές εταιρείες) του κόσμου. Ο μύθος αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος και τα υποτιθέμενα τεράστια δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από ιδιωτικές ξένες τράπεζες. Παραμύθι!

Παρόλο που η λίστα που δημοσιεύθηκε δεν είναι πλήρης γιατί αφορά μόνο εκείνες τις τράπεζες που δέχθηκαν ήδη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν, οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Το ίδιο και τα πολιτικά συμπεράσματα. Οχι, δεν μας ζουν οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες! Σε καμία απολύτως περίπτωση. Ιδίως δε οι γερμανικές, ούτε κατά διάνοια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που κατέχουν πολύ περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τους ξένους τραπεζικούς γίγαντες.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Στη λίστα που δημοσίευσε το IIF περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες τράπεζες που κατέχουν αξίας πάνω από 78 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Έξι ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) κατέχουν ομόλογα αξίας σχεδόν 55 δισ. ευρώ και 15 ξένοι τραπεζικοί κολοσσοί κατέχουν ομόλογα αξίας μικρότερης από 24 δισ. ευρώ! Ούτε καν τα μισά των ελληνικών τραπεζών!

Οι έξι προαναφερθείσες ελληνικές τράπεζες κατέχουν τις έξι πρώτες θέσεις της λίστας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής του ελληνικού κράτους, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas (5,23 δισ.), υπολείπεται της τελευταίας ελληνικής, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,31 δισ.). Ούτε σύγκριση φυσικά με την Εθνική (18,8 δισ.), τη Eurobank (8,8 δισ.), την Πειραιώς (8,2 δισ.) ή την Αγροτική (7,85 δισ.).

Όσο για τις τέσσερις πρώτες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς", όλες μαζί δεν φτάνουν σε αξία ελληνικών ομολόγων ούτε το... Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Επειδή μάλιστα τα στοιχεία αυτά είναι μερικών μηνών, τα ποσά αυτά σήμερα είναι ακόμη μικρότερα για τις γερμανικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, που στην παραπάνω λίστα εμφανίζεται με 1,8 δισ., στα τέλη Ιουνίου κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 1,15 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε προχθές η ίδια η τράπεζα αυτή.

Όσοι νομίζουν ότι οι γερμανικές τράπεζες αγοράζουν αφειδώς κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ώστε μέσω αυτού του τρόπου να διευκολύνουν την πολιτική επιρροή του Βερολίνου, είναι πολύ γελασμένοι, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία.

Η Ντόιτσεμπανκ για παράδειγμα είχε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του 2010. Μόλις όμως άρχισε να φαίνεται ότι και η Ιταλία έχει οικονομικά προβλήματα, τα ξεφορτώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να έχει στην κατοχή της ιταλικά ομόλογα αξίας μικρότερης του 1 δισ. ευρώ!

Και μια και μιλάμε για τη μεγαλύτερη ιδιωτική γερμανική τράπεζα, ας αναφέρουμε ότι η Ντόιτσεμπανκ είχε στα τέλη Ιουνίου κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας αξίας μόλις... 0,15 δισ. ευρώ, της Ιρλανδίας 0,3 δισ. και της Ισπανίας 1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή ούτε 3,5 δισ. ευρώ δεν έχει δώσει η Ντόιτσεμπανκ και στις 5 χώρες μαζί που αθροιστικά έχουν δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ - δεν τους έχει δανείσει δηλαδή ούτε το ένα τοις... χιλίοις!
Δεν τα γράφουμε αυτά για να μειώσουμε τη σημασία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών που είναι υπερχρεωμένες και ανήκουν στην Ευρωζώνη. Ούτε θέλουμε να μειώσουμε τον ρόλο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Θέλουμε απλώς να φωτίσουμε τα πραγματικά μεγέθη και να διαλύσουμε ορισμένους μύθους που εσκεμμένα κυκλοφορούν από τους Γερμανούς και άκριτα επαναλαμβάνονται από άλλους.

Κόλπο - Πιο "κουρεμένοι" οι Έλληνες!

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε απόλυτο δίκιο όταν επέμενε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι ιδιωτικές τράπεζες ένα τμήμα του κόστους της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Επί της αρχής είχε δίκιο και σωστά έκανε που επέμενε και επέβαλε την άποψή της. Βλέποντας όμως τα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν καθόλου ανιδιοτελής στην επιμονή της, γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες που θα πλήρωναν θα ήταν ουσιαστικά... μη γερμανικές και πάνω απ' όλα ελληνικές! Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα! Οταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χάσει... πέντε φορές περισσότερα από όσα ο θηριώδης κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, αντιλαμβανόμαστε το κόλπο της καγκελαρίου...

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/7/2011

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με την παραίτηση των Υπουργών της Κυβέρνησης, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τη συνάντηση Χριστόφια-Καρογιάν για το μέλλον της συγκυβέρνησης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης νέα έγγραφα για την τραγωδία στο Μαρί καθώς και τις εξελίξεις με τις έρευνες της αστυνομίας για την έκρηξη και τις ευθύνες. Επίσης, ο Τύπος ασχολείται και με την οικονομία και τη χθεσινή υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον Οίκο Moody’s.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έγκλημα και.. ανοησία», γράφει για το πώς κατέληξαν τα εκρηκτικά στο Μαρί, αναφέροντας ότι στις 6/2/2009 ομάδα ειδικών της Αστυνομίας, του στρατού και της υπηρεσίας λιμένων είχε καταλήξει ομόφωνα ότι το επικίνδυνο φορτίο δεν έπρεπε να πάει κοντά στη Μονάδα του Βασιλικού, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία αλλά μια βδομάδα μετά το φορτίο μεταφέρθηκε στο Μαρί. Αλλού, γράφει για την υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Μαρφίν Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου από τον οίκο Moody’s, σημειώνοντας την αντίδραση του Συνδέσμου Τραπεζών ότι οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν εύρωστες και υγιείς.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μπαινοβγαίνει στην Κυβέρνηση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη συνεργασία τους ΔΗΚΟ και Προεδρικό, αποδυόμενες οι δύο πλευρές σε μια ύστατη προσπάθεια ανίχνευσης κοινού εδάφους. Γράφει επίσης ότι η χθεσινή συνάντηση Χριστόφια-Καρογιάν ουδόλως ξεκαθάρισε το σκηνικό, ενώ η κατάληξή της για συνέχιση της διαβούλευσης καταδεικνύει σαφή επιθυμία για να κρατηθεί η συνεργασία. Αλλού, γράφει για τις έρευνες για την τραγωδία στο Μαρί, σημειώνοντας ότι χθες πέρασαν το κατώφλι του ΤΑΕ Αρχηγείου τέσσερις αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Αναβολή πήρε η ρήξη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι «σε παράταση οδηγείται ο διάλογος του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν, διατηρώντας θολό το τοπίο σε σχέση με τη Συνεργασία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αγκάθια στη συνεργασία παραμένουν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία. Αλλού, γράφει ότι ανησυχίες προκάλεσε στη Βουλή η πληροφορία ότι εντός του σταθμού στο Βασιλικό υπήρχαν αποθηκευμένοι 120 τόνοι επικίνδυνων τοξικών και καυστικών χημικών. Η ΑΗΚ καθησυχάζει για τις επιπτώσεις, προσθέτει η εφημερίδα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο λαός μ’ εξέλεξε, σ’ αυτόν λογοδοτώ», γράφει ότι με τη δήλωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμπει στην ανάγκη απόλυτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή εξερχόμενος του Προεδρικού μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Καρογιάν και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα παραμείνει Πρόεδρος. Αλλού, γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ εξέφρασε την ελπίδα όπως η εφεδρική μονάδα στο Βασιλικό, δυναμικότητας 35 Μεγαβάτ που έχει πάθει λίγες ζημιές από την έκρηξη, είναι έτοιμη για παραγωγή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι Υπουργοί παραιτήθηκαν, ο Πρόεδρος παραμένει», ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ότι ο λαός τον εξέλεξε, και ότι είναι σε αυτόν υπόλογος και όχι στα ΜΜΕ. Νωρίτερα, προσθέτει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος είχε συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικού Συμβούλιο κατά το οποίο ζήτησε τις παραιτήσεις των Υπουργών ώστε να προβεί σε ανασχηματισμό. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία με Τουρκοκύπριες που απαιτούν τη στρατικοποίηση της Κύπρου και την «τουρκοποίηση» των κατεχομένων, ζητώντας ισότητα για όλους ανεξάρτητα φύλου, θρησκείας και γλώσσας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Θρίλερ για γερά νεύρα», γράφει ότι το σκηνικό της συγκυβέρνησης έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε θρίλερ, με το ΔΗΚΟ να σκληραίνει συνεχώς τη στάση του, ζητώντας επιτακτικά άμεση εφαρμογή των προτάσεων του προκειμένου να παραμείνει στη συγκυβέρνηση και από την άλλη, Προεδρικό και ΑΚΕΛ να διαμηνύουν ότι δεν απομακρύνονται από το κυβερνητικό προεκλογικό πρόγραμμα. Αλλού, η εφημερίδα προβαίνει σε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Μιχάλη Κακογιάννη, σημειώνοντας ότι έφυγε καταξιωμένος και αναγνωρισμένος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχεδίαζαν να κάψουν το Προεδρικό Μέγαρο!», ότι «στα γνωστά επεισόδια των ‘αγανακτισμένων’ ακραία στοιχεία μετέφεραν και είχαν κρυμμένα μπιτόνια με εύφλεκτη ύλη», και προσθέτει ότι οι κινήσεις των δραστών καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Αλλού, γράφει ότι ο σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου, ζήτησε επίσημη συνάντηση με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά βρήκε κλειστή την πόρτα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Μαύρη εποχή Χριστόφια. Ακυβερνησία, Ανευθυνότητα-Αδιαντροπιά», και γράφει ότι «γαντζωμένος στην εξουσία, χωρίς κανένα ίχνος ευθιξίας και περιφρονώντας ξετσίπωτα την συντριπτική πλειοψηφία του λαού που δεν τον θέλει» παραμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού, γράφει για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ίδια φάση που ήταν η Ελλάδα όταν άρχισε να συζητείται το μνημόνιο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς ενέργεια», κάνει λόγο για πολιτική και οικονομική καταιγίδα η οποία επήλθε μετά την έκρηξη στο Μαρί. Γράφει επίσης για την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και την αναμονή για διορισμό νέου, την ερχόμενη εβδομάδα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού, γράφει για το μακελειό στη Νορβηγία σημειώνοντας ότι η βίαιη και καταστροφική συμπεριφορά του δράστη έχει σοκάρει το παγκόσμιο.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 29/7/2011


Επισκόπηση τύπου 29/7/2011

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποκλεισμοί λιμανιών σε όλη τη χώρα!..". Η εφημερίδα γράφει ότι "ισχνή ελπίδα για άρση του αδιεξόδου κυοφορεί η συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί με τον υπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση, καθώς οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Σκηνές ντροπής και πάλι στο λιμάνι του Πειραιά, με παράπλευρες «απώλειες» τουλάχιστον 5.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων και «θύμα» τον τουρισμό".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "130.000 ευρώ πρόστιμο στον Αλαφούζο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τον έπιασε το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πράσα να ρίχνει τα απόβλητα του εργοστασίου του σε λάκκο που είχε σκάψει έξω από τις εγκαταστάσεις της «Καθημερινής» στου «Καρελλά»".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μισή μισή και η Ιστορία μας". Η εφημερίδα γράφει ότι "μία έκθεση στο μουσείο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι οι Τούρκοι είχαν πολιτισμό στην απώτατη αρχαιότητα, ενώ δεν υπήρχαν καν στο χάρτη".

ΕΘΝΟΣ: "Στον αέρα 7.000 εργαζόμενοι σε 40 ΔΕΚΟ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης ή αναδιοργάνωσης δημοσίων φορέων ξεκινά τον Αύγουστο. Σε 7.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον αέρα. Απασχολούνται σε 40 οργανισμούς, για τους οποίους γίνεται αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "...τεκτονικός σεισμός με επίκεντρο το Οσλο απειλεί τους μασόνους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ενώ οι... ντόπιοι Ναϊτες Ιππότες -ναι υπάρχουν κι αυτοί- αρνούνται κάθε σχέση με τον Νορβηγό μακελάρη, ο Μπρέιβικ φέρεται να έχει μιλήσει για τον Ελληνα συνεργό του στις Σκανδιναβικές Αρχές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ορθάνοικτο «παράθυρο» απολύσεων στο δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μπαλάκι στον Ευάγγελο Βενιζέλο πέταξε ο Γιώργος Παπανδρέου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, με τις οποίες θα ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οσο όσο η εξαγορά για τα αυθαίρετα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μείωση των προστίμων κατά 85%, για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο υπολογισμός του κάθε προστίμου θα γίνεται με συντελεστή 15% της τιμής ζώνης επί ο εμβαδόν του ακινήτου, ενώ μέχρι σήμερα ο συντελεστής ήταν 100%".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλχημεία Βενιζέλου για να κρύψει «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ". Η εφημερίδα γράφει ότι "όλες οι υποχρεώσεις του Ιουλίου μετατίθενται τον Αύγουστο για να «ωραιοποιηθεί» η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Μίνι στάση πληρωμών σε προμηθευτές του Δημοσίου, δεν γίνονται επιστροφές φόρου, ΦΠΑ και αποζημιώσεις ιδιωτών".

ΕΣΤΙΑ: "Οι δεσμεύσεις μας στην Ευρωζώνη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυτό που κάποιοι δεν συνειδητοποίησαν όταν η χώρα μας έγινε αποδεκτή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης ήταν ότι η συμμετοχή μας στο κοινό νόμισμα συνεπήγετο τεράστιες δεσμεύσεις".

Η ΑΥΓΗ: "Αρον άρον εξόντωσον αυτούς". Σύμφωνα με την εφημερίδα "να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάργησης ή δραστικής περικοπής δαπανών 50 φορέων του Δημοσίου που η τρόικα θεωρεί «περιττούς» ή «αντιπαραγωγικούς» αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να... διευκολύνει τους πιστωτές της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Διαγράφουν πρόστιμα για αυθαίρετα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε τακτοποίηση από μηδενική βάση προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, στο οποίο προβλέπεται η διαγραφή όσων προστίμων δεν έχουν εισπραχθεί, ενώ τίθενται στο αρχείο δικογραφίες που δεν έχουν τελεσιδικήσει".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ακρότητες από ιδιοκτήτες ταξί". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων, που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ταξιδιωτών, θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υποδομών Ιω. Ραγκούση με εκπροσώπους του κλάδου των ταξί".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Περισσεύουν 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι". Η εφημερίδα γράφει ότι "άγνωστη η τύχη τους, αφού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα κλείνουν ή συγχωνεύονται 29 φορείς, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "...πεδίο μάχης ο τουρισμός". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά, με τους ιδιοκτήτες ταξί να εμποδίζουν την αποβίβαση στο λιμάνι του Πειραιά, περίπου 5.500 τουριστών από πέντε κρουαζιερόπλοια.".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Η κοινωνία στα δύο - Οι φόροι επί δύο". Η εφημερίδα γράφει ότι "το βαρέλι δεν έχει πάτο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πέφτει, η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει από την αγορά ό,τι βρει και όσα βρει".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εμπόδια στα χειρότερα και πάλη για ανάπτυξη υπέρ του λαού". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεν πρέπει να χάνεται ούτε μία μέρα για το λαό όλης της Ελλάδας. Ερχονται πολύ χειρότερα και το θέμα είναι ότι τώρα είμαστε πιο ώριμοι, πιο έμπειροι και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με όπλο τη μαχητικότητα, την ενότητα δράσης, τη δύναμη του αγώνα και όχι με τη μοιρολατρία, το «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ή πολύ περισσότερο, με μια τυφλή αγανάκτηση και απογοήτευση. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δείχνουν την έξοδο σε 7.000 του Δημοσίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον αέρα βρίσκονται 7.000 εργαζόμενοι σε 40 εταιρείες και Οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να ψηφιστεί ως τις 5 Αυγούστου".

DEALnews: "Κλείνουν συμφωνία Λάτσης-Κωστόπουλος". Η εφημερίδα γράφει "μίλησε κανείς για «ξαναζεσταμένο φαγητό»; Οπως και να έχει Alpha Bank [ACBr.AT]  και Eurobank [EFGr.AT]  βρίσκονται ξανά «κοντά». Συζητούν για τη συνένωση αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του χθες και αλλάζοντας τα πράγματα σε μια εποχή που όλοι περίμεναν πως η τράπεζα του Λάτση θα «δεθεί» με την Εθνική. Και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι ραγδαίες".

City Press: "Καθυστερεί ενώ βιάζεται". Σύμφωνα με την εφημερίδα "προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιταχύνει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Εμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στις συγχωνεύσεις φορέων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Λιγότερος Πάγκαλος λιγότερο δημόσιο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συστάσεις για νέες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες".
"Σύσταση στις τράπεζες να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αξιοποιώντας το θετικό «momentum», που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, απηύθυνε χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή".

ΕΞΠΡΕΣ: "Κατάργηση ή συγχώνευση 27 φορέων του Δημοσίου". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ευρεία διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τη διαμόρφωση της τροπολογίας που θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση ή συγχώνευση 27 φορέων του δημόσιου τομέα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αγώνας δρόμου το rollover". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με τον πιο κρίσιμο μήνα των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς στο διάστημα αυτό θα κριθεί η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων στο οποίο ποντάρει Ελλάδα και τρόικα για να εκτονωθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη".

ΚΕΡΔΟΣ: "Κινεζικό σωσίβιο στο χρέος". Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Κίνα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί (επιπλέον) ο μηχανισμός επαναγοράς δημοσίου χρέους από τη δευτερογενή αγορά".

Iznogood

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Γερμανοί, οι... λουφαδόροι της ΕΕ!


Γερμανοί, οι... λουφαδόροι της ΕΕ!

Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".
"Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία" ήταν ο τίτλος. "Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια" τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Ελληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!

Ποιος δεν θυμάται όμως την καγκελάριο Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου φέτος, να ωρύεται σε εκδήλωση του κόμματός της κατά των Ελλήνων και Πορτογάλων εργαζομένων που δήθεν έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς την ώρα που οι χώρες τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία; "Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει" είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος. Τώρα τι θα πει;

Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά. Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες - γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. "Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία" γράφει η "Βελτ" και αναλύει: "Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες. Οι συχνά επικρινόμενοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας - αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία"!

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "ξεσκονίζει" μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει: "Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο - δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες".

Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Ελληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της "παλιάς" ΕΕ των 15! Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως - δηλαδή... 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς! Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν... μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.

Η "Ντι Βελτ" πάντως, προς τιμήν της, συνοδεύει την εκτενέστατη παρουσίαση των στοιχείων με το κύριο σχόλιο των οικονομικών σελίδων της, το οποίο είναι όντως ειλικρινές, καθώς τονίζει μεταξύ άλλων:

"Οι Γερμανοί δουλεύουν περίπου μια εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιοσημείωτα λιγότερο από τους Ισπανούς, τους Ελληνες και τους Πορτογάλους. Αυτό πρέπει να είναι ένα μικρό σοκ. Μια εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας κλονίζεται - εμείς φανταζόμασταν τη Γερμανία ως τον κολοφώνα της εργατικότητας. Αντιθέτως στον Νότο, στην ηλιόλουστη Μεσόγειο που είναι η πατρίδα της ντόλτσε βίτα και της σιέστας θεωρούσαμε ότι είναι το σπίτι της αργίας... Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ φαίνεται πού πραγματικά κατοικούν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά για πλούσιους και φτωχούς. Στις εύπορες χώρες δουλεύουν λιγότερο από όσο στις φτωχές" υπογραμμίζει, καταρρίπτοντας έναν μύθο που οι ίδιοι οι Γερμανοί προωθούσαν με πάθος.

Οι Ελληνες - Χειρότερα από... Ανατολικοευρωπαίοι

Σε καμιά από τις 15 χώρες της "παλιάς" ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, δεν υπήρχε πλέον το 2010 κατά μέσο όρο βάσει των συλλογικών συμβάσεων η 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Ολοι δούλευαν λιγότερο, με τους Γερμανούς να δουλεύουν 37,7 ώρες και κορυφαίους τους Γάλλους με 35,6 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνο 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δουλεύουν σαν κι εμάς! Σε ετήσια βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δουλεύουν κατά μέσο όρο 103,4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, ενώ οι Ελληνες ξεπερνούν ακόμη και αυτό το όριο δουλεύοντας 108 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/7/2011

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την υποβολή παραιτήσεων των Υπουργών του ΔΗΚΟ και η αναμενόμενη για σήμερα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του Σώματος, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα σήμερα. Αλλα θέματα είναι η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Moody’s, οι αποκαλύψεις για τοξικά στο Βασιλικό, οι αλυσιδωτές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαθεσιμότητες μετά τις έρευνες της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί, καθώς και η τοποθέτηση του πρώην Αρχηγού της ΕΦ Κωνσταντίνου Μπισμπίκα για τις ευθύνες της ΕΦ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στα πρόθυρα έκρηξης» γράφει ότι βουλιάζει η Κυβέρνηση Χριστόφια και ότι παραιτήθηκαν οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ ενώ από τον Πρόεδρο εξαρτάται αν θα δεχθεί τους όρους Καρογιάν που τον θέτουν υπό κηδεμονία. Προσθέτει ότι ενοχλημένος και αμήχανος ο Χριστόφιας προχωρεί σε ανασχηματισμό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ενώ οι αρμόδιοι μας καθησυχάζουν για την υγεία μας από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, έγγραφα αποκαλύπτουν την ύπαρξη εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Βασιλικό.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Χριστόφιας … μόνος ψάχνει» γράφει ότι ένα πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη με την Κυβέρνηση να τελεί υπό ‘διάλυση’ και τον Πρόεδρο να βρίσκεται στην αναζήτηση προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού, αναφέρεται στη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s και γράφει ότι η οικονομία μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι σύμφωνα με την ‘Financial Times’ οδηγούμαστε προς το Μηχανισμό Στήριξης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βαθαίνει η πολιτική κρίση» γράφει ότι η αιφνίδια κίνηση του ΔΗΚΟ να προειδοποιήσει τον Πρόεδρο με απόσυρση των δύο Υπουργών του σε μια προσπάθεια του να αυξήσει την πίεση στο Προεδρικό για νέο ξεκίνημα και σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής προκάλεσε σαρωτικές εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλού γράφει ότι τον Υπαρχηγό της ΕΦ Σάββα Αργυρού φωτογράφισε ο πρώην Αρχηγός της ΕΦ Κ. Μπισμπίκας ως υπεύθυνο για την τοποθέτηση του φονικού φορτίου στη Ναυτική Βάση, αφήνοντας αιχμές στην πολιτική ηγεσία για την απόφαση φύλαξης του φορτίου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός» γράφει ότι σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους Υπουργούς να θέσουν στη διάθεσή του τις παραιτήσεις τους προκειμένου να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό που θα στοχεύει στη μέγιστη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Αλλού, γράφει ότι αλυσιδωτές εξελίξεις και νέες διαθεσιμότητες αναμένονται στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας του ΤΑΕ Αρχηγείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Ανασχηματισμός στο τραπέζι» γράφει ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους σε έκτακτη συνεδρία μετά την υποβολή παραιτήσεων των δύο Υπουργών του ΔΗΚΟ. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, οι αποκαλύψεις για το πόσοι ήξεραν ότι το φορτίο στη Ναυτική Βάση στο Μαρί ήταν επικίνδυνο φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη της κατάλληλης νομοθεσίας για έννομη αποκάλυψη, που αν υπήρχε ίσως να αποφεύγαμε την τραγωδία.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 28/7/2011


Επισκόπηση τύπου 28/7/2011

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυτοανακηρύχθηκε... «Σωτήρας της Ελλάδας»!". Η εφημερίδα γράφει ότι "«Σωτήρας» της Ελλάδας αυτοανακηρύχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου απαριθμώντας χθες ενώπιον των βουλευτών του τα επιτεύγματά του σε Ελλάδα και... Ευρώπη".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παίζει με τη δραχμή ο Ρουμπινί". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Ντανιέλ Ρουμπινί, ο αποκαλούμενος διεθνώς «προφήτης της κρίσης» (προέβλεψε με μαθηματικά μοντέλα την έκρηξη της φούσκας των τοξικών δανείων στις ΗΠΑ και την χρηματοπιστωτική κατάρρευση που ακολούθησε), δεν πείθεται για τη βιωσιμότητα του ευρω - σχεδίου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και «βλέπει» - ορίζοντας στο παρόν στάδιο πιθανότητες 30% - αναγκαστική τελική επιστροφή στη δραχμή".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Γ.ΑΠ (όπως λέμε Γερμανική Αποικία)". Η εφημερίδα γράφει ότι "το Βερολίνο ζητά εθνική κυριαρχία από την κυβέρνηση των προθύμων και προειδοποιεί ότι «η βοήθεια δεν είναι δωρεάν».

ΕΘΝΟΣ: "Διορισμοί με το σταγονόμετρο στα σχολεία" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική μείωση θα παρουσιάσουν φέτος οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί στα σχολεία θα γίνουν με το σταγονόμετρο. Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 600. Περιορισμένη θα είναι και η απορρόφηση αναπληρωτών, που θα κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 δασκάλους και καθηγητές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ιδού ο... «Χριστός» της Νέας Εποχής έρχεται!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πρέπει να είναι «κοσμικός» και θα συγκριθεί με τον Βούδα, τον Κρίσνα, τον Ιμάμη Μαχντί, τον Μεϊτρέγια και ίσως με κάποιο μελλοντικό Ιουδαίο Μεσσία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καταιγίδα εισφορών από την 1η Αυγούστου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καταιγίδα... εισφορών εν μέσω θέρους για εργαζομένους και συνταξιούχους φέρνει από την 1η Αυγούστου το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φοροκάρτα με ανωνυμία". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η 3η Αυγούστου ορίστηκε ως πρεμιέρα της φοροκάρτας για τη συλλογή αποδείξεων, που αποσκοπούν στην κάλυψη του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ. Είναι προαιρετική, ο φορολογούμενος διατηρεί την ανωνυμία του και οι τράπεζες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία των πολιτών. Σε καθημερινή βάση θα μπορεί να δεί μέσω Διαδικτύου το ύψος των συναλλαγών του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο Σόιμπλε επιτίθεται στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Σαμαρά". Η εφημερίδα γράφει ότι "η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται απώλεια εθνικής κυριαρχίας έγινε χθες με μια δήλωση-βόμβα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία τα κράτη με οικονομικά προβλήματα που δέχονται βοήθεια θα πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση!".

ΕΣΤΙΑ: "Τί ξημερώνει η αυριανή ημέρα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν σε μία χώρα οι πολίτες δεν ξέρουν τί θα ξημερώση αύριο και λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου, είναι αδύνατον να ανακάμψη η οικονομία. Η μεγάλη αγωνία των περισσοτέρων Ελλήνων αυτή είναι".

Η ΑΥΓΗ: "Kaputt κυριαρχία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η απώλεια κυριαρχίας καλύτερη από την εκδίωξη από την Ευρωζώνη, δηλώνει ο Σόιμπλε, ενώ ο Παπανδρέου συνεχίζει τους πανηγυρισμούς για τη «σωτηρία» της χώρας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Υποδούλωση η έξοδος από το ευρώ ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του υπενθύμιζε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας για να μη δει την έξοδο από την ευρωζώνη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Επιχείρηση: Θωράκιση καταθέσεων και τραπεζών". Η εφημερίδα γράφει ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι το μήνυμα που περνά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κυρίως προς τους καταθέτες, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει κατά κύματα σε μαζικές αναλήψεις, φοβούμενοι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αυγουστος εργασιοθεραπείας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου θέτει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με επιστολές που έστειλε στους υπουργούς".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βορά στα κέρδη η ενέργεια και αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης". Η εφημερίδα σημειώνει "Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή: αυτά τα μεγάλα έργα σε όφελος του λαού μόνο ένα λαϊκό κράτος μπορεί να τα αναλάβει, με προοπτική να μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Καύσωνας (υπουργικός) 35 ημερών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γραπτές εντολές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου τις επόμενες 35 ημέρες έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αυγουστιάτικοι ρυθμοί μπορούν ακόμα και να ακυρώσουν την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Σκάσε και... κολύμπα". Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά τη «σωτηρία» περικοπές - φοροεπιδρομές και ξεπούλημα. Πανάκριβα θα πληρώνει για 30 χρόνια η ελληνική κοινωνία, παρά το νέο πακέτο διάσωσης. Σκληροί οι όροι των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση".

City Press: "Σφυροκόπημα της οικονομίας". Η εφημερίδα επισημαίνει "Β. Σόιμπλε: θα περιοριστεί η κυριαρχία των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Standard & Roor's: νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μία διετία".

Metro "Θερινά γυμνάσια για... υπουργούς". Η εφημερίδα γράφει ότι "να υλοποιήσουν 47 δράσεις μέσα σε 30 ημέρες ζητά ο πρωθυπουργός από τα μέλη της κυβέρνησής του".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σε ιδιώτες η καθαριότητα στον δήμο Λαγκαδά".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμη διαπραγμάτευση για ανταλλαγές ομολόγων".
"Επιτόκια νέων ομολόγων, ποσοστό «hair cut», διαδικασίες επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή και χρόνος ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών τίθενται στο τραπέζι της πρώτης σύσκεψης εργασίας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών τραπεζών, κατόχων ελληνικών ομολόγων" γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ν».

ΕΞΠΡΕΣ: "«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την ανταλλαγή ομολόγων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης του ελληνικού χρέους, με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η σύσκεψη της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, όπου και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Πυρετός» στις τράπεζες. Μετρούν το κόστος της λύσης για τα ομόλογα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο rollover, θα καθοριστούν σήμερα σε σύσκεψη. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της IIF, τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η «Διεθνής των τραπεζιτών» πιάνει δουλειά για το χρέος". Η εφημερίδα γράφει ότι "η εξειδίκευση των όρων και του τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους τίθεται σήμερα στο τραπέζι της «Διεθνούς των τραπεζιτών», στην πρώτη σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα".

Iznogood

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Γ. Ραγκούσης..ένα αστέρι πέφτει πέφτει....


Γ. Ραγκούσης..ένα αστέρι πέφτει πέφτει....

Μερικά σχόλια και προτάσεις στις διαδικτυακές πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έφεραν στο προσκήνιο τον Δήμαρχο Πάρου, Γιάννη Ραγκούση. Έπεισε τον Παπανδρέου, να τον εντάξει στο σκληρό πυρήνα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτηση του Ραγκούση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και η υπουργοποίηση του στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, άνοιξε την όρεξη του πρώην δημάρχου, για μεγαλύτερα πόστα. Γιατί όχι και για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αύριο μεθαύριο;

Πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπο του, έναν συγκροτημένο πολιτικό, που ξέρει τι θέλει και πως πρέπει να το κάνει, σε ένα ΠΑΣΟΚ που χρειαζόταν ανανέωση σε πρόγραμμα και πρόσωπα. Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι την στιγμή που  ανέλαβε δράση, όχι επικοινωνιακή, όπως είχε αναλάβει στο κίνημα, αλλά στην πραγματικότητα της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Με το που ανέλαβε «δράση» κι εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης, από τις «επιτυχημένες» επιλογές πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, ο Ραγκούσης αναλαμβάνει να φτιάξει ένα νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Ένα νομοσχέδιο που δεν είχε να προσφέρει τίποτα περισσότερο παρά μόνο εγκλωβισμό των μεταναστών, νόμιμων ή μη, στα κομματικά παιχνίδια του κυβερνώντος κόμματος, εγείροντας συγχρόνως αντιδράσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αποτέλεσμα του μεταναστευτικού νόμου, τα γνωστά γεγονότα της «Υπατίας» και την απαξίωση των νόμων του κράτους και όχι μόνο.

Επόμενο βήμα του υπερ-υπουργού, ο ανασχεδιασμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του σχεδίου «Καλλικράτη». Δώδεκα χρόνια μετά τον Καποδίστρια, εν μία νυκτί, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος, αλλά ούτε και επαρκής σχεδιασμός, ψηφίστηκε ο νόμος που διέλυσε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, την τοπική αυτοδιοίκηση. Επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των Περιφερειαρχών και Δημάρχων, ακόμα όλοι ψάχνονται να βρουν τον δρόμο προς την Ιθάκη.

Κι έφτασε η ώρα των ταξί. Με τον ανασχηματισμό και την υποβάθμιση του Ραγκούση στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατάλαβε ο πρώην υπερ-υπουργός, ότι το άστρο του άρχισε σιγά-σιγά να σβήνει. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, άνοιξε ανερυθρίαστα τους ασκούς του Αιόλου στο ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί, δημιουργώντας χάος σε όλη την Ελλάδα με την απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών ταξί.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μέσα σε είκοσι μήνες κατάφερε να αποδομήσει την εικόνα του, που με πολύ προσοχή είχε φτιάξει και είχε περάσει προς τα έξω. Τι συνέβη τελικά με τον πρώην δήμαρχο; Δεν κατάφερε να αντέξει στην πίεση μιας κυβερνητικής θέσης; Δεν είχε τις γνώσεις ή την ικανότητα να διαχειριστεί κρίσεις πραγματικές; Ή εκτελούσε εντεταλμένη υπηρεσία;

Η απόδοση του είναι απογοητευτική. Σε είκοσι μήνες δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας σχεδόν τίποτα απ’ όσα είχε αναλάβει. Δεν αναδιάρθρωσε την δημόσια διοίκηση, δεν κατάφερε να συντονίσει την κυβέρνηση, δεν κατάφερε να δημιουργήσει έργο.

Η ευθύνη βεβαίως δεν βαρύνει μόνο αυτόν. Πρωτίστως βαρύνει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που τον επέλεξε για να αναλάβει τόσο σημαντικό πόστο. Η καριέρα του Γιάννη Ραγκούση φαίνεται ότι τελείωσε νωρίς

Iznogood    

Η σκοτεινή πλευρά της Ευρώπης


Η σκοτεινή πλευρά της Ευρώπης

Δάκρυσε όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος για τα δεκάδες θύματα του ανθρωπόμορφου τέρατος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του Νορβηγού ακροδεξιού δολοφόνου. Εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί βγήκαν στους δρόμους για να συνοδεύσουν με βουνά ολόκληρα από κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια τη φάλαγγα των παιδιών και λίγων μεγαλύτερων που όδευαν προς τις όχθες του Αχέροντα. Κι ο φονιάς, πανευτυχής μέσα στον κόσμο της πολιτικής του παράνοιας, να φουσκώνει από ικανοποίηση και αυτοθαυμασμό για το κατόρθωμά του και να αισθάνεται σαν τον Οντιν, τον ανηλεή και αιματοβαμμένο θεό του πολέμου και του θανάτου των Βίκινγκ...

"Δεν θα αφήσουμε το μίσος να αλλάξει την κοινωνία μας!" φωνάζουν απελπισμένα οι Νορβηγοί. Μακάρι να το κατορθώσουν. Οι πιθανότητες όμως είναι λίγες. Τα μεγάλα πολιτικά εγκλήματα πάντα αφήνουν πολύ βαριά τη σφραγίδα τους στις χώρες όπου διαπράττονται.

Το χειρότερο είναι κάτι που οι πάντες δυσκολεύονται να ομολογήσουν - με ελάχιστες εξαιρέσεις: ο Νορβηγός δολοφόνος, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως φανατικό αντιισλαμιστή, δεν γεννήθηκε σε έναν κόσμο αποσπασμένο από την πραγματικότητα. Το αντίθετο. Το πολιτικό έδαφος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, είναι γόνιμο για την καλλιέργεια και την άνθηση ακόμη και των πιο αποκρουστικών ακροδεξιών ιδεών και θέσεων.
Η αιτία είναι ότι πληθώρα θέσεων των κομμάτων της ακροδεξιάς έχουν πλέον γίνει αποδεκτές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχουν ενσωματωθεί στον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική των κομμάτων εξουσίας και έτσι επηρεάζουν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Θεωρείται πλέον "μπανάλ" φαινόμενο η ακροδεξιά ιδεολογία. Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά στο πολιτικό σύστημα και η επιρροή τους καλπάζει σε όλη την Ευρώπη.

Οι πάντες επαινούν -και δικαίως- την ανοιχτή σοσιαλδημοκρατική κοινωνία της Νορβηγίας, το εξαιρετικό κοινωνικό της κράτος, την αποτελεσματική καταπολέμηση της φτώχειας. Αποφεύγουν όμως να υπενθυμίσουν ότι η χώρα αυτή έχει και μια δεύτερη, σκοτεινή όψη. Πολύ σκοτεινή. Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009, το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου αναδείχθηκε ως το κατά πολύ ισχυρότερο κόμμα του συντηρητικού στρατοπέδου με ποσοστό... 22,9% που το καθιστά το ισχυρότερο ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης!

Πολλοί θέλουν να ξεχνούν ότι και στη γειτονική Φινλανδία, το επίσης ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, πήρε 19% - μόλις... 0,1% λιγότερο από τους σοσιαλδημοκράτες! Και στην επίσης σκανδιναβική Δανία η ακροδεξιά έχει 13,9% και επιπροσθέτως η δεξιά κυβέρνηση εξαρτά την επιβίωσή της σχεδόν δέκα χρόνια τώρα από την ανοχή που της παρέχει στο κοινοβούλιο, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2010 η ακροδεξιά μπήκε πανηγυρικά και στη Βουλή της Σουηδίας, καθώς το με νεοναζιστικές ρίζες ψευδεπίγραφο κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας πήρε το 5,7% των ψήφων.

Κανένα από αυτά τα ακροδεξιά σκανδιναβικά κόμματα δεν ευαγγελίζεται φυσικά τη βία εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων, των αριστερών - πόσω μάλλον τη μαζική δολοφονία νέων και παιδιών ενός σκανδιναβικού σοσιαλδημοκρατικού κυβερνώντος κόμματος. Πάνω στα γενικευμένα όμως στην κοινωνία αισθήματα εναντίον των ξένων ή των μουσουλμάνων αναπτύσσονται φυσιολογικά και οι κακοήθεις αποφύσεις σαν τον δολοφόνο Μπρέιβικ.

Δεν συμβαίνουν αυτά μόνο στη Σκανδιναβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, τρεις κεντροαριστερές εφημερίδες πανευρωπαϊκά γνωστές -η γαλλική "Λιμπερασιόν", η αγγλική "Γκάρντιαν" και η ισπανική "Ελ Παΐς"- μαζί με άλλες ευρωπαϊκές συντηρητικές εφημερίδες πρόβαλλαν την εκδοχή ότι δράστες τόσο της βομβιστικής επίθεσης στο Οσλο όσο και της σφαγής στο νησί Ουτόγια ήταν πιθανότατα... ισλαμιστές!

Ενστικτωδώς δηλαδή στο μυαλό σχεδόν όλων ανεξαιρέτως των Ευρωπαίων έχει σχηματιστεί η πεποίθηση ότι ειδεχθή πολιτικά εγκλήματα διαπράττουν μόνο οι ισλαμιστές στην εποχή μας.

Ομολογία - Ο φονιάς "τέκνο του κόσμου μας"

Συγκλονιστική και γενναία η επισήμανση της γερμανικής εφημερίδας "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" στον τίτλο άρθρου της για τον δολοφόνο: "Ενα τέκνο του κόσμου μας" ο αφοπλιστικός τίτλος. Επεξηγηματικός ο υπότιτλος: "Ποιος είναι ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ; Ενας εξτρεμιστής, χωρίς αμφιβολία. Ομως οι ιδέες του προέρχονται λιγότερο από σκοτεινές πηγές παρά από το μέσο (της κοινωνίας), από την καθημερινότητα του Ιντερνετ". Την ίδια γνώμη έχει και ο Νορβηγός φιλόσοφος Λαρς Γκιούλε. Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ μπορεί να έδρασε μόνος "αλλά τις απόψεις του μοιράζονται πολλοί και ανθούν στους κόλπους μιας υποκουλτούρας, που έχει σχηματιστεί στο διαδίκτυο και υπερβαίνει κατά πολύ τη Νορβηγία" δηλώνει.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/7/2011

Η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι θέσεις αρχής που εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Κυπριακό και η διακοπή της χθεσινής σύσκεψης για την οικονομία, υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, με την αποχώρηση των εκπροσώπων κομμάτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η Κυβέρνηση στην οικονομία παίζει με τη φωτιά» γράφει ότι τα βρόντηξαν και έφυγαν τα κόμματα από τη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών για την οικονομία καθώς η Κυβέρνηση υπαναχώρησε και από το πρώτο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπό το φόβο των συντεχνιών. Αλλού γράφει ότι οκτώ αξιωματικοί και στελέχη της Εθνικής Φρουράς τίθενται σε διαθεσιμότητα για την έκρηξη στο Μαρί.

Η “Σημερινή”, με τίτλο «Πάει… πακέτο η εξυγίανση της οικονομίας» γράφει ότι τα είχε όλα η χθεσινή μέρα όπως αποχώρηση κομματικών αξιωματούχων από σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών, δηλώσεις Χαρίλαου Σταυράκη ότι η οικονομία μας παρουσιάζεται βελτιωμένη μετά την απόφαση για την Ελλάδα και παρά την έκρηξη στο Μαρί, παρουσίαση αγνώριστου του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Προεδρικό, επαναφορά του στην προτεραία του μορφή λίγο αργότερα και ομοβροντία κατηγοριών από όλα τα κόμματα κατά της Κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανέστειλε χθες την διαγραφή του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη κρίνοντας την ως παράτυπη και αντικανονική.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στην έξοδο ο Σταυράκης» γράφει ότι στον αέρα βρέθηκε χθες το πακέτο μέτρων για την οικονομία μετά που η σύσκεψη των κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών διακόπηκε στη μέση ενώ ο Χαρίλαος Σταυράκης βρίσκεται στην πόρτα εξόδου από την Κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Οικονομικών απογοητευμένος από τις χθεσινές εξελίξεις σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι η απαίτηση Νίκου Αναστασιάδη για ανάληψη της ευθύνης για την τραγωδία στο Μαρί με παραίτηση Χριστόφια Καρογιάν πυρπόλησε το πολιτικό σκηνικό και άνοιξε μέτωπο αντιπαραθέσεων για τις προεδρικές του Φεβρουαρίου 2013.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Καθαρές θέσεις και από το Παρίσι» αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι του Προέδρου Χριστόφια με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και γράφει ότι μετά τις ρωσικές θέσεις αρχής στο Κυπριακό και οι θέσεις του Παρισιού χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια καθαρές σαν κρύσταλλο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ικανοποίηση εξέφρασε χθες και ο Γενικός Εισαγγελέας για την ανακρίσεις σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί, ζητώντας από τη Βουλή να μην κάνει «λαϊκές δίκες».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Θυμωμένοι βουλευτές αποχώρησαν από τις κρίσιμες συνομιλίες» γράφει ότι οι κρίσιμες συνομιλίες για την οικονομία διακόπηκαν χθες και ότι αντιπρόσωποι πολιτικών κομμάτων αποχώρησαν, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι όχι μόνο παρέλειψε να παρουσιάσει επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έκρηξης στις 11 Ιουλίου που έγινε έξω από τον κύριο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό αλλά έκοψε μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας που θα επηρεάζουν τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η εβδομαδιαία ”Financial Mirror”, υπό τον τίτλο «Οι τράπεζες και ο προϋπολογισμός: Πόσο κοντά είμαστε στον γκρεμό;» αναλύει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που διενεργήθηκε στις κυπριακές τράπεζες και προβάλει διάφορα σενάρια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών σε περίπτωση που υπάρξει «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων και στάση πληρωμών του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποίηση με sms για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 27/7/2011


Επισκόπηση τύπου 27/7/2011

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Να παραιτηθεί ο Ραγκούσης!". Η εφημερίδα γράφει ότι "θύελλες προκάλεσε όλη την ημέρα χθες ο Γ. Ραγκούσης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος τον κάλεσε, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του «ΒΗΜΑ fm» να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάρτε πίσω το νόμο του αίσχους". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι εκδοχές είναι δύο: Η κυβέρνηση ή το «πήρε αψήφιστα» ή το πήρε απόφαση να κηρύξει κοινωνικό πογκρόμ και να στείλει στο Αυτόφωρο ένα εκατομμύριο Ελληνες, οφειλέτες του Δημοσίου".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η αλήθεια που κρύβουν για το χρέος". Η εφημερίδα γράφει ότι "την πικρή αλήθεια που κρύβει η κυβέρνηση από τους Ελληνες αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκης Ενωσης για το δημόσιο χρέος αποκάλυψε χθες ο διεθνής Τύπος".

ΕΘΝΟΣ: "Τι πληρώνεις για να... σώσεις το αυθαίρετο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πράσινο φως στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Το ακίνητο σώζεται με πρόστιμο, που για το ύψος του συνυπολογίζονται οκτώ κριτήρια".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γέροντας Παΐσιος: Την Ελλάδα θέλουν να την τσαλακώσουν οι «φίλοι» της". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Θεόπνευστος Αγιορείτης προφητεύει ότι οι Τούρκοι θα μας προκαλέσουν σε σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνης και εμάς θα μας πιάσει πείνα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι ρυθμίσεις-φωτιά για τα αυθαίρετα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, το ακίνητο των οποίων κατασκευάστηκε έως 28 Απριλίου του 2010, για να καταθέσουν αίτηση ένταξης του παράνομου κτίσμάτος τους στη ρύθμιση που αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μεταβίβαση μόνο με διπλή δήλωση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με διαδικασίες fast track κατατίθεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με την προϋπόθεση ότι έχουν κατασκευαστεί έως τις 28/4/2010".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τακτοποίηση αυθαιρέτων μισοτιμής και για 40 χρόνια"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων κτισμάτων για 40 χρόνια κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να εισρεύσουν στο δημόσιο κορβανά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Ο ομφάλιος λώρος με το κράτος". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πραγματική διαρθρωτική αλλαγή είναι να αποκόψη το πολιτικό μας σύστημα τον ομφάλιο λώρο του με το κράτος. Και αυτό δεν είναι διατεθειμένος να το κάνη κανένας. Ούτε η Κυβέρνησις, ούτε η Αντιπολίτευσις. Αυτός είναι ο λόγος που απέτυχε το Μνημόνιο και μάλλον θα έχη την ίδια τύχη και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Εκτός αν αλλάξη ριζικά η πολιτική".

Η ΑΥΓΗ: "Πανηγυρίζει μόνος του". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με διθυραμβικούς τόνους συνεχίζει να μιλάει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ο Γ. Παπανδρέου προσπαθώντας εκβιαστικά να κεφαλαιοποιήσει την απόφασή της, ενώ ανέβαλε τις συναντήσεις που είχε ανακοινώσει για σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και την ενημέρωση της Βουλής για το θέμα της Συνόδου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μέχρι 40 χρόνια η τακτοποίηση αυθαιρέτων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, διαχωρίζονται τα κτίσματα σε εντός και εκτός σχεδίου και προβλέπεται διατήρησή τους για 40 και 20 χρόνια, αντίστοιχα. Πρόκειται για ρύθμιση-εξπρές, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις 5 μήνες για να καταθέσουν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα ταξί διχάζουν το ΠΑΣΟΚ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο απόλυτος διχασμός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, που είχε διαφανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών".

Η ΝΙΚΗ: "Big Business σε γαλανόλευκο φόντο". Η εφημερίδα γράφει ότι "επενδύσεις στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν οι Αμερικανοί σύμφωνα με όσα άκουσε στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ και οι Γερμανοί σχεδιάζουν τη δική τους «επιχειρηματική αντεπίθεση» με 20 οικονομικούς συνδέσμους να μας... κλείνουν το μάτι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "αΤΑΞΙα στην κυβέρνηση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τον «αέρα» της στήριξης του πρωθυπουργού με την αναφορά του Γ. Παπανδρέου και στην ανάγκη προώθησης των μεγάλων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο που ανατρέπουν τα κακώς κείμενα δεκαετιών, προκειμένου να προβεί στους αναγκαίους χειρισμούς για μια πραγματική απελευθέρωση των ταξί, εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης στην συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπεράσπιση - διεύρυνση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για την ολοκληρωτική αποδόμηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. οι εργαζόμενοι σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με το ΚΚΕ να αποκρούσουν τα βάρβαρα μέτρα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τι θα δώσεις για να το σώσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα ανάλογες των ημιυπαίθριων παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στις ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι τις 28 Απριλίου 2010".

City Press: "ΤΑΞΙ. Ολοι εναντίον όλων". Σύμφωνα με την εφημερίδα "εκρηκτικό κλίμα επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άσκησαν δριμεία κριτική στον υπουργό Υποδομών Γ. Ραγκούση σχετικά με το επίμαχο νομοθέτημα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί".

Metro "Η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το «πρασινο φως» στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έδωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πόσο θα κοστίσει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι τελικές ρυθμίσεις για τη διατήρηση αυθαιρέτων". "Τη ρύθμιση του προβλήματος των αυθαιρέτων καθώς και το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου" γράφει στην πρώτη της σελίδα η «Ν».

ΕΞΠΡΕΣ: "Αμεση υλοποίηση του πακέτου στήριξης απαιτούν ΔΝΤ και Ε.Ε.". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«Αγώνα δρόμου» ξεκίνησε η κυβέρνηση για να προλάβει τις προθεσμίες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς το νέο πακέτο χρηματοδότησης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής συνδέεται άμεσα με το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το σχέδιο ανάπλασης για το «Ελληνικό». Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο «οικόπεδο» της Ευρώπης, όπως έχει χαρακτηριστεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Πιέζουν τις τράπεζες να πουν «ναι» στην ανταλλαγή ομολόγων". Η εφημερίδα γράφει ότι "σκιές αβεβαιότητας και αμφισβήτησης εγείρονται γύρω από το φιλόδοξο - και αχαρτογράφητο στα ευρωπαϊκά χρονικά - εγχείρημα της ανταλλαγής παλαιού με νέο ελληνικό χρέος".

Iznogood