Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/7/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/7/2011

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κύριο θέμα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις προτάσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για ανασχηματισμό, με την κριτική της αντιπολίτευσης εναντίον του Προέδρου, με την αντίδραση του Ευρωπαίου Επίτροπου στην θέα του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό και με το θέμα των εκρηκτικών στην Παλώδια.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Νίκος Αναστασιάδης – Ο Χριστόφιας φέρει ακέραια την ευθύνη» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος ζήτησε έμμεσα την παραίτηση του Προέδρου και αμφισβήτησε την ηγετική του ικανότητα, ενώ τον επέκρινε ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κρύβεται πίσω από ερευνητικές επιτροπές. Αλλού γράφει ότι τέσσερις αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς συμπεριλαμβανομένου του Υπαρχηγού τους Σάββα Αργυρού και δύο ηγετικά στελέχη της Πυροσβεστικής απειλούνται με διαθεσιμότητα.

«Η Σημερινή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Στο σκοτάδι η Κύπρος» γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα όριά της. Επικαλείται δηλώσεις στην εφημερίδα αρμοδίων από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Μονής οι οποίοι χαρακτήριζαν ως ορατό το κίνδυνο, ανά πάσα στιγμή, να υπάρξουν βλάβες στις μονάδες παραγωγής και να τεθούν εκτός ηλεκτροπαροχής μεγάλες περιοχές του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο Μάριος Καρογιάν «ρίχνει την μπάλα στο Προεδρικό» παρουσιάζοντας την πρότασή του ΔΗΚΟ για έξοδο από την κρίση που συμπεριλαμβάνει πρόταση για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον κύριο τίτλο «Στα όρια η παροχή ρεύματος» γράφει ότι τα προβλήματα σε μονάδες της Μονής και των κατεχομένων είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της δυνατότητας κάλυψης αναγκών ηλεκτρισμού. Προσθέτει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αναφέρεται σε εκκλήσεις της ΑΗΚ για εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλού προβάλλει δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Περιφερειακή Πολιτική κάτω από φωτογραφία του καταστραμμένου Βασιλικού ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που είδε ποτέ καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Κύπρο.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ευρείας Αποδοχής Κυβέρνηση» γράφει ότι σε συνάντησή της την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ηγεσία του ΑΚΕΛ συζήτησε τρόπου διεξοδικής αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και εισηγήθηκε ευρύ ανασχηματισμό με στόχο τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια συμμετοχής των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και προσωπικοτήτων που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής. Αλλού γράφει ότι άμεση θα είναι η καταστροφή των πυρομαχικών στην Παλώδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία δεν είναι αξεπέραστα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον κύριο τίτλο «Επιπρόσθετα πλήγματα στην παραγωγή ρεύματος» γράφει για το γεγονός ότι η ΑΗΚ αναγκάστηκε να επανεισαγάγει τουλάχιστον δύο διακοπές ρεύματος την Πέμπτη λόγω προβλημάτων στη Μονή και στα κατεχόμενα και προβάλλει δηλώσεις του Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς επί του θέματος ο οποίος αναφέρει ότι οι αποφάσεις για τις διακοπές μπορεί να αλλάζουν καθημερινά. Αλλού γράφει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ενόχλησαν Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον κύριο τίτλο: «Και μαζί και μόνος» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει είτε μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε και με τη στήριξη μόνο του ΑΚΕΛ σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Αλλού προβάλλει δήλωσή του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί Πόλυ Πολυβίου ότι σκοπός του είναι η απόδοση ευθυνών.

Υπό τον τίτλο «Βίντεο Ντοκουμέντο» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει για νέα συγκλονιστικά στοιχεία και νέα τροπή στις έρευνες για την έκρηξη και προβάλλει δύο σενάρια, να επιχειρήθηκε ελεγχόμενη ανάφλεξη από κάποιους για εκτόνωση των εμπορευματοκιβωτίων ή να επιχειρήθηκε ανάφλεξη και ως άσκηση πίεσης προς τους αρμόδιους για μετακίνηση ή καταστροφή του φορτίου. Αλλού γράφει ότι ένας εκ των συντονιστών των «αγανακτισμένων» είναι ανώτατο στέλεχος του Συναγερμού και κάνει λόγο για “ρόλο προβοκάτορα” του ΔΗΣΥ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγωσση εφημερίδα «The Cyprus Weekly» υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Κύπρος σε κρίση» προβάλλει όλες τις πτυχές που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, των προβλημάτων με την οικονομία και της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα δημοσιεύει συμβουλές για αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης συσκότισης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου