Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/7/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/7/2011

Οι χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη για το Κυπριακό, καθώς επίσης τα σενάρια περί ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, μετά την παραίτηση και του Υπουργού Εξωτερικών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ανασχηματισμός μπάλωμα το Σαββατοκύριακο», γράφει ότι σε διαδικασίες «ανασχηματισμού εξπρές», προσανατολίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες και σαφείς ενδείξεις της εφημερίδας, είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του πριν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, πιθανότατα την Παρασκευή. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης πρωτοσέλιδα, δύο φωτογραφίες από τις χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις, μέσα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Στην πόρτα της εξόδου», γράφει ότι την πόρτα της εξόδου του από την Κυβέρνηση γυροφέρνει το ΔΗΚΟ θέτοντας τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης στην πρώτη της σελίδα, φωτογραφίες από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και αναφέρει ότι δεν χρειάστηκε τελικά ψες η παραμικρή επέμβαση των εκατοντάδων αστυνομικών που περικύκλωσαν το Προεδρικό και παρεμβλήθηκαν μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων, εκτός και εντός του Μεγάρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μάθημα από τους πολίτες», γράφει ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στις χθεσινοβραδινές εκδηλώσεις, εντός και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό και διαδήλωσαν αποφεύγοντας επεισόδια, προβάλλοντας φωτογραφίες από τις δύο εκδηλώσεις. Γράφει, επίσης, ότι έντονα ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την κριτική που του ασκείται αναφορικά με τη χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου και για το γεγονός ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αρνείται να αποδεσμεύσει ποσό 400,000 ευρώ, που ζητήθηκε για την ανανέωση για άλλο ένα χρόνο του συμβολαίου με την εταιρεία «Netjets”.

Η «Χαραυγή», υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Ενότητα σύμπνοια», γράφει ότι ισχυρό μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας ολόκληρου του κυπριακού λαού έστειλε η παλλαϊκή και γεμάτη αγωνιστικό παλμό συγκέντρωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της πατρίδας μας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου κάτω από το βάρος του τραγικού συμβάντος της έκρηξης στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Γράφει, επίσης, ότι την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν οι χθεσινές «εμπρηστικές»-όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος- τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Στα ύψη η ένταση κατά τη συνάντηση των συλλαλητηρίων», γράφει ότι χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στα δύο χθεσινοβραδινά συλλαλητήρια στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έλαβε η Αστυνομία. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, καθώς και την αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια στα όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror», υπό τον τίτλο «Υπό κατασκευή η Κύπρος», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εχθρική και ανυπόμονη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, κατά την οποία οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των όσων εναντιώνονται στη διατήρηση της εύθραυστης συμμαχίας θα επαναβεβαιώσουν τα προηγούμενα επιχειρήματα τους υπέρ μιας πιο λιτής κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί η Κύπρος πιο ανταγωνιστική. Γράφει, επίσης, ότι η 5η μονάδα του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος να επισκευαστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου