Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού 5/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού 5/7/2011

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των απευθείας συνομιλιών και η προετοιμασία της προσεχούς συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Ουκρανία, οι διορισμοί στο Δημόσιο, η δημοσιονομική εξυγίανση, το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης και ο αυξημένος αριθμός θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια”, κάτω από τον τίτλο ”Τόπο στους… συνταξιούχους”, γράφει στο κύριό της θέμα πως η Κυβέρνηση, επικαλούμενη τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, προτιμά να δίδει εργασία σε συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν συντάξεις μεγαλύτερες και από τις απολαβές των περισσοτέρων πολιτών. Αλλη είδηση που προβάλλει η εφημερίδα είναι ότι η ΟΥΕΦΑ απέφυγε να δώσει στοιχεία για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο, παρά το ότι η Αστυνομία ζήτησε από αυτήν, μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, συγκεκριμένους φακέλους.

Η ”Σημερινή” έχει ως κύριο θέμα, με τον τίτλο ”Κλειδώνουν το πακέτο με νομοθετικές ρυθμίσεις”, τις κυβερνητικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό και τη δημοσιονομική εξυγίανση, γράφοντας ότι τα κόμματα παρουσιάζονται έτοιμα να στηρίξουν το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την οικονομία, επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση και επιδιώκοντας τη νομοθετική ρύθμιση του όλου εγχειρήματος. Αλλού γράφει για τα προχθεσινά δημοψηφίσματα σε κοινότητες που ενοποιούνται ή μετατρέπονται σε δήμους και για την αρνητική ψήφο που έδωσαν οι κάτοικοι της κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών.

Ο ”Φιλελεύθερος”, με τον τίτλο ”Μικρό καλάθι στη Γενεύη”, γράφει ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί το κλείσιμο τριών κεφαλαίων στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο και ότι το σενάριο, που θα έχει στα χέρια του ο ΓΓ του ΟΗΕ όταν θα συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, θα προβλέπει ότι, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που θα γίνει σε δυόμισι περίπου μήνες, θα πρέπει να έχουν κλείσει τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημειώθηκε ρεκόρ εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Η ”Χαραυγή” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα ”Αναζητείται συναίνεση” και γράφει πως ξεκίνησε από χθες ο διάλογος της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο την αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Αλλού γράφει για την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην Ουκρανία, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς τόνισε πως η επίσκεψη αυτή ανοίγει καινούργια σελίδα στις πολύπλευρες διμερείς σχέσεις, ενώ Κύπριοι Υπουργοί υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο ”Η Αστυνομία ξανάρχισε την εκστρατεία για ζώνες ασφαλείας”, γράφει πως ο Διευθυντής Τροχαίας Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε χθες ότι λιγότεροι από το 14% των επιβατών αυτοκινήτων στα πίσω καθίσματα φέρουν τη ζώνη ασφαλείας και ότι 16 από τους 22, που σκοτώθηκαν μέχρι τώρα εφέτος σε οδικά δυστυχήματα, δεν είχαν δέσει τη ζώνη ασφαλείας στα καθίσματά τους. Αλλού γράφει για την απόπειρα δολοφονίας του Αρχισυντάκτη της αντιπολιτευόμενης την κατοχική Τουρκία εφημερίδας ”Αφρίκα”, Σενέρ Λεβέντ, στα κατεχόμενα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου